Udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 6

Udpegning af grundvandsforekomster i distrikt 60, Vejle Amt

Grundvandsmagasinerne

Der er opstillet en overordnet digital model for vanddistriktet, som opdeler geologien i et antal lag med vekslende forekomster af sandmagasiner og mellemliggende lerlag uden indvindingsmæssig betydning. Modellen er opbygget af 12 lag, hvoraf de 6 øverste består af kvartære aflejringer. Herunder findes de tertiære aflejringer, der er underopdelt i magasiner i op til 3 forskellige niveauer.

I kvartæret findes øverst lokale terrænnære magasiner. Hovedparten af disse forekomster findes i den vestlige del af vanddistriktet. De arealmæssigt største forekomster optræder som regionale magasiner. De dækker størstedelen af vanddistriktets areal. Endelig findes der de såkaldte begravede dale. Det er fordybninger i den prækvartære overflade, der er fyldt op med kvartære sedimenter af forskellig type. Det er små spredte forekomster og kendskabet til deres udbredelse er begrænset.

De dybe tertiære aflejringer er opdelt i 3 vandførende lag, som primært har forekomster udpeget i den vestlige del af distriktet. Flere af disse er henført til vanddistrikt 65 (Ringkjøbing).

Metodik til udpegning af grundvandsforekomster

Der er opstillet en overordnet geologisk model for vanddistriktet som har været grundlag for udpegningen af grundvandsforekomster. Alle kendte grundvandsmagasiner er udpeget og opdelt i lokale, regionale eller dybe forekomster. Derudover findes de begravede dale, der er udpeget som én grundvandsforekomst. De dybe forekomster findes i tertiære aflejringer.

Afgrænsningen er sket ud fra geologiske og grundvandskemiske forhold, samt ud fra grundvandsstrømningen, der er kendt i de regionale forekomster.

Resultater af udpegningen

Antal, størrelse og fordeling af de udpegede grundvandsforekomster er summeret i tabel 1 og 2. Opdelingen af forekomsterne er som i rapporten sket i terrænnære lokale magasiner, regionale magasiner og dybe magasiner.

Udbredelsen af de udpegede grundvandsforekomster inden for Vejle Amt fremgår af kortbilagene 6.1, 6.2 og 6.3. Resultaterne er opdelt så hvert af kortene viser udbredelsen af forekomsterne i hver kategori. Plottes forekomsterne samlet vil der være overlap, der vanskeligt lader sig visualisere.

De begravede dale er beskrevet som én samlet forekomst og er, trods den er kategoriseret som en dyb forekomst, vist på kort 6.2 sammen med de regionale forekomster, idet dalene som de øvrige regionale forekomster også består af kvartære sedimenter.

Tabel 1: Fordeling af de udpegede grundvandsforekomster (antal)

  Lokale Regionale Dybe I alt
Antal forekomster 5 6 7 18

Tabel 2: Arealbetragtninger for de udpegede grundvandsforekomster (km²)

km² Gennemsnit Median Mindste areal Største areal Total
Samlet 291,8 273,1 1,5 902,5 5252,4
Lokale 307,4 334,7 30,5 673,1 1536,9
Regionale 222,3 237,6 1,5 424,7 1333,8
Dybe 340,3 211,4 12,8 902,5 2381,8

Se desuden skema med anvendte kriterier og metoder.

Vurdering af tilstand

Kvantitativ tilstand er bedømt på baggrund af pejleserier, kortlægning og modellering. Kriteriet er at der højes må anvendes 20 % af den totale grundvandsressource. Dybe forekomster er dog udeladt på grund af manglende kontakt til overfladevand. Faldende vandspejl er også brugt som indikator for risiko.

Kemisk tilstand er bedømt ud fra et kriterie på 50 mg nitrat/l når vandet forlader rodzonen samt for pesticider erfaringer med fundhyppigheder når der undersøges. Endelig er V2-kortlagte grunde brugt til at vurdere truslen fra forureninger. I forhold til overfladevand er vurderinger for næringsstoffer anvendt sammen med kvalitetsforringelser som følge af sænkning af grundvandsstanden.

  Kvantitativ tilstand Kemisk tilstand
Kategori I (grøn) 15 12
Kategori II (rød) 2 5

Kilder

Basisanalyse for Vanddistrikt 60 - Vejle. Vandrammedirektivets artikel 5. Vejle Amt, 2004.

Basisanalysens del II for Vanddistrikt 60 - Vejle. Risikovurdering af vandforekomsters tilstand. Vandrammedirektivets artikel 5. Vejle Amt, 2006.

Vejle Amts bemærkninger af 18. maj 2006.

Klik her for at kort over grundvandsforekomster i Vejle Amt

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.