Skade- og nyttedyrfaunaen på økologiske og konventionelle nordmannsgranarealer

1 Formål og hypoteser

Det er projektets overordnede formål at afklare, hvorledes man kan indrette dyrkningsforholdene i juletræskulturer af nordmannsgran således at skadedyrenes naturlige fjender udnyttes bedst muligt.

Projektets grundhypotese er, at der forekommer flere af skadedyrenes - især ædelgranlusenes - naturlige fjender i kulturer, der dyrkes uden brug af pesticider end i kulturer med konventionel pesticidanvendelse.

Det er projektets primære formål at undersøge og sammenligne forekomsten af potentielle naturlige fjender af alm. ædelgranlus (Dreyfusia nordmannianae Eckst.) og andre skadedyr i nordmannsgran-kulturer, der dyrkes med, henholdsvis uden brug af pesticider.

En anden hypotese er, at andre forhold - herunder hvilken anden vegetation, der forekommer i og omkring kulturarealet - har betydning for sammensætningen og omfanget af nyttedyrfaunaen.

Det er derfor projektets sekundære formål at undersøge, hvilke af de øvrige dyrkningsforhold (geografisk placering, jordbundsforhold, eksponering, bunddækkevegetation, skærmtræer, læhegn m.v.) i juletrækulturen, der har signifikant betydning for tilstedeværelsen af naturlige fjender af alm. ædelgranlus eller andre forekommende skadedyr.

Projektet skal ses som et indledende, men væsentligt skridt til afklaring af, hvorledes juletrækulturen, omgivelserne og driftsmetoderne kan indrettes, så de hæmmer skadedyr, specielt alm. ædelgranlus og gavner nytteorganismerne mest muligt.

De indsamlede data vil desuden blive brugt til at belyse den generelle flora- og faunadiversitet på de to typer af arealer.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.