Fjernelse af jordforurening ved og under huse - Priskatalog

Kontrol af priskatalog

For at efterprøve hvor realistiske prisoverslag der kan udarbejdes ved brug af priskataloget, er der udvalgt 4 forskellige udførte forureningsoprensninger for at kunne sammenligne faktiske udgifter med overslag over udgifterne ved brug af priskataloger.

Udvælgelsen af de 4 sager blev foretaget af Hedeselskabet blandt de sager de har gennemført, og hvor de havde opgjort de faktiske udgifter ved fjernelse af olieforurenet jord.

Hedeselskabet leverede oplysninger om bygningstyper, jordbundsforhold, forureningsspredning og omfang af udført oprensning samt hvilke fjernelsesmetoder og afstivninger, der var anvendt ved oprensningen.

Ud fra disse oplysninger udførte NIRAS overslag over udgifterne ved hjælp af priskataloget og leverede disse overslag til Hedeselskabet, som derefter sammenlignede udgiftssummerne.

Det viste sig, at for 3 af sagerne lå overslagssummen mellem +4 % og -9 % fra de faktiske priser. Blev der alene set på entreprenørudgifterne var beløbene meget tæt sammenfaldende, hvorimod de faktiske rådgiverudgifter var noget højere end overslaget. Det medførte af priskataloget blev justeres, således at der blev tilføjet priser for udførelse af supplerende forureningsundersøgelser og for geoteknik.

For den fjerde sag lå overslagssummen 28 % højere end de faktiske udgifter. Det var den mindste sag og det meste af forskellen lå i prisen for indretning af arbejdsplads. Desuden var forureningskoncentrationen mindre i den aktuelle sag end det koncentrationsniveau, der ligger til grund for priskatalogets priser. Priskataloget blev justeres ved at prisintervallet for arbejdsplads blev udvidet til den lave side. Desuden blev der i teksten under forudsætninger angivet hvor stor en del der er indregnet til eventuel nødvendig arbejdsvej, så man i hver enkelt tilfælde kan afgøre om man skal tage udgift med hertil eller ej.

Desuden blev der foretaget mindre justeringer af priserne for et par delydelser.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.