Undersøgelse af pesticidforbruget på offentlige arealer i 2006

Forord

I november 1998 indgik staten, amterne og kommunerne en aftale om at udfase forbruget af pesticider på offentlige arealer. Baggrunden for aftalen var Drikkevandsudvalgets betænkning fra 1998 samt en række tidligere initiativer og hensigtserklæringer, der først og fremmest indeholdt et ønske om, at det offentlige bør gå forrest i bestræbelserne på at minimere forbruget af pesticider.

Ifølge aftalen skulle pesticidanvendelsen være udfaset pr. 1. januar 2003, bortset fra områder, hvor der er væsentlige sikkerheds- og sundhedsmæssige konsekvenser ved at undlade brug af plantebeskyttelsesmidler. I november 2002 blev der desuden vedtaget en lempelse af aftalen, som giver mulighed for anvendelse af pesticider til bekæmpelse af Kæmpe-bjørneklo. Som led i aftalen indgår opgørelser af, hvordan afviklingen af forbruget skrider frem. Der er tre gange tidligere, hhv. før og i udfasningsperioden, 1995, 1999/2000 og 2002 udført moniteringer af det offentlige pesticidforbrug. Resultaterne af disse tidligere undersøgelser kan findes i rapporterne "Pesticidanvendelse på offentlige arealer", Park- og Landskabsserien nr. 11, 1996, ”Undersøgelse af pesticidforbruget på offentlige arealer i 1999 og 2000”, bekæmpelsesmiddelforskning fra Miljøstyrelsen nr. 54, 2001 samt ”Undersøgelse af pesticidforbruget på offentlige arealer i 2002”, arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 23, 2003.

I forbindelse med aftalen blev der i 1998 nedsat en kontaktgruppe bestående af repræsentanter fra Miljøstyrelsen, KL, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Skov & Landskab, KVL. Kontaktgruppen har fulgt udfasningen og koordineret indsatsen, herunder taget stilling til behovet for opfølgningsaktiviteter og udviklingsarbejder.

Svarene omfatter hele det areal, som myndighederne ejede i 2006, inklusive arealer, hvor driften er udliciteret. Pesticidforbruget på bortforpagtede arealer indgår ikke i den samlede opgørelse, men burde ifølge aftalen være ophørt inden 2003, hvor et forbud skal være indeholdt i forpagtningskontrakterne.

Formålet med denne undersøgelse er desuden at identificere eventuelle problemområder, der i lighed med problematikken om bekæmpelse af Kæmpe-bjørneklo, medfører vanskeligheder for afviklingen af pesticidforbruget. Identifikation af problemområder skal danne grundlag for beslutninger om den nødvendige forsknings-, udviklings- og rådgivningsindsats med henblik på at hjælpe forvalterne med at opfylde aftalens mål.

Undersøgelsen af 2006-forbruget og sammenligningerne med de tre tidligere undersøgelser er foretaget af Skov & Landskab, KU, ved forskningsassistent Anne Merete Rask og seniorrådgiver Palle Kristoffersen.

 



Version 1.0 Maj 2007, © Miljøstyrelsen.