Nyttiggørelse af trykimprægneret træ

1 Indledning

Imprægnering af træ foretages for at forlænge træets levetid og beskytte det mod mikrobiel nedbrydning (råd, svamp o. lign). Til imprægneringen af træet har der været anvendt en lang række imprægneringsmidler f.eks. arsen, kobber, krom, bor, zink, fluor, tin og kreosot.

Imprægneret træ er hovedsageligt et problem i bortskaffelsesfasen, i det der kun genereres mindre mængder affald ved fremstilling af imprægneret træ. I løbet af det imprægnerede træs levetid vil tungmetaller og organiske opløsningsmidler fra imprægneringen delvist udvaskes til jord og grundvand, men størstedelen af tungmetallerne vil forblive i træet indtil det bortskaffes. Ved bortskaffelse af imprægneret træ giver indholdet af specielt krom, kobber og arsen (CCA) problemer. Stofferne fjernes ikke ved forbrænding i et affaldsforbrændingsanlæg, men forefindes i restprodukterne. Restprodukterne udgøres hovedsagelig af en blanding af flyveaske og røggasrensningsprodukter som kaldes røggasrensningsaffald (RGA). Tungmetaller vil kunne genfindes i forbrændingsslagger eller i røggasrensningsaffald, krom og kobber findes hovedsagelig i forbrændingsslaggen, mens arsen hovedsageligt findes i røggasrensningsaffaldet, men også i forbrændingsslaggen.

En anden type imprægneret træ er imprægneret med kreosot, hvilket dog ikke giver problemer ved forbrænding (Videncenter for Affald, 2004a). Det kreosotbehandlede træ kan forbrændes i særlige anlæg, der er godkendt til at forbrænde farligt affald.

Siden d. 1. april 2001 har alle landets kommuner skulle anvise imprægneret træ, bortset fra kreosotbehandlet træ, til deponering og etablere indsamlingsordninger fra husholdninger. Det er træaffaldets høje indhold af tungmetaller som genfindes i restprodukterne fra affaldsforbrænding, der har medført ovennævnte håndteringskrav. Forekomsten af metallerne minimerer nemlig muligheden for at genanvende restprodukterne. Derfor deponeres imprægneret træ i dag på lossepladserne.

Affaldsmængderne af trykimprægneret træ i Danmark har tidligere været estimeret af Miljøstyrelsen til ca. 50.000 tons i 2004 og mængderne forventes at stige til ca. 100.000 tons/år omkring år 2010.

I Affaldsstrategi 2005-2008 (Regeringen 2003) skønnes det, at der siden 1960’erne er anvendt (ophobet) ca. 4 mio. tons imprægneret træ, og at disse mængder skal bortskaffes inden for de næste 40 år.

Sigtelinierne i Affaldsstrategi 2005-2008 for imprægneret træ er fortsat at få udnyttet råvare- og energiressourcerne i det imprægnerede affaldstræ.

1.1 Projektets mål

Watech har udviklet en ny patenteret proces til behandling/recycling af PVC-affald (ref.12). I processen sker der først en termisk nedbrydning af PVC materialet i en reaktor. I den efterfølgende patenterede separationsproces (ref.13) separeres klor og bly fra dannet koks (reaktionsproduktet fra PVC) i en ekstraktionsproces med vand.

Det primære formål med projektet har været at få undersøgt om trykimprægneret træ, der er en prioriteret affaldsstrøm, kan behandles med Watechs udviklede teknologi for metalekstraktion af koks fra PVC. Udnyttelse af eksisterende udstyr såsom laboratorieanlæg, semi-teknisk anlæg samt pilotanlæg kan anvendes optimalt til at gennemføre en hurtigere teknologiudvikling m.h.p at tilvejebringe de nødvendige tekniske, økonomiske og miljømæssige data.

Resultatet fra Watech ekstraktionsbehandling er en række nye produkter, som kan bruges til andre formål. Produkterne fra separationsprocessen er salt, tungmetaller og koks (fra PVC). Produkter fra behandling af trykimprægneret træ vil tilsvarende være behandlet træ, salte, kobber, krom og arsen.

Der gennemføres en teknisk økonomisk og miljømæssig analyse af et Watech ekstraktionsbehandlingsanlæg med enten genanvendelse af det behandlede træ som råvare i f.eks. spånpladeproduktion eller udnyttelse af energien i træet i form af renset træ, der kan nyttiggøres som brændsel.

1.2 Projektændringer iht. styregruppemøder

Det var oprindeligt planlagt at udføre egentlige pyrolyseforsøg af trykimprægneret træaffald med WAPRO (Watechs pyrolyseproces) i forbindelse med gennemførsel at projektet.

Med baggrund i de indledende undersøgelser besluttede styregruppen i januar 2003, at projektet udelukkende skulle fokusere på at få ekstraktionsprocessen optimeret og detailundersøgt denne som en særskilt behandlingsmetode.

Projektet blev i perioden 2003-2005 udvidet med RGS90 Watechs deltagelse i en miljø- og samfundsmæssig analyse af indsamling og behandling af imprægneret affaldstræ. Den miljø- og samfundsmæssige analyse blev igangsat af Miljøstyrelsen.

 



Version 1.0 November 2007, © Miljøstyrelsen.