Nyttiggørelse af trykimprægneret træ

3 Opvarmningsforsøg

Watechs PVC proces (ref. 13) omfatter en udvaskning og indvinding af tungmetallerne (ref.12) fra pyrolyseret plast. Derfor er det nærliggende at forsøge en ekstraktion af metallerne i træet på ikke behandlet træ eller på opvarmet (delvist pyrolyseret) træ.

Det indsamlede CCA-imprægnerede træaffald fra Tølløse var blevet hakket til flis allerede ude på genbrugspladsen.  Alle forsøg er gennemført med dette neddelte (flis hakket) materiale.

3.1 Forbehandling af træaffald ved opvarmning

Indledningsvis blev det undersøgt, om der var procestekniske fordele i at opvarme det indsamlede CCA-imprægnerede træaffald. Ideen med denne forbehandling af træaffaldet var, at man ved at opvarme træet før udvaskning (ekstraktion) af metallerne kobber, krom og arsen kunne få åbnet træets struktur og gøre dette mere modtagelig for en udvaskning af tungmetallerne. Den enkleste måde kunne være at tørre træet først ved en passende høj temperatur, så der herved opstår sprækker i træet, som ekstraktionsvæsken hurtigere kan diffundere ind og ud af.  Det var samtidig vigtigt, at træet ikke opvarmedes for meget eftersom arsen relativt nemt kunne fordampe allerede ved et par hundrede grader. Fordampningen, som reelt er en sublimation sker ved ca. 325 °C. Hvis man opvarmer træaffaldet til for høje temperaturer vil selve pyrolysen af træet også være høj. Ved  temperaturer større end ca. 200 °C omdannes træaffaldet således til varierende blandinger af trækul, kondensat samt pyrolysegas. Dette betyder, at en væsentlig del af energien i træet må udnyttes internt i behandlingsanlægget og at afsætning som ”behandlet træflis” ikke er mulig.

Hvis behandlet træaffald skal kunne afsættes til spånpladeproduktion er det altså vigtigt, at det behandlede træaffald er så identisk som muligt med den råvare som spånpladeproducenten normalt anvender, dvs. affaldsflis. Opvarmning af træaffaldet ud over normale tørretemperaturer for træflis er derfor heller ikke realistiske i dette scenario.

Det blev indledningsvis forsøgt at varme træet op til hhv. 90, 150 og 180 °C inden ekstraktion af metaller med Watechs udvaskningsproces.

Træaffaldet (flis) blev opvarmet i en varmluftsovn, der var forvarmet til de valgte forvarmningstemperaturer 90, 150 og 180 °C. Træaffaldet blev placeret i varmluftsovnen og der blev udtaget prøver til ekstraktionsforsøg hver 30 min. og hvert opvarmningsforsøg strakte sig over to timer, dvs. der udtoges træprøver efter 30, 60, 90 og 120 min. Kun ekstraktion af arsen blev undersøgt ved disse forsøg.

Det blev vist, at ca. 80 % af arsenindholdet kunne ekstraheres i et trin i ekstraktionsprocessen. Det blev desuden observeret, at arsen fordamper i nogen grad fra træaffaldet allerede ved 150 oC.

Der blev dog ikke observeret nogen væsentlig accelereret udvaskning af arsen ved en for opvarmning af træaffaldet og der blev derfor ikke lavet flere forsøg i denne retning.

 



Version 1.0 November 2007, © Miljøstyrelsen.