Nyttiggørelse af trykimprægneret træ

10 Konklusioner

Det er blevet undersøgt såvel i laboratorieskala som i pilotskala om Watechs ekstraktionsproces, der blev udviklet i forbindelse med behandling af PVC affald, kunne videreudvikles til behandling af tungmetalholdigt trykimprægneret træaffald.

Det er vist, at med en passende kombination af temperatur, pH, opholdstid og procesudformning kan ekstraktionsprocessen anvendes til behandling af kobber, krom og arsenholdigt affaldstræ. De ekstraherede tungmetaller kan opkoncentreres i et tungmetalholdigt produkt. Det er en mulighed selektivt at ekstrahere kobber fra ekstraktionsvæsken ved ionbytning eller selektiv udfældning og herefter kun udfælde krom og arsen.

En række anlægsprincipper (risle proces, neddykket proces og omrørt proces) er detailundersøgt, og de bedste resultater blev opnået med en omrørt proces.

Den omrørte proces er afprøvet i pilotanlæg, og det er fundet, at udformes Watech ekstraktionsprocessen som en fire trins modstrøms ekstraktion med skylning er det vist, at kvaliteten af det behandlede træ lever op til de opstillede mål for behandlingen for genanvendelse af behandlet træaffald til spånpladeproduktion.

Det er endvidere vist, at askemængden der fremkommer ved energiudnyttelse af det behandlede træaffald er meget lille. Askeproduktets indhold af kobber og arsen lever op til de opstillede mål (udspredning af aske i jordbruget) for behandlingen ved energiudnyttelse af behandlet træaffald, medens kromindholdet er for højt.

Den teknisk økonomiske analyse har vist, at der vil kunne opnås en attraktiv projektøkonomi i ”Scenario genanvendelse”, med payback tider på ca. 4 år og fornuftig projektøkonomi i ”Scenario energiudnyttelse” med payback tider på ca. 7 år.

En miljømæssig analyse viste, at det ekstraktionsbehandlede affaldstræ med miljømæssig fordel kan anvendes til genanvendelse i spånpladeproduktion eller til energiudnyttelse på biomassefyret kraftvarmeværk.

Det er derfor primært økonomiske forhold der burde afgøre hvad det ekstraktionsbehandlede affaldstræ anvendes til.

 



Version 1.0 November 2007, © Miljøstyrelsen.