Validering og forbedring af danske lugtmålinger

4 Diskussion

Lugtmålingernes ensartethed de tre danske lugtlaboratorier i mellem blev forud for en sammenlignende undersøgelse søgt forbedret indenfor lugtnormens rammer (Dansk Standard DS/EN 13.725).

I vurderingen af lugtresultater kan præcisionen fx anvendes i en afgørelse af, om to lugtresultater er forskellige eller ej. Har lugtbestemmelsesmetoden dårlig præcision (stor standardafvigelse) kan to resultater som umiddelbart ser forskellige ud i realiteten være ens.

Hvis et lugtresultat ligger tæt på en grænseværdi, kan standardafvigelsen på lugtresultatet medføre, at den ’rigtige’ værdi reelt godt kunne ligge over grænseværdien og omvendt kan et lugtresultat lige over grænseværdien reelt repræsentere en lugtprøvebestemmelse, hvor grænseværdien er overholdt.

Det var på forhånd vurderet, at sikkerhedsintervallet for laboratoriernes resultater ville være mellem 50 % og 200 % af den geometriske middelværdi af lugtresultaterne.

Den sammenlignende undersøgelse på to testgasser viser (under hensyntagen til det forskellige antal resultater fra laboratorierne), at

  • lugtnormens krav til repeterbarhed for de enkelte laboratorier er næsten overholdt. Laboratorium 2 og 3 opfylder normens krav for begge testgasser for begge skalaer. Laboratorium 1 opfylder normens krav for testgas CA, mens laboratorium 1 overskrider normens krav ganske lidt for testgas SW for begge skalaer,
  • den fælles repeterbarhed er i alle tilfælde mindre end normens krav, hvorfor repeterbarheden er i orden for danske lugtlaboratorier betragtet under et og
  • alle laboratorier opfylder normens krav til nøjagtighed (udtryk for hvor tæt lugtresultatet er på den ’rigtige’ værdi og for præcisionen) for begge testgasser for både OUE/m³ og LE/m³ skalaerne ved beregning på totalt 41 lugtbestemmelser. For laboratorium 3 er der overskridelser, når der regnes på 37 uafhængige CA bestemmelser henholdsvis 38 uafhængige SW bestemmelser. For CA er der alene tale om overskridelse på OUE/m³ skalaen og for SW er der alene tale om overskridelse på LE/m³ skalaen.

Beregningerne på nøjagtigheden kan ikke anvendes til at korrigere lugtresultater.

Forholdene mellem nedre henholdsvis øvre fraktiler og det geometriske gennemsnit af lugtresultaterne viser, at resultater i sikkerhedsintervallet mellem 50 % og 200 % blev opnået for begge gasser og begge skalaer, idet det lavest fundne forhold er 52 % (2,5 %’s fraktil for testgas CA på LE/m³ skalaen) og det største er 195 % (97,5 %’s fraktilen for testgas SW på LE/m³ skalaen).

Det vil med andre ord sige, at ved i flæng at vælge ét af de tre danske akkrediterede lugtlaboratorier til lugtbestemmelser kan der med 95 %’s sandsynlighed opnås lugtresultater, som ligger mellem det halve og det dobbelte af den accepterede referenceværdi.

Normalt påvirkes det samlede sikkerhedsinterval for en lugtmåling af:

  • prøveudtagningen,
  • transport og opbevaring af lugtprøven før lugtbestemmelsen,
  • lugtprøvens stabilitet (især tilstedeværelse af reaktive kemikalier som fx NO, der kan blive til NO2, eller ozon, der kan reagere videre med luften i posen, kan påvirke en prøves holdbarhed) og
  • selve lugtbestemmelsen.

Sikkerhedsintervallet i nærværende undersøgelse siger alene noget om selve lugtbestemmelsen, hvis variation altid har været betragtet som dominerende i den samlede vurdering af en lugtmåling.

 



Version 1.0 December 2007, © Miljøstyrelsen.