Overfladebehandling med organiskeopløsningsmidler 4 Gennemgang af BAT-anbefalinger og identifikation af konflikter med danske miljøbestemmelser
I BREF-dokumentets kapitel 21 er de enkelte BAT-løsninger beskrevet - ofte med henvisning til de detaljerede løsningsforslag, som findes i kapitel 20, der kan betegnes som et katalog over mulige miljøløsninger for overfladebehandlingsprocesser. Der er også enkelte henvisninger til kapitlerne 2 -19, hvor produktionsprocesserne er nærmere beskrevet. En virksomhed, der udfører overfladebehandling med organiske opløsningsmidler, har mange muligheder for at indføre BAT-løsninger flere steder i produktionen. Der kan være flere BAT-løsninger på det samme problem. Derfor gælder det om at vælge den løsning, som er optimal for den pågældende virksomhed som helhed, hvilket kræver nøjere overvejelser og vurderinger. Der er f.eks. ikke sikkert, at det er optimalt for en given virksomhed at anvende malinger med særlig lavt indhold af opløsningsmidler i alle malingstyper. Den bedste løsning kunne måske godt være, at nogle malingstyper skulle være med ekstremt lavt indhold af opløsningsmidler, mens andre kunne have et mere moderat indhold. Man skal dog være opmærksom på, at forslagene til BAT-løsninger måske ikke er dækkende i forhold til at kunne medvirke til at mindske en virksomheds miljøbelastning. Der er måske ikke anført løsninger, der fører til, at en virksomhed kan overholde de miljøkrav, som fremgår af en spildevandstilladelse. Det gælder, at når man oversætter emissions- og præstationsniveauer ud fra en BREF, skal man være opmærksom på, at anførte emissionsniveauer ikke er det samme som en emissionsgrænse. En emissionsgrænse fastsættes nemlig lokalt af myndighederne i de enkelte EU medlemslande ud fra BREF dokumentets opnåelige emissionsniveauer forbundet med BAT og ud fra de lokale forhold. Det kan derfor være vanskeligt at se, om en bestemt BAT-løsning vil føre til, at virksomheden kan overholde en bestemt emissionsgrænse. 4.1 fælles bat-anbefalingerDe BAT anbefalinger, der retter sig mod overfladebehandling, falder inden for følgende områder:
I kapitel 21 er beskrevet 160 punkter med BAT-anbefalinger, hvoraf enkelte er fælles for alle brancher, mens der findes en række meget konkrete anbefalinger for de enkelte brancher. Introduktion til BAT-anbefalinger (punkt 1-11): Punkt 1-11 kan ikke betegnes som egentlige BAT-anbefalinger, men er derimod nærmere en introduktion med nogle forklaringer på, hvordan man skal forstå og bruge kapitel 21 og dets BAT-anbefalinger. De første 11 punkter omhandler:
Fælles BAT-anbefalinger for alle brancher (punkt 12-59): Overskrifterne for de fælles BAT-anbefalinger er:
Indholdet under de nævnte overskrifter kan ses i bilag 1. Det vurderes, at disse generelle BAT-anbefalinger alle er i overensstemmelse med den danske miljølovgivning, og der er således ingen konflikter, der skal afklares. 4.2 kommentarer til de branchespecifikke batI dette afsnit er foretaget en kort gennemgang af de væsentligste miljøforhold for de brancher, der er omfattet af denne BREF. Det er ikke en komplet oversættelse og gennemgang af den engelske tekst, men en præsentation af nogle nøgleoplysninger, som kan anvendes til at vurdere, hvor vidt BAT-anbefalingerne er i overensstemmelse med den danske miljølovgivning på området. 4.2.1 Heatset offset (punkt 60-66)Under punkt 60 anføres, at VOC-emissionen bør reduceres ved en kombination af flere tiltag. Dels kan IPA-koncentrationen i befugtningsmidler reduceres, og dels kan VOC-forbruget til rengøring reduceres: Ved automatisk rengøring, ved brug af højtryksspuling med vand samt ved substitution eller reduktion af VOC i rengøringsmidler. Endvidere bør afkastluften renses ved termisk eller katalytisk forbrænding eller ved en genvindingsmetode. Man skal undgå at opkoncentrere luften for meget ved at reducere udsugningen, da det kan give lugtproblemer. Det anføres, at man med en passende kombination af ovenstående foranstaltninger for nye anlæg kan holde VOC-emissionen nede på 2,5-10 % af farveforbruget. For eksisterende anlæg på 5-15 % af farveforbruget. Man kan ikke umiddelbart læse, hvilke foranstaltninger der skal til for at overholde emissionskravene i VOC-bekendtgørelsen, Bilag 2A, hvor emissionsgrænsen er 20 mgTOC/Nm³, og den diffuse koncentration må højst udgøre 30% af forbruget af opløsningsmidler ved et forbrug > 15 tons/år. Når man kender luftmængderne og renseeffektiviteten samt sammensætning og forbrug af trykfarver og rengøringsmidler, kan det beregnes, om man kan overholde kravene - eventuelt udregnet efter reduktionsprogrammet. Ser vi på kravene i reduktionsprogrammet, må målemissionen højst udgøre 35% af referenceemissionen, som er: tørstof * 1. 4.2.2 Flexografi og emballagetryk (punkt 67-69)Her er i BREF tre scenarier for reduktion af VOC-emission:
Ingen af de tre scenarier kan garantere, at virksomheden kan overholde emissionskravene i VOC-bekendtgørelsen, hvor emissionsgrænsen er 100 mgTOC/Nm³. Den diffuse emission må højst udgøre 20% af input. Når man kender luftmængderne, renseanlæggene og renseeffektiviteten samt sammensætning og forbrug af trykfarver og rengøringsmidler, kan det beregnes, om man overholde kravene - eventuelt udregnet efter reduktionsprogrammet. 4.2.3 Dybtrykning af publikationer (punkt 70-72)VOC-emissionen for nye anlæg kan reduceres til 4-5 % af referenceemissionen ved at anvende en passende kombination af reduktionsteknikker incl. luftrensning. For eksisterende anlæg kan VOC-emissionen reduceres til 5-7 % af referenceemissionen. Man kan ikke umiddelbart læse, hvilke foranstaltninger der skal til for at overholde emissionskravene i VOC-bekendtgørelsen, Bilag 2A, hvor emissionsgrænsen er 75 mgTOC/Nm³. Den diffuse koncentration må højst udgøre 10 % af forbruget af opløsningsmidler for nye anlæg og 15% for bestående anlæg ved et forbrug > 25 tons/år. Når man kender luftmængderne og renseeffektiviteten samt sammensætning og forbrug af trykfarver og rengøringsmidler, kan det beregnes, om man kan overholde kravene - eventuelt udregnet efter reduktionsprogrammet. 4.2.4 Fremstilling af elektrisk beviklingstråd (punkt 73-75)Ved lakering af elektrisk beviklingstråd til spoler i transformatorer og motorer kan reduktion af VOC-emission opnås ved at anvende materialer med lavt indhold af VOC samt ved at minimere forbruget. Yderligere reduktion opnås ved passende kombination af luftrensningsteknikker. Herved kan man kommer ned under en emission på 10 g VOC pr. kg produceret tråd med en diameter D < 0,1 mm og ned under 5 g VOC pr. kg produkt med D > 0,1 mm. Disse emissioner er identiske med grænseværdierne i VOC-bekendtgørelsen. Energiforbruget kan reduceres ved at køle og tørre trådene med rumluft eller luft udefra. 4.2.5 Fremstilling af slibemidler (punkt 76)Ved fremstilling af slibemidler (slibeskiver, slibepapir, slibebånd, polerpasta, mv.) anvendes bl.a. bindemidler, fyldstoffer og syntetisk harpiks med indhold af opløsningsmidler. VOC-emissionen kan begrænses ved:
Med den rette kombination af tiltag kan VOC-emissionen begrænses til 9-14 % af de forbrugte opløsningsmidler. Processen er ikke nævnt specifikt i VOC-bekendtgørelsen, men den skal opfylde kravene i Luftvejledningen. 4.2.6 Påføring af klæbestoffer (punkt 77)Ved påføring af klæbestoffer baseret på organiske opløsningsmidler kan VOC-emissionen reduceres ved:
Afhængig af rensemetode kan VOC-emissionen komme ned under 5 % af opløsningsmiddelforbruget. Det skal sammenholdes med, at VOC-bekendtgørelsen har en TOC-emissionsgrænse på 50 mg/Nm³ og den diffuse emission skal være mindre end 20 % af forbruget ved et forbrug af opløsningsmidler > 15 tons/år. Når man kender luftmængderne, renseanlæggene og renseeffektiviteten samt sammensætning og forbrug af VOC-holdige produkter, kan det vurderes, hvad der skal til for at overholde emissionskravene. 4.2.7 Overfladebehandling af personbiler (punkt 78-88)Overfladebehandling af nye biler er en kompleks proces, der består af flere uafhængige trin. Valg af laktype, lakeringsudstyr, tørringsproces og luftrensning har alle stor betydning for VOC-emission og energiforbrug. BAT må derfor vurderes for helheden, så man opnår den totalt set bedste BAT-løsning. Med den rette kombination af tiltag kan man komme ned under en VOC-emission på 10-35 g pr. m² overflade. Det skal sammenholdes med, at VOC-bekendtgørelsen har en VOC-emissionsgrænse på 50 mgTOC/Nm³ og tillader en diffus emission på 25 % af forbruget af opløsningsmidler. Det er ikke umiddelbart muligt at sammenligne emissionen i g/m² med emissionsgrænserne i VOC-bekendtgørelsen. Når man kender luftmængderne, renseanlæggene og renseeffektiviteten samt sammensætning og mængde af de anvendte lakker, kan det vurderes, hvilke tiltag der skal gennemføres for at overholde emissionskravene. 4.2.8 Overfladebehandling af varebiler, lastbiler og hyrevogne (punkt 89-99)Overfladebehandling af disse nye køretøjer er en kompleks proces, der består af flere uafhængige trin. Valg af laktype, lakeringsudstyr, tørringsproces og luftrensning har alle stor betydning for VOC-emission og energiforbrug. BAT må derfor vurderes for helheden, så man opnår den totalt set bedste BAT-løsning. Med den rette kombination af tiltag kan man komme ned under en VOC-emission på 10-55 g pr. m² overflade for nye lastbilskabiner og 15-50 g pr. m² for nye lastbiler og varebiler. . Det skal sammenholdes med, at VOC-bekendtgørelsen har en VOC-emissionsgrænse på 50 mgTOC/Nm³ og tillader en diffus emission på 25 % af forbruget af opløsningsmidler. Der vil også være en betydelig VOC-emission fra rengøring. Den kan reduceres til 20 g/m² ved at anvende "good housekeeping", bedre rengøringsteknik og/eller substitution. Det er ikke umiddelbart muligt at sammenligne emissionen i g/m² med emissionsgrænserne i VOC-bekendtgørelsen. Når man kender luftmængderne, renseanlæggene og renseeffektiviteten samt sammensætning og mængde af de anvendte lakker, kan det vurderes, hvilke tiltag der skal gennemføres for at overholde emissionskravene. 4.2.9 Overfladebehandling af busser (punkt 100-110)Overfladebehandling af nye busser er en kompleks proces, der består af flere uafhængige trin. Valg af laktype, lakeringsudstyr, tørringsproces og luftrensning har alle stor betydning for VOC-emission og energiforbrug. BAT må derfor vurderes for helheden, så man opnår den totalt set bedste BAT-løsning. Med den rette kombination af tiltag kan man komme ned under en VOC-emission på 92-150 g pr. m² overflade for nye busser. Det skal sammenholdes med, at VOC-bekendtgørelsen har en VOC-emissionsgrænse på 50 mgTOC/Nm³ og tillader en diffus emission på 25 % af forbruget af opløsningsmidler. Der vil også være en betydelig VOC-emission fra rengøring. Den kan reduceres til 20 g/m² ved at anvende "good housekeeping", bedre rengøringsteknik og/eller substitution. Det er ikke umiddelbart muligt at sammenligne emissionen i g/m² med emissionsgrænserne i VOC-bekendtgørelsen. Når man kender luftmængderne, renseanlæggene og renseeffektiviteten samt sammensætning og mængde af de anvendte lakker, kan det vurderes, hvilke tiltag der skal gennemføres for at overholde emissionskravene. 4.2.10 Overfladebehandling af tog (punkt 111-112)VOC-emissionen kan begrænses dels gennem anvendelse af miljørigtige materialer og dels gennem anvendelse af miljørigtige processer, men det konkrete valg vil afhænge af mange faktorer. Aktuelle miljørigtige materialer kan være:
Aktuelle miljørigtige processer kan være:
Med den rette kombination af disse teknikker kan VOC-emissionen reduceres til 70-110 g VOC pr. m² overflade. Det er ikke umiddelbart muligt at sammenligne emissionen i g/m² med emissionsgrænserne i VOC-bekendtgørelsen. Når man kender luftmængderne, renseanlæggene og renseeffektiviteten samt sammensætning og mængde af de anvendte produkter, kan det vurderes, hvilke tiltag der skal gennemføres for at overholde emissionskravene. Partikelemissionen kan ved korrekt luftrensning (vådscrubber, tørfilter eller elektrostatisk filter) bringe støvemissionen ned under 3 mg/m³. Denne værdi ligger under grænseværdien i Luftvejledningen på 10 mg/m³ for støv mindre end 10µ, når den total emission er større end 5 kg/h. 4.2.11 Overfladebehandling af landbrugsmaskiner og konstruktioner (punkt 113-116)Malingssystem og påføringsmetode kan være uafhængig af hinanden, og derfor vil udsugningssystem og luftrenseanlæg afhænge af de anvendte systemer. VOC-emissionen kan reduceres ved substitution, ved at male komponenter før samling, ved at dyppemale i stedet for sprøjtemale og ved at styre lagtykkelsen optimalt. Luftudsugningen bør reduceres mest muligt for at reducere energiforbruget. Følgende tiltag bør overvejes til forbedring af miljøpåvirkninger:
Ved en optimal kombination af de forskellige tiltag kan VOC-emissionen begrænses til 20-50 mg/Nm³ og en diffus emission på 10-20 %. Det er i overensstemmelse med VOC-bekendtgørelsen, der har en emissionsgrænse på 75 mgTOC/Nm³ ved påføring og 50 mgTOC/Nm³ ved tørring. Den diffuse emission må højst være 20 % henholdsvis 25 %. Resultatet af de forskellige tiltag kan også opgøres til, at VOC-emissionen kan holdes nede på 0,2-0,33 kg VOC pr. kg tørstof input. I reduktionsprogrammet i VOC-bekendtgørelsen er F = 2,33 og P = 25 % ved et forbrug > 15 tons/år. Det svarer til en målemission på 0,58 kg VOC pr. kg tørstof input, hvilket betyder, at man vil kunne overholde reglerne efter reduktionsprogrammet, hvis man anvender en passende kombination af tiltag. 4.2.12 Overfladebehandling af skibe og yachts (punkt 117-121)Maling af skibe foregår normalt udendørs i dok, og der kan forekomme meget store emissioner, mens maleprocessen finder sted. Anvendelse af kobberholdige anti-begroningsmidler (antifouling) er i dag forbudt, men der findes mange alternative produkter, der er mindre giftige. VOC-emissionen kan begrænses på flere måder, og nedenfor er listet en række BAT-anbefalinger .
Partikelemission kan reduceres gennem:
Arbejdet foregår som oftest udendørs, hvor det kan være vanskeligt at indkapsle processen. Derfor kan man ikke påregne at nå samme lave VOC-emission som ved indendørs malearbejde, og VOC-bekendtgørelsen nævner da også i §14, at udendørs maling af skibe og fly kan undtages fra de normal emissionsgrænseværdier. I stedet skal der defineres nogle acceptable BAT-løsninger at arbejde efter. 4.2.13 Overfladebehandling af flyvemaskiner (punkt 122-125)Fremstilling og vedligeholdelse af flyvemaskiner kræver typegodkendelse for sikkerheden, og producentens korrosionsgaranti gælder for 25 år. Derfor er der i sagens natur en vis begrænsning af de BAT-løsninger, der kan anvendes. VOC-emissionen kan reduceres ved:
Effekten af de valgte metoder kan ikke umiddelbart beregnes, men man kan ved rette valg og kombination opnå en betydelig reduktion af VOC-emissionen. Ved udendørs maling vil problemstillingen være analog med problemstillingen for maling af skibe, og der vil herhjemme næppe blive stillet specifikke emissionskrav for VOC, da disse ikke kan kontrolleres. Der vil i stedet blive stillet krav til den måde, som processen udføres på for at sikre, at emissionen til omgivelserne holdes lav. Støvemissionen kan reduceres ved:
Det skulle være muligt herved at holde partikelemissionen ned på 1 mg/m³, Denne værdi ligger under grænseværdien i Luftvejledningen på 10 mg/m³ for støv mindre end 10µ, når den totale emission er større end 5 kg/h. 4.2.14 Overfladebehandling af andre metaloverflader (punkt 126-129)Maling- og lakeringssystemer kan være uafhængige af hinanden og vil blive valgt ud fra den type emne, der skal males, og emnets sammensætning. Valg af udsugningsmetode og luftrensningssystem afhænger også heraf. VOC-emissionen kan reduceres ved korrekt valg af proces og udstyr samt ved at anvende maling med højt tørstofindhold. Det bør især tilstræbes at anvende malingssystemer uden chlorerede opløsningsmidler. Med den rigtige kombination af løsninger vil VOC-emissioner kunne komme ned på 0,1-0,33 kg VOC pr. kg tørstof input. I reduktionsprogrammet i VOC-bekendtgørelsen er F = 2,33 og P = 25 % ved et forbrug > 15 tons/år. Det svarer til en målemission på 0,58 kg VOC pr. kg tørstof input, hvilket betyder, at man vil kunne overholde reglerne efter reduktionsprogrammet. 4.2.15 Overfladebehandling af coils (punkt 130-132)Energiforbrug og VOC-emission er de to hovedtemaer for overfladebehandling af coils (ruller eller bånd af metal). Energiforbruget kan især minimeres ved at forbrænde VOC i spildgassen. VOC-emissionen kan blandt andet reduceres ved:
Med det rigtige valg af metode kan man påregne at overholde følgende VOC-emissioner: Nye anlæg: 0,73-0,84 gVOC/m² for spildgas og 3-5 % diffus emission Bestående anlæg: 0,73-0,84 gVOC/m² for spildgas og 3-10 % diffus emission Emissionsgrænsen kan ikke umiddelbart henføres til VOC-bekendtgørelsen, men den diffuse emission i VOC-bekendtgørelsen er på 5 % for nye anlæg og 10 % for bestående anlæg, hvilket åbenbart vil kunne overholdes med de rette BAT-løsninger. 4.2.16 Overfladebehandling af og trykning på metalemballage (punkt 133-135)Processen har et betydeligt energiforbrug, der skal minimeres så vidt muligt, blandt andet gennem afbrænding af VOC i spildgassen. VOC-emissionerne varierer meget afhængigt af emnetype (dåser, bøtter, skruelåg, mv.) og trykfarver, hvor man kan anvende vandbaserede eller opløsningsmiddelbaserede farver. Der anvendes ofte også en klar lak på emnerne, og denne lak vil normalt give en betydelig VOC-emission. Emissionen kan svinge fra 1 til 100 g VOC pr. m² emneoverflade og vil bl.a. afhænge af, om der anvendes vandbaseret eller opløsningsmiddelbaseret trykfarve og lak samt rensemetode for spildgasserne. Det kan ikke umiddelbart vurderes, hvilke BAT-løsninger der skal anvendes for at bringe VOC-emissionen ned på et niveau, som opfylder danske emissionsgrænser. Det er også BAT at minimere emission til spildevand, hvor man gennem anvendelse af kemisk fældning og/eller ultra- eller nanofiltrering kan komme ned på: COD < 350 mg/l AOX 0,5 - 1,0 mg/l Kulbrinter < 20 mg/l Tin < 4 mg/l COD som sådan er ikke noget problem ved en koncentration under 350 mg/l ved udledning til et kommunalt renseanlæg. Ifølge spildevandsvejledningen er den vejledende grænse for mineralolie (kulbrinte) 20 mg/l, for tin 0,06 mg/l, mens der ikke er nogen grænse for AOX, der er en samlebetegnelse for flere halogenerede kulbrinter. Generelt anses de giftige AOX-forbindelser at tilhøre kategori A, som er stoffer, man skal fjerne eller begrænse mest muligt i spildevandet. Det kan konkluderes, at tin skal fjernes betydeligt mere effektivt, end man lægger op til under denne BAT-anbefaling, ligesom der skal findes en bedre løsning på at begrænse AOX-udledningen. Det anses dog ikke som noget problem at begrænse emissionen, da en aktiv kulfiltrering eller en kemisk oxidation vil kunne fjerne både AOX og kulbrinter, mens tin kan fjernes ved en forbedret kemisk fældning eller om nødvendigt ved en selektiv ionbytning. 4.2.17 Overfladebehandling af plastemner (punkt 136-146)Maling- og lakeringssystemer kan være uafhængige af hinanden og vil blive valgt ud fra den type emne, der skal males, og emnets sammensætning. Valg af udsugningsmetode og luftrensningssystem afhænger også heraf. VOC-emissionen kan reduceres ved korrekt valg af proces og udstyr samt ved at anvende maling med højt tørstofindhold og lavt indhold af opløsningsmidler. Det bør især tilstræbes at anvende vandbaserede malingssystemer, hvilket er muligt på nye og renoverede anlæg. Materialeforbruget - herunder forbrug af opløsningsmidler - kan begrænses ved at forbehandle emner ved en fluoridering samt ved at optimere påføringen. Alle disse BAT-anbefalinger vil reducere VOC-emissionen betydeligt. Det er dog usikkert, hvad der skal til for at komme ned på en emission på 75 mgTOC/m³ (for påføring) og 50 mgTOC/m³ (for tørring) ved et forbrug af opløsningsmidler > 15 tons/år, som er gældende ifølge VOC-bekendtgørelsen. 4.2.18 Overfladebehandling af møbler og trævarer (punkt 147-151)Det er BAT at reducere forbrug af opløsningsmidler og emissioner samt maximere effektiviteten af malingssystemet og minimere energiforbruget ved:
Ved en passende kombination af disse BAT-løsninger kan VOC-emissionen reduceres til under 0,25 kg VOC pr. kg tørstof input. I reduktionsprogrammet i VOC-bekendtgørelsen er F = 4 og P = 25 % ved et forbrug > 25 tons/år. Det svarer til en målemission på 1 kg VOC pr. kg tørstof input, hvilket betyder, at man tilsyneladende sagtens kan komme betydeligt under målemissionen. Partikelemissionen ved sprøjtemaling kan holdes under 10 mg/m³ ved optimal udnyttelse ved anvendelse af tørfiltre eller vådfiltre til rensning af udsugningsluften fra sprøjtekabiner. Denne værdi svarer til grænseværdien i Luftvejledningen på 10 mg/m³ for støv mindre end 10µ, når den total emission er større end 5 kg/h. 4.2.19 Træimprægnering (punkt 152-157)Det er BAT at reducere emission af VOC ved at anvende vacuum-imprægnering på vandbasis eller et højt koncentreret pesticid opløsningssystem eller ved at anvende luftrensning. Aktiv kul eller et kondensationssystem vil være en velegnet rensemetode til en produktion med intermitterende drift. Efter et vacuum trin bør overskud af opløsningsmidler fjernes. Der kan opnås 99 % reduktion af VOC-emissionen med et vandbaseret system og 70 % reduktion med et opløsningsmiddelbaseret system med luftrensning. For opløsningsmiddelsystemer vil der frigives en betydelig mængde opløsningsmiddel efter behandlingen, og derfor bør vælges opløsningsmidler med lavt ozondannelsespotentiale. Sprøjtning skal undgås, da effektiviteten kun er 10-15% ved en sprøjteproces. VOC-bekendtgørelsen, der tillader en diffus emission på 45 % af input, kan uden problemer opfyldes med et vandbaseret system eller med et opløsningsmiddelbaseret system med luftrensning. Emissionskoncentrationen er 100 mgTOC/m³, hvilket ikke umiddelbart kan sammenlignes med effekten fra de anbefalede systemer. Endvidere er der en total emissionsgrænseværdi på 11 kg TOC pr. m³ behandlet træ. Alt tyder dog på, at alle kravværdier vil kunne overholdes med en af de to anbefalede metoder. Ved træimprægnering skal man undgå spild af imprægneringsmidler, da de kan forurene spildevand og/eller jorden. Derfor skal der arbejdes i afgrænsede områder, hvor spild kan opsamles og senere bortskaffes som kemikalieaffald. 4.2.20 Fremstilling af spejle (punkt 158-160)Ved fremstilling af spejle vil man ofte lakere det udfældede sølvlag, hvilket kan foregå ved en såkaldt tæppelakering. VOC-emissionen (primært xylen) kan reduceres gennem brug af lak med højt tørstofindhold samt ved at arbejde i lukkede områder, hvorfra luften udsuges og renses. Med disse teknikker kan VOC-emissionen bringes ned på 1-3 g pr. m² eller 2-3 % af input og en diffus emission på 5-10 g pr. m² svarende til 8-15 % af input. Denne proces er ikke omfattet af VOC-bekendtgørelsen, og det kan ikke umiddelbart vurderes, om emissionerne kan opfylde kravene i Luftvejledningen vedr. emission af xylen. 4.3 resume om afvigelserDe generelle BAT-anbefalinger stemmer fint overens med intentionerne i den danske miljølovgivning, og der er ingen uoverensstemmelser eller afvigelser. Med hensyn til de specifikke BAT-anbefalinger er det kun de færreste af disse anbefalinger, som direkte kan sammenholdes med emissionskrav i VOC-bekendtgørelsen. I de tilfælde, hvor talværdier fra BREF-dokumentet kan sammenlignes med tal i VOC-bekendtgørelsen, er der fin overensstemmelse. Det er dog vigtigt at slå fast, at implementering af en konkret BAT-anbefaling ikke er nogen garanti for, at man kan overholde gældende emissionskrav. Der skal ofte anvendes flere BAT-løsninger for at få den optimale totalløsning, så emissionskravene kan overholdes. BAT-anbefalingerne omfatter også løsningsforslag inden for spildevand, affaldsminimering og energibesparelser, men disse områder har naturligvis langt mindre vægt i BREF-dokumentet end emission af opløsningsmidler. Også disse BAT-anbefalinger går alle i samme retning som den danske miljølovgivning, og kun i et enkelt tilfælde er der ved trykning på metalemballage anført nogle koncentrationer på renset spildevand, som ikke vil kunne opfylde de vejledende danske spildevandskrav. De anbefalede rensemetoder kan dog uden større problemer udbygges med en supplerende rensning (f.eks. aktiv kulrensning), så de danske spildevandskrav kan opfyldes.
|