Redegørelse om jordforurening 2006

7 Flytning af jord

7.1 Regler om jordflytning

Med lov nr. 507 af 7. juni 2006 blev jordforureningslovens regler i kapitel 6 om bortskaffelse og anvendelse af jord ændret på følgende punkter:

  • Der blev i en ny § 50 a indført en områdeklassificering af områder, som kan være lettere forurenede. Som udgangspunkt klassificeres alle byzoneområder som lettere forurenede, og kommunerne kan udtage eller inddrage områder. Områdeklassificeringen træder i kraft 1. januar 2008.
  • Der blev indført anmeldepligt for opgravning og flytning af jord fra de klassificerede områder. Anmeldepligten træder i kraft 1. januar 2008.
  • Der blev indført anmeldepligt for jord, som flyttes fra et godkendt modtageanlæg for jord.
  • Miljøministeren har fået en række nye hjemler til at fastsætte regler om anmeldeordningen, bl.a. at modtageren af jorden kan få krav om analyse af jorden, at mange jordflytninger for en given periode kan anmeldes samtidig, og at fristen på 4 uger fra anmeldelse til flytning af jorden under visse betingelser kan begrænses.
  • Miljøministeren har fået hjemmel til at fastsætte regler om, at kommunalbestyrelsen skal fastsætte regulativer om anmeldeordningen.

Et udvalg om flytning af jord arbejdede fra marts 2006 til marts 2007 videre med lovens muligheder for jordstyring. Udvalget bestod af repræsentanter for Miljøstyrelsen, Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen, entreprenørerne og håndværkerne (Dansk Byggeri), transportørerne (Dansk Transport og Logistik), modtageanlæggene (1 medlem fra private anlæg og 1 medlem fra kommunale anlæg) og Advokatsamfundet.

Udvalget har været følgegruppe for arbejdet med at skrive en vejledning fra Miljøstyrelsen om kommunernes områdeklassificering efter jordforureningslovens § 50 a (se afsnit 2.1.1. ovenfor) og en ny bekendtgørelse om anmeldelse af jordflytninger (jordflytningsbekendtgørelsen, bekendtgørelse nr. 748 af 21. juni 2007 om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med jordflytning).

Udvalget har lagt vægt på, at jordflytningerne også i fremtiden skal styres, men at dette skal foregå nemt og hurtigt, især når den jord, der flyttes, kun er lettere forurenet. I den nye bekendtgørelse er der derfor indført mulighed for såkaldte ”straks-flytninger”, hvor anmelderen ikke skal vente i 4 uger, inden jorden må flyttes.  I stedet skal det godkendte anlæg, som modtager jorden, sende en kopi af følgesedlen med kvittering for modtagelse til kommunalbestyrelsen i den kommune, hvorfra jorden kommer.

Straks-flytningen skal understøttes af en web-baseret løsning, der gør det muligt at anmelde digitalt. På sigt skal anmelderen på nettet kunne finde en liste over modtagesteder for jorden og modtagestedernes vilkår for at modtage jorden. Desuden skal al kommunikationen mellem myndigheder og aktører kunne foregå via nettet. Miljøstyrelsen er gået i samarbejde med KL om at udforme et fællesskema til anmeldelse af jordflytninger, og om hvorledes der kan etableres systemer, der muliggør digital anmeldelse af jordflytninger.

Bekendtgørelsen indeholder standardiserede krav til prøvetagning, analyse og inddeling i forureningskategorier. Anmelderen skal lade jorden analysere og kategorisere - eller sikre, at der på forhånd ligger analyser og kategorisering af tilsvarende eller bedre kvalitet, som opfylder disse retningslinier. Hensigten er at standardisere de analysekrav, der i mange tilfælde allerede stilles i dag, men som kan være forskellige fra kommune til kommune.

Hvis kommunen har tilstrækkelig dokumentation, skal kommunen fastsætte i et regulativ, at jord fra nærmere fastlagte delområder kan flyttes uden analyser. Der er to slags analysefri områder, afhængigt af, hvilken kategori, jorden tilhører.

Jorden kan transporteres til godkendte modtageanlæg, uden at jorden på forhånd er analyseret. Anlægget skal så foretage de for anmeldelsen nødvendige analyser og kategoriseringer.

En stor del af den jord, der flyttes, er at betragte som affald. For at sikre, at der ikke anmeldes to gange, er det bestemt, at anmeldelsen efter denne bekendtgørelse erstatter den anmeldelse, kommunen ville kunne forlange i medfør af affaldsreglerne.

Bekendtgørelsen træder i kraft 1. januar 2008 og skal erstatte den nuværende bekendtgørelse nr. 1432 af 13. december 2006 om anmeldelse af flytning af forurenet jord og jord fra forureningskortlagte arealer og offentligt vejareal.

7.1.1 Fremtidige initiativer om jordflytning

Det har været et klart ønske i udvalget om flytning af jord, at områdeklassificeringen og ændringen af anmeldereglerne skal ledsages af en forbedring af modtagekapaciteten for jorden.

For det første arbejdes der henimod en forenkling af bestemmelserne om genanvendelse af jord i bygge- og anlægsarbejder, idet jorden tages ud af den nuværende genanvendelsesbekendtgørelse. Der er et projekt i gang, som har til formål at tilvejebringe et teknisk grundlag for at fastsætte grænseværdier for forureningsindholdet i jorden. Der stiles imod, at nye regler om genanvendelse af lettere forurenet jord kan træde i kraft den 1. januar 2008, således at grænseværdierne kan koordineres med kategoriseringen i jordflytningsbekendtgørelsen. Jordflytningsbekendtgørelsen blev udstedt i juni 2007, for at give kommunerne mulighed for at tilrettelægge administrationen af de nye regler.

Miljøstyrelsen udsendte primo oktober 2007 en orienteringsskrivelse om den nye jordflytningsbekendtgørelse til kommunerne. Orienteringsskrivelsen er udarbejdet i samarbejde med repræsentanter fra blandt andet KL og har til formål at lette kommunernes arbejde med at udarbejde regulativer om jordflytning og administrere de nye regler.

Miljøstyrelsen har desuden igangsat et projekt, der gennemgår de godkendte modtageanlæg for jord med henblik på at sammenligne modtagekravene og vurdere, hvorledes den ny jordflytningsbekendtgørelse spiller sammen med modtagekravene. På længere sigt kan dette føre til, at godkendelsernes vilkår skal revideres.

7.1.2 Skøn for jordmængder, som flyttes

Det skønnes, at der i 2008 vil blive flyttet 10 mio. m³ jord fra ét sted til et andet i Danmark. Det meste af den jord, som flyttes, anses for at være uforurenet og genanvendes frit eller placeres i de råstofgrave, som har fået dispensation til at modtage uforurenet jord. Men en del af jorden, ca. 2,0 mio. m³, vil være lettere forurenet, og en anden del af jorden, ca. 1,3 mio. m³, vil være stærkere forurenet. Noget af den stærkere forurenede jord renses og bliver til lettere forurenet jord, således at den samlede mængde lettere forurenet jord, som flyttes, vil være ca. 3 mio. m³ lettere forurenet jord pr. år.

7.2 Flytning af jord i forbindelse med oprydning

Regioner (tidligere amter) og kommuner indberetter til Miljøstyrelsen, hvilke forurenede jordmængder der er renset eller opgravet som led i oprydning på kortlagte lokaliteter eller på lokaliteter, hvor der er ryddet op for at undgå kortlægning. Indberetningerne om jordmængder er ikke direkte relateret til anmeldelserne af jordflytning (afsnit 7.1). Der sker således ikke indberetning om jord – forurenet såvel som uforurenet –, som flyttes med andre formål end oprydning, typisk som overskudsjord i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder og vedligeholdelse af veje.

Regioner (tidligere amter) og kommuners oplysninger om jord, som flyttes i forbindelse med oprydning, indberettes primært som en del af edb-indberetningen. Desuden er der indhentet oplysninger om de samlede jordmængder, der opgraves og/eller renses i forbindelse med afværgeprojekter, der er gennemført under ordningen om Oliebranchens Miljøpulje og forsikringsordningen for villaolietanke.

Den indberettede privatfinansierede flyttede jordmængde er i år halvt så stor som sidste år. I afsnit 6 om den private indsats fremgår det, at færre kommuner end normalt har indberettet oplysninger. Det er ikke muligt at finde en repræsentativ opskrivningssats for den manglende indberetning, og derfor indeholder denne redegørelse ikke et tal for den privatfinansierede flyttede jordmængde.

Den privatfinansierede flyttede jordmængde udgør en stor del af den samlede jordmængde, og den samlede jordmængde er derfor heller ikke regnet ud for 2006.

Tabel 7.1. Jordmængder, der er deponeret og renset i 2006
Kilde: Amters og kommuners edb-indberetning pr. 31.12.2006, >Oliebranchens Miljøpulje – Beretning 2006

  Tons jord
Offentligt finansierede projekter                             41.216
Privatfinansierede projekter -1
Oliebranchens Miljøpulje 118.500
Forsikringsordningen for villaolietanke                            18.900
I alt oprydningsprojekter

1 Indberetningen om privatfinansierede projekter ligger i år på et meget lavere niveau end foregående år

² Den privatfinansierede del udgør størstedelen af den samlede mængde jord i 2006, som derfor ikke er regnet ud.

De samlede jordmængder, der blev håndteret i forbindelse med oprydningsprojekter, er estimeret til 670.707 tons i 2005. Dette er mere end i 2002, 2003 og 2004, hvor de samlede jordmængder blev estimeret til hhv. 631.093, 453.411 og 630.812 tons (baseret på en opskrivning af de elektroniske indberetninger om privatfinansierede oprydninger med hhv. 15%, 15% og 24%), men mindre end i 2001 (1.168.000 tons). Antallet af offentligt finansierede oprydninger er faldet siden 2002, men der er en tendens til at de privatfinansierede oprydninger stiger.

Ud fra de erfaringer, som amter og kommuner har med omfanget af opgravning af forurenet jord og jordflytninger i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder, må det antages, at de estimerede mængder generelt set er for lave.

En udredning om jordstrømme publiceret i 2004[6], baseret på tal fra 2001, har vist, at der i dette år blev transporteret knap 12 mio. m3 overskudsjord, hvilket er ca. det dobbelte af, hvad der blev skønnet i jordforureningslovens forarbejder i 1995-96. Ca. 3,5 mio. m³, svarende til 30% af jorden, var forurenet i 2001-undersøgelsen. Tallet dækker såvel jord, som flyttes fra forurenede grunde i oprydningsprojekter, som jord, der flyttes som overskudsjord fra almindelige brygge- og anlægsprojekter, i både offentligt og privat regi.

7.2.1 Offentligt finansieret oprydning

De jordmængder, der bliver genereret ved offentligt finansierede projekter udgør normalt en lille del af den samlede jordmængde. I 2005 udgjorde den ca. 2% af de jordmængder, der blev genereret i forbindelse med oprydningsprojekter.

Ligesom de totale jordmængder varierer over årene 2001-2006, varierer de samlede jordmængder, der er håndteret ved offentligt finansierede oprydningsprojekter. Der er indberettet data om deponerede og rensede jordmængder svarende til i alt 41.216 tons jord i 2006. Jordmængderne varierer fra 1 tons til 23.400 tons med et gennemsnit på ca. 699 tons.  Jordmængden for 2006 ligger væsentlig højere end de seneste års mængder (for 2005 var den indberettede jordmænge 14.165 og for 2004 var den 18.812). Dette skyldes især en jordflytning på 23.400 tons, som Viborg amt har indberettet.

I 2006 er 22 % af jordmængden blevet renset, heraf er 19 % renset på jordrensningsanlæg. Denne mængde er nedadgående. I 2005 blev der ifølge 2006 indberetningen renset 32 %, heraf 24 % på jordrensningsanlæg. I 2004 var tallene hhv. 71 % og 47 %. 17 % af de indberettede mængder er blevet deponeret direkte på specialdepot i 2006. Ifølge 2006-indberetningen blev ca. 10 % af mængderne deponeret direkte på specialdepot i  2005 og ca. 24% blev deponeret direkte på specialdepot i 2004. Tidligere udgjorde deponering på specialdepot mellem 40 og 65%. Der foreligger ikke oplysninger om, hvad jorden er anvendt til, efter den er kommet ud fra jordrensningsanlæggene.


Fodnoter

[6] Jordstrømme i Danmark. Miljøstyrelsen, Miljøprojekt nr. 886, 2004.

 



Version 1.0 Februar 2008, © Miljøstyrelsen.