Udvikling af standardiseret afprøvningsprocedure til dokumentation for BAT teknik i stalde -specielt luftrensning til landbrug.

Forord

Der udvikles både nationalt og internationalt mange tekniske løsninger til begrænsning af emission fra husdyrproduktion. I forbindelse med udvidelser og etablering af husdyrproduktion investerer landmænd i stigende grad i teknik for at opnå de nødvendige begrænsninger i udledning af gasser og lugt fra staldanlæg.

Der er derfor behov for hurtig, ensartet dokumentation og evaluering af teknik.

I dette projekt er der arbejdet med undersøgelser af de metoder, der i dag anvendes til dokumentation og evaluering af en gruppe af tekniske løsninger, nemlig luftrensning.

Målet var at opsamle erfaringer med hidtidige afprøvninger på området og opstille en standard for afprøvning og evaluering af teknikken og endelig at gennemføre test med udgangspunkt i disse erfaringer.

Rapporten peger på behovet for international standardisering på området, idet der kun er vejledninger for, hvad der bør undersøges i forbindelse med evaluering af teknik, der kandiderer til betegnelsen BAT, jævnfør EU-kommissionens "BAT-reference document" (BREF, 2003), mens der ikke er anvisninger af omfanget for dokumentation ved produktionsanlæg i praksis.

Projektets deltagere har været:

Helle Birk Domino, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret
Bjarne Langdal Riis, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret
Arne Grønkjær Hansen, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret
SKOV ventilation A/S
Poul Pedersen, Dansk Svineproduktion
Merete Lyngbye, Dansk Svineproduktion

Projektet er finansieret gennem Miljøstyrelsens program ”Renere Teknologi” samt medfinansiering fra projektets organisationer og virksomheder

Der rettes en tak til Dansk Svineproduktion for deltagelse i projektet med blandt andet vejledning og erfaringer fra deres afprøvninger ved svinestalde og beskrivelse af de afprøvningsprocedurer, der i dag anvendes ved luftrensningssystemer til svinestalde (Bilag A).

SKOV Ventilation A/S takkes for at stille deres pilotanlæg med indbygget luftrenser til rådighed for de første undersøgelser ved fjerkræstalde i Danmark.

 



Version 1.0 November 2008, © Miljøstyrelsen.