Forebyggelse af jord og grundvandsforurening på industrivirksomheder ved udvalgte aktiviteter

2 Indledning

2.1 Baggrund

Denne orientering omhandler foranstaltninger til forebyggelse af jord- og grundvandsforurening fra kemikalier på industrivirksomheder ved udvalgte aktiviteter. Det er Miljøstyrelsens ønske, at orienteringen kan anvendes som en håndbog for virksomheder samt kommunale og statslige miljømyndigheder og orientere om den viden, der findes i forbindelse med forebyggelse af jord- og grundvandsforurening fra en række udvalgte industriaktiviteter.

Igennem de seneste årtier har virksomheder og myndigheder anvendt millioner af kroner på at undersøge og oprense jord- og grundvands-forureninger. En stor del af forureningerne er sket i en tid, hvor der var begrænset fokus på jord- og grundvandsbeskyttelse. Men også op igennem 1980’erne og frem til i dag er der adskillige eksempler på utætte anlæg, der har medført omfattende jord- og grundvands-forurening. Erfaringen fra mange forureninger viser, at havde der været gennemført forebyggende foranstaltninger, kunne forureninger have været undgået eller omfanget af forurening være reduceret væsentligt.

2.2 Formål

Det er hensigten med orienteringen, at denne skal være en hjælp for virksomheder og myndigheder til brug ved indretning, drift og kontrol med aktiviteter, der indebærer en risiko for jord- eller grundvands-forurening. Orienteringen kan både finde anvendelse ved nyanlæg og ved vurdering og indsats i forhold til eksisterende anlæg herunder ved udarbejdelse af miljøgodkendelser, påbud samt ved tilsyn.

Orienteringen foreslår tiltag i forhold til forebyggelsen af jord- og grundvandsforurening, og præsenterer baggrunden herfor inden for følgende udvalgte industriaktiviteter:

  • Tankanlæg i metal og plast til oplag af kemikalier.
  • Belægninger der anvendes til forebyggelse af forurening.
  • Pladser til oplag af kemikalier og farligt affald, vaskepladser samt påfyldnings- og aftapningspladser.
  • Spild af kemikalier fra maskiner og anlæg samt ved transport og anvendelse.

Spildevandstekniske installationer, herunder kloakledninger og olieudskillere, tankanlæg og pipelines til opbevaring af benzin og olie og forurening på grund af luftemissioner er ikke behandlet i denne orientering. I nedenstående tabel 2.1. er der imidlertid angivet referencer, hvortil der kan indhentes oplysninger om erfaringer med kilder til forurening samt forebyggelse. Supplerende kan dele af afsnit 6.1. om tanke og rørføringer bruges som inspiration i forbindelse med indhentning af viden om benzin- og olietanke. Endvidere henvises til Baggrundsrapport om miljøkrav til store olielagre, Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen 2008.

Aktivitet Referencer
Bekendtgørelse Vejledninger, tidsskrifter og hjemmesider
Olietanke og pipelines
  • Olietankbekendtgørelsen, BEK nr. 729 af 14/06/2007.
  • Benzinstationsbekendtgørelsen, BEK nr.555 af 9/06/2001.
  • Autoværkstedsbekendtgørelsen, BEK nr. 922 af 5/12/1997.
  • Bekendtgørelse om brandfarlige væsker, BEK nr.161 af 26/4/1985.
  • Bekendtgørelse om klassifikation af eksplosionsfarlige områder, BEK nr. 590 af 26/6/2003.
  • Miljøstyrelsens vejledning nr. 6 og 7 af 1998, ”Oprydning på forurenede lokaliteter.”
  • Miljøstyrelsens vejledning nr. 11 af 1998 ”Branchevejledning for benzin- og olieforurenede grunde”
  • Vejledning fra Miljø-styrelsen, nr. 5 af 2007, ”Vejledning om pipelines til olieprodukter.”
  • Tekniske forskrifter for brandfarlige væsker, jf. www.beredskabsstyrelsen.dk.
  • Beredskabsstyrelsens vejledning om klassifikation af eksplosionsfarlige områder, juni 2003.
Spilde-vands-tekniske installatio-ner
  • Benzinstationsbekendtgørelsen, BEK nr.555 af 9/06/2001.
  • Bekendtgørelse om etablering og drift af renserier nr. 532 af 18/06/2003.
  • Autoværkstedsbekendgørelsen, BEK nr. 922 af 5/12/1997.
  • Vejledning i projektering, dimensionering, udførelse og drift, Teknologisk Institut, marts 2004.
  • Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr. 2 af 2006. Tilslutning af industrispildevand til offentlige spildevandsanlæg.
  • DS 455 Dansk Ingeniørforenings norm for tæthed af afløbssystemer i jord

Tabel 2.1. Væsentlige referencer til olietanke og pipelines samt spildevandstekniske installationer i forbindelse med erfaringer med forebyggelse af jord- og grundvandsforurening.

Til brug for en indledende vurdering og prioritering af de væsentligste indsatsområder er der udarbejdet et beslutningsstøtteværktøj. Dette værktøj præsenterer nogle overordnede generelle principper for forebyggelse af jord- og grundvandforurening og omfatter blandt andet delværktøjer til gennemførelse af en:

  • Risikoscreening af anvendte kemikalier.
  • Risikoscreening af den enkelte aktivitet.
  • Risikoscreening i relation til jord og grundvand, naboarealer og recipienter.

Desuden oplistes i beslutningsstøtteværktøjet en række generelle forhold, som virksomhed og myndighed bør være opmærksom på i forbindelse med etableringen af en jord- og grundvandstruende aktivitet.

Orienteringen beskriver endvidere en række overvejelser, der bør indgå i planlægningen af tilsyn og egenkontrol med fokus på forebyggelse af jord- og grundvandsforurening samt råd og vejledning i forbindelse med den praktiske gennemførelse af dette tilsyn.

I starten af kapitel 6 findes en samlet oversigt over de væsentligste forureningskilder med hensyn til jord- og grundvand fra industrielle aktiviteter og indretninger. Nærværende orientering omhandler kun udvalgte af disse kilder. Det fremgår af oversigten hvilke væsentlige kilder, der er udeladt.

2.3 Definitioner

I denne orientering anvendes en række begreber.

Ved kemikalie menes både enkeltstoffer (”stoffer”) såsom metallet bly eller det klorerede opløsningsmiddel tetrachlorethylen samt stofblandinger (”produkter”) såsom terpentin, der består af flere enkeltstoffer.

Aktivitet er en samlebetegnelse for enten en hel virksomhed, et anlæg (for eksempel en nedgravet tank), en indretning eller en procedure (for eksempel en instruks for påfyldning af kemikalie i en tank), der kan forårsage jord- og grundvandsforurening.

Krav er en samlebetegnelse for vilkår i tilladelser, godkendelser eller i påbud samt for regler i regulativer.

En aktivitet (indretning) karakteriseres som nedgravet, hvis den ikke kan inspiceres visuelt under bunden.

Barrierer er forebyggelsestiltag enten passive såsom et fysisk anlæg eller aktive såsom et tilsyn eller en kontrol.

2.4 Læsevejledning

Orienteringen indeholder 7 kapitler. Kapitel 3 – 7 indeholder både baggrundsinformationer og konkrete redskaber til brug ved godkendelse og tilsyn.

Kapitel 3 giver et kort overblik over den lovgivning, der regulerer forebyggelse af jord og grundvandsforurening på virksomheder.

Kapitel 4 beskriver et beslutningsstøtteværktøj, som kan benyttes når en virksomhed eller tilsynsmyndigheden skal tage stilling til, om en potentiel forureningskilde er sikret tilstrækkeligt, og der skal træffes beslutning om valg af sikringsmetode eller krav. Kapitlet præsenterer endvidere metoder til risikoscreening af henholdsvis kemikalier, aktiviteter og virksomheders placering i forhold til grundvands-interesser og naboarealer.

Kapitel 5 behandler de forhold, virksomheder og myndigheder bør være opmærksom på, når en aktivitet skal sikres. Der opstilles retningslinjer til forebyggelse af aktiviteter, der udgør en normal eller en høj risiko for jord- og grundvandsforurening.

Kapitel 6 er en detaljeret gennemgang af enkelte udvalgte aktiviteter og indretninger med hensyn til konstruktion, materialevalg, korrosion, sikring og kontrol. I kapitlet opstilles forslag til relevante sikringsmetoder og krav for konstruktion, drift, sikring, kontrol og vedligeholdelse af aktiviteterne.

Kapitel 7 handler om virksomhedens egenkontrol og myndighedens tilsyn. Kapitlet behandler forskellige typer af egenkontrol og tilsyn. Endvidere hvilke overvejelser, der bør indgå i planlægningen af disse samt råd og vejledning i forbindelse med den praktiske gennemførelse af tilsynet.

Kapitel 8 er en liste over anvendt litteratur.

Orienteringen er vedlagt en række bilag med uddybende eksempler og hjælpeskemaer.

 



Version 1.0 December 2008, © Miljøstyrelsen.