Forebyggelse af jord og grundvandsforurening på industrivirksomheder ved udvalgte aktiviteter

3 Lovgrundlag

Kommunerne og de statslige miljøcentre meddeler godkendelse og fører tilsyn med virksomheder i Danmark. Myndighederne skal igennem krav og tilsyn forebygge jord- og grundvandsforurening på virksomhederne. I dette kapitel gives et kort overblik over reguleringen i forbindelse med forebyggelse af jord- og grundvandsforurening.

Miljøgodkendelser i henhold til miljøbeskyttelsesloven og godkendelsesbekendtgørelsen

Listevirksomheder reguleres ved godkendelser i henhold til miljøbeskyttelsesloven /[1]/ og godkendelsesbekendtgørelsen /[2]/. Listevirksomheder er virksomheder, anlæg og indretninger, der er optaget på bilag 1 og 2 i godkendelsesbekendtgørelsen.

Miljøgodkendelsen skal blandt andet indeholde nødvendige krav til beskyttelse af jord og grundvand. For nogle listepunkter er der udarbejdet standardkrav med blandt andet krav om foranstaltninger til beskyttelse af jord og grundvand. Standardkravene findes i godkendelsesbekendtgørelsens bilag 5.

Miljøgodkendelse af nye anlæg er tidsubegrænset og har som udgangspunkt en retsbeskyttelse på 8 år. Ændringer, der gennemføres ved tilsynsmyndighedens foranstaltning, uanset om produktionen ændres eller udvides, reguleres ved påbud. Ændringer og produktionsudvidelser, som virksomheden ønsker gennemført, skal miljøgodkendes, hvis de indebærer forøget forurening.

Tilladelser i henhold til miljøbeskyttelsesloven § 19

Efter miljøbeskyttelsesloven § 19 må stoffer, produkter og materialer, der kan forurene jord og grundvand ikke nedgraves i jorden, udledes, oplægges eller afledes til jorden uden tilladelse.

Tilladelser i henhold til § 19 har som udgangspunkt ingen retsbeskyttelsesperiode. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der i en § 19 tilladelse kun kan stilles krav til de jord- og grundvandsmæssige forhold. Blandt andet kan der ikke stilles krav til emissioner til luft, spildevand, lugt og støj, som der kan i en miljøgodkendelse.

Regulering af virksomheder ved påbud efter miljøbeskyttelsesloven

Virksomheder, der ikke er listevirksomheder, og derfor ikke har en miljøgodkendelse, får, i det omfang miljømyndigheden finder det nødvendigt, reguleret deres miljøforhold ved påbud efter § 42 i miljøbeskyttelsesloven.

Vurdering af virkning på miljøet (VVM)

Visse anlæg er omfattet af bestemmelserne i VVM bekendtgørelsen, nr. 1335 af 6. december 2006. Det betyder blandt andet, at der skal udarbejdes en redegørelse før etablering, udvidelse eller ændring af anlæg, der er opført i bilag 1. For aktiviteter opført i bilag 2 gælder, at der som udgangspunkt skal foretages en vurdering (screening) af aktiviteten for at se, om den medfører væsentlige miljøbelastninger. Hvis dette er tilfældet, skal aktiviteten underkastes VVM. Redegørelsen skal blandt andet indeholde en beskrivelse af de foranstaltninger, der tænkes anvendt med henblik på at undgå, nedbringe og om muligt neutralisere de skadelige virkninger på miljøet herunder virkninger på jord og grundvand.

Anden regulering

Med udgangspunkt i miljøbeskyttelsesloven er der udarbejdet bekendtgørelser for visse brancher eller aktiviteter, som indeholder krav, der forebygger jord- og grundvandsforurening.

Endvidere har nogle kommuner udarbejdet regulativer vedrørende for eksempel oplag af farligt affald eller kontrol og vedligeholdelse af olieudskillere.

Endelig kan planlægningen hindre etableringen af aktiviteter, som kan medføre forurening af jord og grundvand.

Håndhævelse i sager med lovovertrædelser er ikke behandlet i denne orientering.

 



Version 1.0 December 2008, © Miljøstyrelsen.