Optimering og dokumentation af biologisk renseanlæg på Østre Gasværk

3 Beskrivelse af anlægget

Anlægget modtager forurenet dræn- og grundvand fra en underjordisk 40 m³ buffertank, beliggende umiddelbart vest for anlægget.  I denne tank blandes vand fra et dræn på den østlige del af gasværksgrunden (beliggende ca. 4 m u.t.), et dræn fra den vestlige del af grunden (ca. 1,5 m u.t.) og boring K6, filtersat i det primære grundvandsmagasin. Beliggenheden af dræn, boring og behandlingsanlæg ses på figur 3.1.

Figur 3.1 Situationsplan – Østre Gasværk
Figur 3.1 Situationsplan – Østre Gasværk

Vandbehandlingsanlægget er etableret i en 40’ container. Anlægget er opbygget med 2 ens og parallelle renseenheder hver beregnet til behandling af 3-5 m³/t. I hver enhed er etableret 2 stk. sandfiltre (for- og efterfilter). På figur 3.2 er vist et principdiagram af anlægget. Bilag D indeholder et mere detaljeret flowdiagram for anlægget.

Figur 3.2 Principdiagram
Figur 3.2 Principdiagram

Hver af de 4 stk. sandfiltre har et volumen på 2,1 m³. Med en porøsitet af sandet i filtrene på 0,3 betyder det et effektivt volume på 1,5 m³ og en samlet opholdstid for vandet i anlægget på 18 minutter ved et samlet flow på 10 m³/h.

Efter renseenhederne ledes vandet igennem en vandtank beregnet for opsamling af en vandmængde, der skal anvendes til returskylning af filtrene. Anlægget er forsynet med en kompressor til returskylning af sandfiltrene. Renset vand og vand fra returskylningen af filtrene afledes til spildevandssystemet i området.

Anlægget er opbygget således, at der er mulighed for at tilføre ren ilt til vandet før hvert af de 4 sandfiltre. Til dette formål anvendes en Oxymat 20 LE unit, der leverer op til 1,5 Nm³ilt/time (95% ren ilt). På figur 3.3 ses Oxymat 20 LE uniten.

Etablering af anlægget blev afsluttet den 28. januar 2003. Herefter blev der frem til den 27. maj 2003 gennemført en indkøring af anlægget /2/.  Driften af anlægget har været præget af en del driftsstop, blandt andet fordi dræn og boring K6 ikke har kunnet give den ønskede vandmængde /3/, /4/. Boring K6 har periodevis været ude af drift af forskellige årsager bl.a. nedbrud af pumper og tæring af råvandsledning.

Figur 3.3 Oxymat 20 LE uniten i vandbehandlingsanlægget på Østre Gasværk
Figur 3.3  Oxymat 20 LE uniten i vandbehandlingsanlægget på Østre Gasværk

 



Version 1.0 Marts 2009, © Miljøstyrelsen.