Optimering og dokumentation af biologisk renseanlæg på Østre Gasværk

2 Baggrund og formål

2.1 Baggrund

Østre Gasværk var i drift i perioden 1878 til 1972. Som følge af gasværksdriften opstod en væsentlig forurening af jord og grundvand på store dele af grunden med blandt andet tjærekomponenter, cyanider og ammonium /1/.

Miljøkontrollen har gennemført en lang række undersøgelser og vurderinger af behovet for gennemførsel af afværgeforanstaltninger over for forureningen /1/.

I 1992-93 blev der gennemført afværgeforanstaltninger på den østlige og mest forurenede del af grunden for at sikre, at dette område kunne anvendes miljømæssigt forsvarligt til idrætsaktiviteter. Som en del af dette projekt blev der etableret dræn for at afskære spredning af grundvandsforurening fra gasværksgrunden til havnen og naboarealerne /1/.

I 2001 blev der etableret dræn på vestgrunden. Formålet med dette var at bortlede overfladevand på arealet, sænke grundvandsstanden med henblik på byggemodning af arealet og forhindre forurenet, sekundært grundvand i at spredes til naboarealerne /1/.

I 1999-2000 blev der gennemført indledende forsøg med rensning af oppumpet drænvand fra den østlige del af gasværksgrundan ved avancerede oxidationsprocesser (ozon og hydrogenperoxid) med gode resultater /1/.

På baggrund af dette blev der i 2001 etableret et pilotanlæg på Østre Gasværk, hvor der gennem en periode blev gennemført forsøg med rensning af det forurenede drænvand fra østgrunden, med henblik på at fremskaffe dimensioneringsgrundlag til et fuldskala rensningsanlæg. Der blev udført vandrensningsforsøg med ozon/hydrogenperoxid oxidation, UV-oxidation på katalytiske overflader med hydrogenperoxid og biologisk nedbrydning /1/.

Pilotforsøgene mundede ud i følgende konklusioner:

  • Ved forsøgene sås en meget effektiv biologisk nedbrydning af de organiske forureningsparametre
  • Der sås ingen biologisk nedbrydning af ammonium og cyanider. Ved ozon/peroxid behandling skete der nedbrydning af ammonium, men ikke af cyanid.
  • Der skete et væsentligt fald i toxiciteten (målt ved microtox-test) af vandet ved den bioloiske behandling.
  • Biologisk rensning af vandet blev vurderet at være væsentligt billigere end de øvrige afprøvede metoder i såvel etablering som drift.

Det blev på denne baggrund valgt at etablere et fuldskalaanlæg baseret på biologisk nedbrydning på gasværksgrunden.

2.2 Formål

Teknologiudviklingsprojekter gennemføres af Miljøstyrelsen med henblik på udvikling, afprøvning og dokumentation af nye afværgeteknologier på området jord- og grundvandsforurening. Formålet er at tilvejebringe et erfaringsgrundlag, som kan resultere i bedre og billigere afværgeprojekter.

Formålet med teknologiudviklingsprojektet på Østre Gasværk var mere konkret, at:

  • optimere driften af anlægget med hensyn til nedbrydning af svært nedbrydelige forbindelser, iltforbrug og opholdstid.
  • at opstille massebalancer, teste anlæggets følsomhed for driftsstop og teste vandbehandlingens effekt på vandets toxicitet.
  • monitere på forhold af økonomisk og miljømæssig art med henblik på en vurdering af metodens anvendelighed mere generelt.

Hovedvægten i projektet lå på praktiske og konkrete undersøgelser med henblik på at samle oplysninger til brug ved projektering og vurdering af driftsomkostninger ved fremtidige biologiske vandbehandlingsanlæg.

 



Version 1.0 Marts 2009, © Miljøstyrelsen.