Vurdering af naturlig nedbrydning af tjærestoffer i grundvand. Ringe Tjære- og Asfaltfabrik, Ringe, Fyn

Forord

Ringe Tjære- og Asfaltfabrik (RTA) har anvendt lokaliteten, registreret som depot nr. 473-14, i årene 1929-1962. Som følge af RTAs aktiviteter på grunden er jord og grundvand forurenet med tjære eller tjærekomponenter. Ved undersøgelser af forureningen på lokaliteten er konstateret udbredt forurening med tjære i fyld og moræneler på grunden. I den sydlige ende af grunden optræder særlig kraftig tjæreforurening, og en fane med høje koncentrationer af tjærekomponenter udbreder sig mere end 100 m mod sydvest i den nedre del af sandmagasinet.

Der er foretaget en lang række undersøgelser og vurderinger af forureningsudbredelse, risiko og oprensningsmuligheder for denne lokalitet. Blandt disse adskillige med relation til vurdering af naturlig nedbrydning af tjærestoffer. Samlet set er der tale om meget grundige vurderinger på basis af nye/innovative såvel som traditionelle metoder.

I denne rapport er litteraturstudie, undersøgelsesresultater og vurderinger med relation til transport og nedbrydning sammenfattet. Resultater fra den igangværende supplerende undersøgelse er medtaget i denne rapport, hvor disse giver en nærmere afklaring omkring nedbrydningsforholdene.

Rapporten omhandler en vurdering af fordeling, transport og nedbrydning af tjærestoffer ved lokaliteten samt risikovurdering for grundvandsressourcen baseret på:

  • Litteraturstudie baseret på tidligere forskningsprojekter på
    lokaliteten /1/
  • Feltundersøgelser, herunder analyser for isotopfraktionering
    og specifikke nedbrydningsprodukter for udvalgte tjære stoffer /4/
  • Laboratorieforsøg til vurdering af nedbrydning af udpegede problemstoffer under naturlige forhold og ved stimulering af
    nedbrydning /5/
  • Stoftransportmodellering med nedbrydning /6/
  • Risikovurdering /7/

Rapporten er sammenfattet af Mette M. Broholm, DTU Miljø, Danmarks Tekniske Universitet (DTU Miljø) og Mette Christophersen, Region Syddanmark. Sammenskrivningen er finansieret af Miljøstyrelsen.

De undersøgelser som ligger til grund for rapporten er udført i samarbejde mellem Orbicon (ved Claus Westergaard, Mette M. Broholm og Hans C. L. Linderoth), DTU Miljø (tidligere M&R, DTU, ved Mette M. Broholm) og Danmarks Geologiske Undersøgelse (GEUS, ved Knud E. Klint). Endvidere har DHI Vand og Miljø (ved Dorthe L. Baun og Lizzi Andersen) bidraget ved udførelse af anaerobe nedbrydningsforsøg, Eurofins (ved Nis Hansen) med udvikling af metode og analyse for specifikke nedbrydningsprodukter og University of Neuchatel (ved Daniel Hunkeler) med analyser for isotopfraktionering for BTEX. Undersøgelserne er udført for Fyns Amt / Region Syddanmark (ved Mette Christophersen og Hans Skou), som har betalt for alle undersøgelserne.

 



Version 1.0 Marts 2009, © Miljøstyrelsen.