Polymerer i anlæg med CO2 som kølemiddel 1 Baggrund
1.1 Generelt om køleanlæg med CO2Anvendes CO2 som kølemiddel i et køleanlæg vil processen afhænge af kondenseringstemperaturen. Ved temperaturer på under 31ºC kan CO2 kondensere, og køleprocessen forløber som ved andre kølemidler (Carnot-processen), hvorimod der ved temperaturer over 31ºC blot kan køles på gassen. Denne proces kaldes transkritisk (Lorentz-processen).
I dag er der to typer CO2-kølesystemer på markedet: CO2-kølesystemer, der kun kører subkritisk ved at kondenseringstemperaturen holdes under 31 ºC, og transkritiske systemer, hvor der køres transkristisk, når det er nødvendigt. Som det ses i nedenstående figur, opererer et køleanlæg med CO2 ved væsentligt højere tryk og temperatur for den transkritiske proces. Så specielt for disse anlæg udsættes pakninger for væsentligt højere tryk og også for højere temperaturer end i traditionelle køleanlæg. Dette skærper kravene til paknings- og konstruktionsmaterialer til CO2-anlæg. Figur 1: Kredsprocessen for R134a og CO2. 1.2 PolymertyperPolymerer anvendes i vid udstrækning overalt i samfundet. Plastik og gummi er således dannet af polymerer. I industrien og kølebranchen er polymerer specielt anvendt som pakningsmateriale og som konstruktionselementer i fx ventiler og pumper. En polymer er en naturlig eller syntetisk forbindelse, der er dannet ved sammenkædning af identiske eller næsten identiske enheder. Denne proces, hvor enhederne sammenkædes, kaldes polymerisering. Polymer referer altså til en lang molekylekæde, men bruges også som navn på selve materialet. Figur 2: Polymerisering af etylen til polyetylen a) etylen, b) polyetylen c) kuglemodel af etylen[45]. Fælles for alle polymerer er den lange kæde af kulstofatomer, som er bundet sammen af kovalente bindinger. I denne lange kæde kan forskellige andre molekyler og sidegrene koble sig på, og polymerkæden kan gennem forskellige bindinger koble sig sammen med andre polymerkæder. Dette giver et utal af muligheder for forskellige polymerer med forskellige egenskaber. Endvidere kan forskellige fyldestoffer opløses i polymeren mellem de lange molekyler, således at polymeren opnår de ønskede egenskaber[46]. Disse fyldestoffer kan fremelske eller forstærke polymerens egenskaber fx polymerens styrke eller dens kemikaliebestandighed. De lange polymerkæder holdes sammen af forskellige interatomare kræfter, og det er muligt at dele polymerer op efter, hvilke af disse kræfter, der virker. Der kan opdeles i følgende:
Termoplastiske polymerer er en plast, hvor de lange polymerkæder holdes sammen af en række svage interatomare kræfter som fx Van der Waalske kræfter og brintbindinger. Disse bindinger er relativt svage, og ved temperaturer typisk mellem 70 °C og 300 °C smelter polymeren, og den kan udstøbes i fx et ekstruderingsværktøj. Termohærdende plast består af polymerer, hvor der er kovalente bindinger mellem molekylekæderne. Derfor kan denne type polymerer ikke smeltes, men blot brændes ved opvarmning. Termohærdende plast skal således være formet, som det ønskes, før den opvarmes, og de kovalente bindinger mellem kæderne dannes. Hærdeplast er fx epoxy. Elastomer indeholder (som termohærdende polymerer) kovalente bindinger mellem molekylekæderne. Til forskel fra de termohærdende polymerer ligger bindinger mellem kæderne og polymerkæderne langt fra hinanden. Dette gør materialet elastisk, da den store afstand mellem de kovalente bindinger og de manglende svage bindinger gør det muligt at trække kæderne lange. De kovanlente bindinger kan dog ikke brydes uden videre og vil ofte vende tilbage til en tidligere uorden, når trækket på kæderne slippes. Dette betyder, at en elastomer er meget fleksibel, og derfor kan den deformeres uden at kæderne brydes, og elastomeren går i stykker. Atomstrukturen, sammenhænge mellem molekylerne, har betydning for materialets mekaniske egenskaber. Elastomererne og de termohærdende plasttyper er materialer, hvor molekylekæderne hægter sig sammen vha. af kovalente bindinger. I elastomeren er der relativt langt mellem disse kovalente bindinger, og derfor er materialet meget fleksibelt og finder tilbage til sit udgangspunkt, efter det har været udsat for en belastning. En polymers glastemperatur har også betydning for en polymers egenskaber. Der kan skelnes mellem polymerer, hvis egenskaber udnyttes over glastemperaturen eller under glastemperaturen. Når en polymer er koldere end glastemperaturen, mindskes den indbyrdes bevægelighed mellem molekylekæderne, og polymeren får glasegenskaber. Den bliver stivere og kan svært deformeres uden brud. Dette er typisk for de fleste hårdere plasttyper. Dette er ønskeligt for de stærkere plasttyper, der herved opnår en stor styrke men ikke kan deformeres uden brud. 1.3 Typiske problemer med polymererne i CO2En række direkte problemer kom frem i lyset i forbindelse med anvendelsen af polymerer i anlæg med CO2, og de er følgende:
1.4 Tidligere udført arbejde omhandlende de mekaniske egenskaber af polymerer i CO2I 1999 blev der udført træktest af elastomerer i CO2-atmosfære på University of Wales i Swansea i Storbritannien¹. Testene blev udført i en trækprøvemaskine, der er bygget sammen med en trykbeholder. Der arbejdes med tryk på op til 40 bar i denne beholder. Kraften, som prøven optager, måles af en indbygget specialvejecelle i tanken. Baggrunden for arbejdet er et ønske om at kunne bestemme materialets E-modul og styrke, mens elastomeren stadig befinder sig i CO2-atmosfæren. Materialerne, der testes, er fluorelastomerer, nitrilelastomerer og en siliconeelastomer. Testene er alle udført ved 23 ºC, og der er udført test, hvor CO2 er erstattet af nitrogen. For test i 40 bars nitrogen-atmosfære ses ingen ændring i elastomerernes egenskaber. De bibeholder deres E-modul og styrke i forhold til test, foretaget i almindelig luft. For trækprøver, udført i CO2,ses derimod, at elastomerens styrke og brudforlængelse falder. Dette gælder for alle 3 elastomertyper se figur 3 og 4. Det største fald i styrke ses for fluorelastomeren, der taber over 50% i styrke, og det samme gør sig glædende for siliconeelastomeren. Nitrilen klarer sig bedst og mister kun i størrelsesordenen 25% af sin brudstyrke. Det samme gør sig gældende for brudforlængelserne. Figur 3: Til venstre nitrilgummi (shore 80) i 40 bar CO2; til højre siliconegummi (shore 65) i 40 bar CO2. Figur 4: Fluorgummi (shore 80) i 40 bar CO2. Alle brudflader underkastes nærmere undersøgelse. For brudfladerne gælder, at de ved CO2-forsøget er plane og præcise. I modsætning til dette er brudfladerne ved en trækprøve i luft mere ru. Bortset fra dette konstateres det, at der ikke direkte kan ses andre grunde til faldet i de mekaniske værdier. Det formodes, at det højere E-modul for testene, udført i atmosfære luft over de første 20% af trækket, opstår, fordi polymerkæderne og fyldestofferne påvirker hinanden indbyrdes, således at elastomeren er stivere over de første 20% af trækket. Denne effekt ses ikke ved forsøgene udført i CO2. Dette sammenfattes i arbejdet til, at CO2 har gjort elastomeren blødere, og at den er blevet plastificeret. Dette formodes at være fordi, CO2har påvirket den måde, kæderne hænger sammen på. CO2 har svækket bindingerne mellem kæderne, og CO2 har svækket fyldestofferne. 1.5 Udvælgelse af polymer til testTil forsøgene er følgende materialer valgt:
I det følgende gives en kort beskrivelse af hvert materiale: PVDF er en delkrystalinsk termoplast med en høj krystallinitet, der tilhører familien af fluorplaster. PVDF bruges inden for den kemiske industri og andre steder, hvor der bruges aggressive væsker og høje temperaturer. Det anvendes til fremstilling af ventiler, pakninger, pumpedele, tanke, fittings og rørføringer. PTFE er en delkrystalinsk termoplast med en høj krystallinitet, der tilhører familien af fluorplast. PTFE er kendt under navnet teflon og anvendes således ofte som en sliplet overflade. I øvrigt anvendes polymeren bredt, da den har gode mekaniske egenskaber og kan modstå aggressive miljøer og høje temperaturer. PEEK er en delkrystallinsk termplast. PEEK er en teknisk plast, der anvendes bredt til konstruktionselementer, som fx ventiler, pumpedele, tandhjul, lejer, snekkehjul, hydraulikdele og slidringe. EPDM er en elastomer, der er kendt for sin ældnings-, sollys- og ozonbestandighed, og har en god bestandighed mod varmt vand og damp. Ikke-bestandig mod mineralolieprodukter. Temp. -50 ºC til +120 °C. FKM er en elastomer, der også er kendt under navnet viton. Den finder anvendelse i forskellige industrielle contentslikationer. Polymeren indeholder fluor. HNBR er en elastomer. Elastomeren er en hydreret nitrilgummi. Elastomeren har god oliebestandighed. Temp. -30 °C til +150 °C. [1] The mechanical properties of elastomers in high-pressure CO2, Department of Materials Engineering, University of Wales, Swansea.
|