Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2009

Sammenfatning

Teknologiudviklingsprogrammet, blev etableret i 1996 med det formål at udvikle rensnings- og afværgeteknologier på jordforureningsområdet.

Baggrunden og strategierne for udviklingsordningen er beskrevet i “Program for Teknologiudvikling, jord- og grundvandsforurening, december 1996”. Der er herefter årligt udarbejdet en plan for det næste års projekter.

Siden ordningen startede, er der igangsat 203 projekter, hvoraf 80 har været tilskud, primært til afprøvning af forskellige afværgeteknikker, mens 123 er udredningsprojekter om forskellige afværgemetoder eller generel viden på jordforureningsområdet.

I 2002 blev Teknologiprogrammet evalueret /10/. Samlet set viste evalueringen, at Teknologiprogrammet har bidraget væsentligt til teknologiudviklingen på området. Erfaringer og viden er videregivet til de faktiske udøvere (tidligere amter og rådgivere) på en god, brugbar måde. Som følge af den positive evaluering blev indsatsområderne for programmet i 2003 udvidet med pesticider.

I 2002 blev der samlet op på de afprøvede teknologier under Teknologiprogrammet /10/. Som opfølgning på denne opsamling er der i 2007 igangsat en opdatering af status for teknologiudvikling og en vurdering af hvorledes resultaterne fra Teknologiprogrammet bliver brugt /14/.

Dette er programmet for 2009, hvori der gives en oversigt over de projekter, der er igangsat, og beskrives forslag til projektområder for 2009.

Bevillingen for 2009 er i forslaget til Finansloven FL 23.22.08 på 5,6 mio. kr., og antallet af større feltprojekter, som igangsættes i 2009, vil som følge heraf antagelig være i størrelsesordenen 3-5.

Både offentlige og private bygherrer kan søge om tilskud til at få dokumenteret eller afprøvet specifikke afværgeteknologier. Miljøstyrelsen igangsætter udredningsprojekter og andre projekter om jordforurening.

I starten af 2009 vil Miljøstyrelsen opfordre regionerne til at komme med forslag til lokaliteter, der kan anvendes til at dokumentere udvalgte afværgeteknologier i henhold til programmet.

 



Version 1.0 April 2009, © Miljøstyrelsen.