Vejledning til bekendtgørelse om påfyldning og vask af sprøjter til udbringning af bekæmpelsesmidler

Sammenfatning og konklusion

Påfyldning af bekæmpelsesmidler i mark- og rygsprøjter skal ske på en vaskeplads med opsamling af vaskevand eller på det areal, der skal behandles. Vask skal ske på vaskeplads eller det areal, der er blevet behandlet. Påfyldning og vask af væksthussprøjter skal tilsvarende ske på vaskeplads med opsamling af vaskevand eller i det væksthus, hvor plantebeskyttelsesmidlet er anvendt.

For at kunne gennemføre påfyldning og vask af sprøjter uden risiko for miljøet, stilles en række krav til sprøjteudstyr, tapsted og afstande til vandmiljø. Marksprøjter, herunder tågesprøjter, skal kunne fyldes ved hjælp af et præparatfyldeudstyr, og der skal forefindes skyllevandstank og spuledyser, så restsprøjtevæsken ved afslutning af en sprøjteopgave kan fortyndes og under kørsel sprøjtes ud på det behandlede areal. Efter fortynding skal koncentrationen af bekæmpelsesmidler i den fortyndede rest være mindre end 1/50 af koncentrationen i sprøjtevæsken. Restsprøjtevæske i væksthus- og rygsprøjter skal tilsvarende fortyndes og udsprøjtes på det behandlede areal.

Tapstedet, hvor sprøjten fyldes med vand, skal være forsynet med kontraventil, der sikrer mod tilbagesugning af væske fra sprøjtetanken. Påfyldningen af vand skal være styret med vandur eller lignende, der forhindrer overløb af sprøjtetanken.

Vaskevand fra en vaskeplads kan opsamles i gyllebeholder eller anden beholder og udbringes i henhold til bestemmelserne i husdyrbekendtgørelsen. Vaskevand fra anden beholder udbringes på omdriftsarealet på en sådan måde, at der ikke kan opstå gener. Herunder må udbringningen af vaskevand ikke udgøre en risiko for miljø eller den efterfølgende afgrøde. Vejledningen giver anvisninger for, hvor stort et areal spildevand med indhold af bekæmpelsesmidler skal udbringes på, og hvordan udbringningen kan ske.

 



Version 1.0 Juli 2009, © Miljøstyrelsen.