Revision af beregninger af danske VOC emissioner fra opløsningsmidler og husholdninger

2 Metode

Dette projekt fokuserer som nævnt på en analyse af opgørelsen af VOC i to sektorer: (1) brugen af opløsningsmidler, samt (2) VOC fra husholdninger.

Gennemgangen af VOC-opgørelsen er udført på følgende måde:

(1) Vurdering af opgørelse af opløsningsmiddelforbrug:

  • Fra DMUs 2006-opgørelse blev de 32 højeste emittenter udvalgt. Disse 32 stoffer/stofgrupper udgjorde mere end 98 % af den samlede opgørelse for VOC-emissioner fra opløsningsmiddelforbruget.
     
  • Der blev foretaget en litteratursøgning på damptryk og kogepunkt for hver af de 32 VOC’er. Dette blev gjort for at fastslå, om stofferne var omfattet af definitionen i retningslinjerne for rapportering af emissionsopgørelser /7/.
     
  • Af de 32 stoffer blev de 15 VOC’er med de største emissioner udvalgt til en nærmere vurdering. De data, som ligger til grund for det opgjorte forbrug for disse stoffer blev i detaljer drøftet med DMU.
     
  • Ud fra denne gennemgang blev baggrundsdata for ca. 10 stoffer kontrolleret ved gennemgang af kildemateriale (herunder SPIN2000 databasen, som benyttes som ”fordelingsnøgle” til at opgøre det samlede forbrug for de enkelte brancher), kontakt til Danmarks Statistik, Skat, og en lang række danske virksomheder med et kendt og signifikant forbrug af de pågældende VOC’er.

(2) VOC fra husholdninger

VOC fra husholdninger er primært VOC emission fra mindre træ- og halmfyrede ovne og kedler, og heraf er brændefyrede anlæg de mest betydende.

VOC emissionen fra fyring med træ i husholdninger er en betydelig kilde, med en samlet emission på ca. 15.000 t/år.

De anvendte emissionsfaktorer og brændeforbrug der er anvendt i VOC opgørelsen vurderes, og det undersøges om specielt emissionsfaktorerne kan anses for at være repræsentative for danske forhold, og eventuelle bedre værdier foreslås.

 



Version 1.0 September 2009, © Miljøstyrelsen.