Konsulentordning til kommuner, regioner og statslige institutioner for at afvikle brugen af pesticider på det offentlige areal – Sammenfattende rapport

Sammenfatning og konklusioner

Som følge af indgåelse af pesticidaftalen imellem kommunerne, regionerne og staten er der etableret en konsulentordning for udfasning af pesticider. I pesticidaftalen forpligtiger de respektive organisationer sig til at udfase brugen af pesticider på alle offentlige arealer. Herunder naturligvis driften, men også bortforpagtede arealer etc. Det er dog muligt at få dispensation for denne aftale, specielt fremhæves bekæmpelsen af bjørneklo.

Konsulentordningen har løbet gennem 2007 og 2008. Elementerne i konsulentordningen har været fokus på pesticidaftalen og konsulentordningen gennem artikler, skriftlig henvendelse og rundringning. Et andet centralt element i konsulentordningen har været etablering af en litteratursamling, der er uddelt til organisationerne. Endelig er der gennemført egentlig konsulentbistand i form af telefonbistand og møder.

Igennem ovenstående er følgende opnået:

  • Grundigt kendskab til og fokus på pesticidaftalen i organisationerne rundt i landet.
  • Stor videndeling til de relevante offentlige organisationer.
  • I en række kommuner er der sat gang i at udfase brugen af pesticider.

Projektet har endeligt givet et forbedret kendskab til, hvordan brugen af pesticider sker i det offentlige, og hvilke barrierer der er for udfasning af brugen af pesticider. De vigtigste er:

  • Manglende overblik over organisationen.
  • Det er svært at komme i gang (dels manglende overblik, dels økonomisk).

Endelig er det konstateret, at der potentielt i fremtiden kan ses et stigende forbrug af pesticider til bekæmpelse af invasive arter.

 



Version 1.0 September 2009, © Miljøstyrelsen.