Erfaringsopsamling på udviklingen i poreluftkoncentrationer på villatanksager

Bilag B: Sagsgennemgang

I det følgende refereres relevante oplysninger/data fra de 24 sager, hvor der er fundet brugbare data.

I plottene med det tidslige forløb af den relative koncentration er der kun medtaget dataserier, hvori der forekommer data som overskrider signifikansgrænsen på 10 gange analysemetodens detektionsgrænse for komponenten eller summen af komponenterne.

B.1: Øster Vase [før afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.1, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.2.

Figur B.1. Oversigtsplan.

Figur B.1. Oversigtsplan.

Et profilsnit over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.2.

Klik her for at se: Figur B.2. Forureningens vertikale beliggenhed i forhold til bygninger og punkter for udtagning af poreluftprøver.

Der er inddraget poreluftmålinger fra to positioner, benævnt PL1 og PL3 hvorfra der er udtaget poreluftprøver af to omgange inden opgravning af forurenet jord. Spildstørrelsen var 1.300 L og spildtidspunktet er sat til dato for opdagelsen (7. november 2003).

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i PL1 og PL3 fremgår af figur B.3. Der er ikke konstateret indhold af benzen over analysemetodens detektionsgrænse i PL3.

Klik her for at se: Figur B.3. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (0,3 m.u.t.) udført inden opgravning af forurenet jord.

Som det fremgår af figur B.3 falder alle de moniterede kulbrintefraktioner markant i både PL1 og PL3 over en kort periode.

Boreprofiler

På de følgende sider ses boreprofilerne for B6 og B14

Klik her for at se: boreprofilerne for B6 og B14

B.2: Bakkevej [før afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Bakkevej er der inddraget poreluftmålinger fra tre positioner (PL1-PL3) udført over to gange før opstart på afværge. Der er på denne ejendom udført en delvis oprensning af forurenet jord og dels er der efter gravearbejdets afslutning foretaget aktiv ventilation af hulrummet under den del af beboelsen der er tættest på spildstedet, hvorfor yderligere poreluftrunder udført efter afværgeopstart ikke er inddraget.

Spildet er konstateret den 2. juni 2005, og spildets samlede størrelse (fra to kilder med op til 1,5 års mellemrum; hhv. ved tanken og ved fyret) er estimeret til mellem 1.100 og 1.700 L.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.4, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.5.

Figur B.4. Oversigtsplan.

Figur B.4. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.5.

Klik her for at se: Figur B.5. Forureningens vertikale beliggenhed på Bakkevej i forhold til bygning og poreluftpositioner.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i PL1-PL3 fremgår af figur B.6.

Klik her for at se: Figur B.6. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (0,15 m.u.t.) før opgravning af forurenet jord.

Som det fremgår af figur B.6 stiger alle målte forureningskomponenter i PL1 og PL2, mens de falder i PL3. En mulig forklaring på dette vurderes at være, at der er sket to tidsmæssigt adskilte spild med forskellig rumlig placering ifht. de tre positioner.

Boreprofiler

På den følgende side ses boreprofilet for HB2.

Klik her for at se: boreprofilet for HB2.

B.3: Mortensgade [før afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Mortensgade er der udtaget poreluftprøver af to omgange i fire positioner (benævnt PL1-PL4). Alle prøverne er udtaget under gulv på en ejendom, hvor der efterfølgende er udført indeklimasikring ved tætning af den eksisterende betongulvkonstruktion. Der er efterfølgende udført en delvis oprensning udenfor beboelsen.

Spildet på denne fyringsolieforurening er konstateret den 5. januar 2005, og vurderes at være på ca. 1.500 L. Spildet formodes at have foregået over en periode på ca. 4 år inden det blev konstateret. I nærværende rapport er spildtidspunktet sat til datoen for spildets konstatering.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.7, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.8.

Figur B.7. Oversigtsplan.

Figur B.7. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.8.

Klik her for at se: Figur B.8. Forureningens vertikale beliggenhed på Mortensgade i forhold til bygning og poreluftpositioner. Skitsen illustrerer et snit fra vest-nordvest til øst-sydøst igennem huset som poreluftpositionerne er projiceret ind på.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i PL1-PL4 fremgår af figur B.9.

Klik her for at se: Figur B.9 Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (0,1 m.u.t.) efter indeklimasikring ved tætning af betongulv.

Som det fremgår af figur B.9 er der et entydigt fald i alle målte poreluftkomponenter i PL1-PL4.

Boreprofiler

På følgende sider ses boreprofilerne for HB22 og HB31.

Klik her for at se: boreprofilerne for HB22 og HB31.

B.4: Hækkebøllevej [før afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Hækkebøllevej er der udtaget poreluftprøver af tre omgange i to positioner (PL1 og PL2). Spildet er konstateret den 2. februar 2008, og spildstørrelsen er vurderet til 100 L (ca. 225 tons forurenet jord). Poreluftprøverne er udtaget inden opgravning af tilgængelig forurenet jord, som er foretaget samtidig med udfærdigelsen af nærværende erfaringsopsamling.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.10, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.11.

Figur B.10. Oversigtsplan.

Figur B.10. Oversigtsplan.

En skitse for lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.11. Det bemærkes, at den første prøve i positionen PL2 er udtaget 1,2 m.u.t. og følgende prøver er udtaget 0,8 m.u.t. Da PL2 ikke er placeret direkte over jordforureningen vurderes dette ikke at have indflydelse på resultaterne.

Klik her for at se: Figur B.11. Forureningens vertikale beliggenhed på Hækkebøllevej i forhold til bygning og punkter for udtagning af poreluftprøver.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, BTEX’er samt C9/C10-aromater målt i PL1 og PL2 fremgår af figur B.12.

Klik her for at se: Figur B.12. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (0,8 m.u.t.). Første prøve i PL2 er udtaget 1,2 m.u.t.

Som det fremgår af figur B.12 falder indholdet af alle målte kulbrintefraktioner med ca. 90 % over en periode på ca. 3 måneder efter spildtidspunktet. I tredje målerunde stiger koncentrationen af benzen, BTEX’er og C9/C10-aromater med mellem ca. 10 og 50 % i PL1, mens de målte koncentrationer i PL2 er næsten uændrede.

Boreprofiler

På følgende side ses boreprofil for HB14.

Klik her for at se: boreprofil for HB14.

B.5: Gl. Højmevej [før afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Gl. Højmevej er der inddraget poreluftprøver fra to positioner (PL1 og PL2), hvor der er udtaget poreluftprøver af to omgange. Spildtidspunktet er vurderet til den 1. marts 2008, og spildstørrelsen er vurderet til mellem 800 og 1.000 L (ca. 550 tons forurenet jord). Poreluftprøverne er udtaget inden opgravning af tilgængelig forurenet jord, som er foretaget samtidig med udfærdigelsen af nærværende erfaringsopsamling.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.13, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.14.

Figur B.13. Oversigtsplan.

Figur B.13. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.14.

Klik her for at se: Figur B.14. Forureningens vertikale beliggenhed på Gl. Højmevej i forhold til bygning og poreluftpositioner. Skitsen illustrerer et snit fra syd til nord igennem huset som poreluftpositionerne er projiceret ind på.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i PL1 og PL2 fremgår af figur B.15.

Klik her for at se: Figur B.15. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (0,1 m.u.t.) før opgravning af forurenet jord.

Som det fremgår af figur B.15 falder indholdet af alle målte kulbrintefraktioner med ca. 60-90 % over en periode på ca. 11 måneder efter spildtidspunktet i PL1. I PL2 ses den modsatte trend, idet der konstateres en stigning i poreluftkoncentrationen for alle de målte komponenter på 40-90 %.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for B9.

B.6: Tofteløkkevej [før afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Tofteløkkevej er der inddraget poreluftprøver fra tre positioner (PL1, PL2 og PL4), hvor der er udtaget poreluftprøver af to omgange. Spildtidspunktet er sat til den 1. april 2007, men vurderes at kunne have foregået over en periode inden denne dato. Spildstørrelsen er vurderet til 2.200 L (ca. 1.100 tons forurenet jord). Poreluftprøverne er udtaget inden opgravning af tilgængelig forurenet jord, som er foretaget samtidig med udfærdigelsen af nærværende erfaringsopsamling.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.16, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.17.

Figur B.16. Oversigtsplan.

Figur B.16. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.17.

Klik her for at se: Figur B.17. Forureningens vertikale beliggenhed på Tofteløkkevej i forhold til bygning og poreluftpositioner. Skitsen illustrerer et snit fra vest-nordvest til øst-sydøst igennem huset som poreluftpositionerne er projiceret ind på.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i PL1, PL2 og PL4 fremgår af figur B.18.

Klik her for at se: Figur B.18. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften før opgravning af forurenet jord.

Som det fremgår af figur B.18 falder indholdet af alle målte kulbrintefraktioner, undtaget TVOC-indholdet i PL2, med mellem 30 og 98 % over en periode på ca. 2 år efter spildtidspunktet. For TVOC i PL2 ses en stigning fra 3.000 til 7.200 µg/m³, svarende til en faktor 2,4.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for B101.

B.7: Klintevej [før afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Klintevej er der udtaget poreluftprøver af tre omgange i to positioner (her benævnt PL1 og PL2, hvor der er benyttet fortløbende nummerering i sagsmaterialet). Spildet er konstateret den 1. juni 2005 og det samlede spild er vurderet til ca. 2.000 L, hvoraf ca. 40-45 L er beliggende i det område af bygningen hvor PL1 og PL2 er udtaget.

I de tre målerunder er poreluftprøverne udtaget med op til ca. 0,7 meters horisontal forskel for det samme punkt. Denne mindre forskel i den horisontale placering af poreluftmålepunkterne vurderes ikke at have indflydelse på dataanalysen.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.19, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.20.

Figur B.19. Oversigtsplan.

Figur B.19. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.20.

Klik her for at se: Figur B.20. Forureningens vertikale beliggenhed på Klintevej i forhold til bygning og punkter for udtagning af poreluftprøver.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i PL1 og PL2 fremgår af figur B.21.

Klik her for at se: Figur B.21. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (under kældergulv).

Som det fremgår af figur B.21 sker der, over de første 2,5 år koncentrationsfald på mellem ca. 70 og 99 % i poreluftkoncentrationen af TVOC, BTEX’er og C9/C10-aromater. Over de første 1-2 måneder observeres koncentrationsfald på mellem ca. 40 og 90 % i poreluftkoncentrationen af TVOC, BTEX’er og C9/C10-aromater.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for HB0.

B.8: Bystævnet [før afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Bystævnet er der udtaget poreluftprøver af to omgange i én position (PL2) efter der er foretaget en mindre forureningsafgravning. Poreluftprøverne er udtaget under gulvet i en viktualiekælder, svarende til 0,7 meter under udendørs terræn.

Spildet er konstateret den 15. februar 2004 og er anslået til ca. 400 L. Der er efterladt en restforurening, som dog ikke er vurderet yderligere. På grund af den forholdsvist begrænsede afgravning (1,7 tons forurenet jord) i relativt stor afstand fra poreluftpositionen vurderes sagen at kunne betragtes som en sag hvor der ikke er udført afværge. Bygningen er efterfølgende nedrevet og forureningen er bortgravet.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.22, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.23.

Figur B.22. Oversigtsplan.

Figur B.22. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.23.

Klik her for at se: Figur B.23. Forureningens vertikale beliggenhed på Bystævnet i forhold til bygninger og position for udtagning af poreluftprøver.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), sum af BTEX og C9-C10 målt i PL2 fremgår af figur B.24.

Klik her for at se: Figur B.24. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften under kældergulv. Mht. afværge er der tale om en meget lille afgravning, der vurderes at være uden indflydelse på den aktuelle problemstilling.

Som det fremgår af figur B.24 er der konstateret fald i poreluftkoncentrationen af TVOC på mere end 70%, mens faldet i koncentrationen af hhv. sum af BTEX og C9/C10-aromater er på mere end 98%.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for HB3.

B.9: Rullegårdsvej [efter afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Rullegårdsvej er der udtaget poreluftprøver af fire omgange efter opgravning af forurenet jord. Prøverne er udtaget i to positioner benævnt PL1 og PL2. Efter oprensning er der ved denne fyringsolieforurening i en periode på seks måneder etableret aktiv ventilering, hvorefter der foreligger endnu en dataserie på to målinger for PL1 og PL2. Spildstørrelsen var 200-300 L og der vurderes efterladt 20-40 tons forurening efter afgravning.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.25, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.26.

Figur B.25. Oversigtsplan.

Figur B.25. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.26.

Klik her for at se: Figur B.26. Forureningens vertikale beliggenhed på Rullegårdsvej i forhold til bygning og poreluftpositioner.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i PL1 og PL2 fremgår af figur B.27.

Klik her for at se: Figur B.27. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (umiddelbart under gulv).

Som det fremgår af figur B.27 er der umiddelbart efter opgravning målt i begge poreluftstationer af to omgange med ca. 1 måneds interval. Ved disse to målerunder blev der konstateret en kraftigt stigende tendens.

Efter en mellemliggende periode med vakuumventilation, er det målt i PL1 og PL2 igen. Ved denne målerunde er der et entydigt fald for TVOC, BTEX og C9-C10 i PL1, mens det kun er koncentrationen af BTEX’erne der falder i PL2. I PL2 ses der en stigende tendens i for TVOC og C9-C10.

Samlet set over hele perioden indikerer resultaterne, at der er sket et kraftigt fald i poreluftkoncentrationen ved PL1, mens det kun er poreluftkoncentrationen af BTEX (sum) der er entydigt reduceret ved PL2.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofiler for B7 og B10.

B.10: Kielstrupvej [efter afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Kielstrupvej er der inddraget poreluftmålinger af fire omgange for tre positioner, benævnt PL1, PL2 og PL4. Spildet er konstateret den 19. august 2005 og restforureningens størrelse er vurderet at være på ca. 15-30 tons.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.28, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.29.

Figur B.28. Oversigtsplan.

Figur B.28. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.29.

Klik her for at se: Figur B.29. Forureningens vertikale beliggenhed på Kielstrupvej i forhold til bygning og punkter for udtagning af poreluftprøver. PL1* er udtaget udenfor huset, således at den angivne placering er den projicerede placering i forhold til det skitserede snit.

Som det fremgår af figur B.29, er kælderen under køkkenet opfyldt med rent fyldsand, et gruslag, et lag isolering og afsluttet med et betonlag. I gruslaget er der endvidere udlagt ventilationsdræn. PL1 er udtaget umiddelbart udenfor huset med jordspyd.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, sum af BTEX og C9/C10-aromater fra poreluftmålingerne fremgår af figur B.30.

Klik her for at se: Figur B.30. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (1,0 m.u.t.) efter opgravning af forurenet jord.

Som det fremgår af figur B.30 falder alle de moniterede kulbrintefraktioner i PL4 fra første måling og til anden moniteringsrunde med mere end 70%. Den relativt hurtige massefjernelse skal dog sandsynligvis også tilskrives at der i en periode på ca. 3 måneder er foretaget manuel lænsning af fri fase fra en filtersat boring, som er placeret mindre end 1 meter fra PL4. Grundvandsstanden er beliggende ca. 2,5 m.u.t. Den manuelle lænsning blev stoppet da der ikke blev konstateret fri fase i boringen efter de 3 måneder.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for B1.

B.11: Begonievej [efter afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Begonievej er der inddraget poreluftmålinger fra én position og der er foretaget poreluftmålinger af to omgange (P2), hvor målingerne er udført umiddelbart efter afslutning af gravearbejdet. Spildet på denne fyringsolieforurening er konstateret den 16. juli 2006 og restforureningens størrelse er vurderet at være på ca. 10-20 tons.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.31, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.32.

Figur B.31. Oversigtsplan.

Figur B.31. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.32.

Klik her for at se: Figur B.32. Forureningens vertikale beliggenhed på Begonievej i forhold til bygning og position for udtagning af poreluftprøve. Skitsen illustrerer et snit fra vest til øst igennem huset hvor positionen for poreluftprøven er projiceret ind på.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i P2 fremgår af figur B.33.

Klik her for at se: Figur B.33. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (under gulv) efter opgravning af forurenet jord.

Som det fremgår af figur B.33 falder indholdet af TVOC, BTEX’er og C9/C10-aromater med ca. 90 % på mindre end 6 mdr.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for B1.

B.12: Horshøjvej [efter afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Horshøjvej er der udtaget poreluftprøver i tre positioner (M², M³ og M4) over to omgange efter to gange opgravning af forurenet jord; en mindre afgravning kort efter spildet og en større ca. 2 år efter spildet. Spildet er konstateret den 3. januar 2003, og det er vurderet, at der er efterladt en restforurening på ca. 41 tons forurenet jord.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.34, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.35.

Figur B.34. Oversigtsplan.

Figur B.34. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.35.

Figur B.35. Forureningens vertikale beliggenhed på Horshøjvej i forhold til bygning og punkter for udtagning af poreluftprøver.

Figur B.35. Forureningens vertikale beliggenhed på Horshøjvej i forhold til bygning og punkter for udtagning af poreluftprøver.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC) målt i M²-M4, fremgår af figur B.36.

Klik her for at se: Figur B.36. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (1,0 m.u.t.).

Som det fremgår af figur B.36 falder indholdet af TVOC i M²-M4 med 30 - 75 % over en periode på ca. 3 måneder.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for B100.

B.13: Akkerupvej [efter afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Akkerupvej er der udtaget poreluftprøver af to omgange i én position efter afværge. Ved første prøvetagning benævnes positionen PL1, mens den ved anden prøvetagning benævnes PL3. I nærværende rapport benævnes den blot PL1.

Spildet er konstateret den 9. marts 2005, og der er vurderet efterladt ca. 75 tons forurenet jord.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.37, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.38.

Figur B.37. Oversigtsplan.

Figur B.37. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.38. Restforureningen er primært placeret under bygningen, hvorover PL1 er placeret.

Klik her for at se: Figur B.38. Forureningens vertikale beliggenhed på Akkerupvej i forhold til bygning og punkt for udtagning af poreluftprøver.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, BTEX’er samt C9/C10-aromater målt i PL1 fremgår af figur B.39.

Klik her for at se: Figur B.39. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (0,05 m.u.t.) efter opgravning af forurenet jord.

Som det fremgår af figur B.39 falder indholdet af alle målte kulbrintefraktioner til et niveau omkring detektionsgrænsen (> 99 %) over en periode på ca. 1 år.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for HB3A.

B.14: Kirkeballe [efter afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Kirkeballe er der udtaget poreluftprøver i tre positioner (PL1, PL2 og PL3) over to omgange efter afgravning af forurenet jord til ca. 20 cm under kældergulv. Spildstørrelsen er estimeret til 200 - 400L og det er vurderet, at der er efterladt en restforurening på ca. 27 tons forurenet jord. Efter afgravning er der udlagt ventilationsdræn i et lag af Lecasten, hvorover der er støbt nyt betongulv. Ventilationsdrænene er ikke aktive, men er udlagt således, at der er mulighed for at foretage passiv eller aktiv ventilation under kældergulvet.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.40, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.41.

Figur B.40. Oversigtsplan.

Figur B.40. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.41.

Klik her for at se: Figur B.41. Forureningens vertikale beliggenhed på Kirkeballe i forhold til bygning og poreluftpositioner.

Som et supplement til afgravningen er der, over en periode på ca. 4 måneder, foretaget en skimning af fri fase af fyringsolie fra en filtersat boring i kælderen (boring B5). Efter 5 uger er der fjernet ca. 43 L fri fase via skimningen.

Spildet er konstateret den 2. oktober 2004, men vurderes at kunne have foregået over en periode inden denne dato. I forbindelse med databehandlingen er den 2. oktober 2004 benyttet som spilddato.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i PL1-PL3 fremgår af figur B.42. Det bemærkes, at de første prøver i positionerne for PL1 og PL2 er udtaget inden skimningen fra boring B5, mens første prøve fra position PL3 er udtaget efter perioden med skimning.

Klik her for at se: Figur B.42. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften efter afværgetiltag.

Som det fremgår af figur B.42 observeres der en reduktion i poreluftkoncentrationen af TVOC (PL1 og PL2) samt TVOC, benzen, BTEX og C9/C10-aromater (PL3) på mere end 80% over en periode på ca. 4 år.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofiler for B2 og B5.

B.15: Åbyskovvej [efter afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Åbyskovvej er der udtaget poreluftprøver i én position (i det følgende benævnt PL1) af tre omgange efter afgravning/opboring af forurenet jord. Poreluftprøverne er udtaget under betongulv, mens oprensningen er foretaget udenfor bygningen. Spildet er konstateret den 1. oktober 2005, og spildets størrelse er anslået til ca. 150 L. Restforureningens størrelse er estimeret til ca. 56 L.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.43, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.44.

Figur B.43. Oversigtsplan.

Figur B.43. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.44.

Klik her for at se: Figur B.44. Forureningens vertikale beliggenhed på Åbyskovvej i forhold til bygning og position for udtagning af poreluftprøver. Skitsen illustrerer et snit nordvest til sydøst igennem huset som positionen for poreluftprøven er projiceret ind på.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i PL1 fremgår af figur B.45.

Klik her for at se: Figur B.45. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (under gulv) efter opgravning/opboring af forurenet jord udenfor bygningen.

Som det fremgår af figur B.45 observeres der et koncentrationsfald på mellem ca. 65 og 90 % i poreluftkoncentrationen af TVOC, BTEX’er og C9/C10-aromater i PL1 over de første 5-6 måneder. Efter ca. 3,5 år er poreluftkoncentrationen af TVOC, BTEX’er og C9/C10-aromater i PL1 reduceret til under detektionsgrænsen.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for HB4.

B.16: Rosevej [efter afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Rosevej er der udtaget poreluftprøver af to-tre omgange i 5 positioner (PL1 og PL2 samt PL4-PL6). Poreluftprøverne er udtaget under betongulv efter oprensning af forurenet jord udenfor bygningen.

Spildet er konstateret den 16. december 2004 og er anslået til ca. 950 L. Der er efterladt en begrænset restforurening udenfor huset, som er vurderet at udgøre mindre end 2,5 tons forurenet jord. Der er imidlertid en relativt kraftig forurening i grundvandet, som er pejlet til ca. 0,5-1 m.u.t., og poreluftmoniteringen er udført i forhold til denne.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.46, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.47.

Figur B.46. Oversigtsplan.

Figur B.46. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.47. Ud fra lokale pejledata vurderes strømningsretningen under/omkring bygningen at være omtrentlig vinkelret på profilsnittet i figur B.47, der er placeret nedstrøms det tidligere forurenede område.

Klik her for at se: Figur B.47. Grundvandsforureningens vertikale beliggenhed på Rosevej i forhold til bygning og positioner for udtagning af poreluftprøver.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i PL1 og PL2 samt PL4-PL6 fremgår af figur B.48.

Klik her for at se: Figur B.48. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften over grundvandsforureningen.

Som det fremgår af figur B.48 sker der, i ni af de 11 måleserier, et entydigt fald i koncentrationen af de målte kulbrintefraktioner på mellem 50 og 90 % over en periode på ca. 1-2 år. Det fremgår endvidere at TVOC-koncentrationen i PL2 og PL4 starter med at stige med ca. 30% hvorefter den falder til et niveau, der er 40-80 % lavere end ved den første måling. Fluktuationer i poreluftkoncentrationen vurderes at kunne hænge sammen med fluktuationer i bl.a. grundvandsspejlets dybdemæssige beliggenhed.

Der er sideløbende med udtagning af poreluftprøver udtaget grundvandsprøver i området. Der er intet i disse data, der indikerer, at grundvandsforureningen har flyttet sig nævneværdigt i moniteringsperioden, men der er konstateret et entydigt tidsmæssigt fald i grundvandskoncentrationen af samtlige kulbrintefraktioner i alle moniterede filtersatte boringer, som vurderes at have en afsmittende effekt på de målte poreluftkoncentrationer.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for HB13.

B.17: Skovmøllevej [efter afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Skovmøllevej er der udtaget poreluftprøver i én position (FP1) af to omgange efter opgravning af forurenet jord til ca. 2 m.u.t. Spildet er konstateret den 7. august 2003 og er anslået til mellem 800 og 900 L. Der er efterladt en restforurening, som er vurderet at udgøre ca. 140 L, og som primært er beliggende under bygningen. Poreluftprøverne er udtaget i en fast poreluftstation (FP1) etableret i et drænlag af singles, som er udlagt under en ny gulvkonstruktion. I singles-laget er der ligeledes udlagt ventilationsdræn, som dog ikke er aktive, men som giver mulighed for senere at foretage passiv eller aktiv ventilation under gulvet.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.49, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.50.

Figur B.49. Oversigtsplan.

Figur B.49. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.50.

Klik her for at se: Figur B.50. Forureningens vertikale beliggenhed på Skovmøllevej i forhold til bygning og position for udtagning af poreluftprøver.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i FP1 fremgår af figur B.51.

Klik her for at se: Figur B.51. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften over grundvandsforureningen.

Som det fremgår af figur B.51 er der konstateret en reduktion i de moniterede kulbrintefraktioner på mellem 30 og 90 % over en periode på ca. 2 år.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for B1.

B.18: Hamborgvej [efter afværge]

Beskrivelse af lokalitet og data

For Hamborgvej er der inddraget poreluftprøver fra én position (PL2) hvor der er udtaget poreluftprøver af to omgange efter en delvis oprensning. Spildet er konstateret den 7. november 2006 og er anslået til mellem 700 - 1.200 L. Der er efterladt en restforurening, som er vurderet at udgøre ca. 200-700 L. Restforureningen er beliggende under bygningen mens PL1 er udtaget udenfor bygningen.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.52, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.53.

Figur B.52. Oversigtsplan.

Figur B.52. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.53.

Klik her for at se: Figur B.53. Forureningens vertikale beliggenhed på Hamborgvej i forhold til bygning og punkt for udtagning af poreluftprøver.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC) målt i PL2 fremgår af figur B.54.

Klik her for at se: Figur B.54. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften udenfor bygningen.

Som det fremgår af figur B.54 så er der konstateret et fald i indholdet af TVOC i PL2 på mere end 90 % på mindre end et halvt år.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for B1.

B.19: Toppen [efter afværge/passiv ventilation]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Toppen er der inddraget poreluftprøver udtaget i to positioner (her benævnt PL1 og PL2) af tre omgange efter opgravning af forurenet jord. Spildet er konstateret den 28. september 2001 og er af ukendt størrelse. Der er efterladt en restforurening, som er vurderet at udgøre ca. 10-20 tons forurenet jord.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.55, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.56.

Figur B.55. Oversigtsplan.

Figur B.55. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.56.

Klik her for at se: Figur B.56. Forureningens vertikale beliggenhed på Toppen i forhold til bygning og punkt for udtagning af poreluftprøver.

Sammenholdes figur B.55 og B.56, fremgår det, at PL2 er udtaget umiddelbart ved siden af området hvor der er etableret passiv ventilation under beboelsen. Der er udført en mindre afgravning i området hvor PL2 er udtaget. Afgravningen omfattede udelukkende udskiftning af fliser og i mindre omfang fyldsand umiddelbart under fliserne. Samlet blev der fjernet 380 kg olieforurenet sten og sand. I figur B.57 benævnes denne oprensning ”anden afværge”. Pga. omfanget af denne oprensning vurderes den ikke at have influeret på poreluftmålingerne ved PL1, hvor anden oprensning ikke er præsenteret sammen med poreluftmålingerne fra PL1.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen og sum af BTEX målt i PL2 fremgår af figur B.57.

Klik her for at se: Figur B.57. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften under gulvet.

Som det fremgår af figur B.57 er der i PL1 set over hele perioden konstateret faldende poreluftkoncentrationer af alle forureningskomponenter. I PL2 er måleserien afbrudt af en afgravning og udskiftning af fliser, hvorfor der er opstillet to måleserier for TVOC i dette punkt.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for HB1.

B.20: Kærvej [passiv ventilation]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Kærvej er der inddraget poreluftmålinger fra to positioner, hvor der er udtaget poreluftprøver af tre til fire omgange efter opgravning. Den ene position er i det oprindelige sagsforløb benævnt PL2 og PL3, mens den anden position er benævnt PL1 og PL4. I det følgende benævnes positionerne konsekvent henholdsvis PL3 og PL4. Umiddelbart efter opgravningen blev der etableret tre filtre til passiv ventilation af jordforureningen. Udtagene blev ført til terræn og afsluttet med en svanehals. Restforureningen er anslået til ca. 15-25 tons fyringsolieforurenet jord. Spildet for denne fyringsolieforurening er konstateret den 20. december 2004.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.58, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.59.

Figur B.58. Oversigtsplan.

Figur B.58. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.59.

Klik her for at se: Figur B.59. Forureningens vertikale beliggenhed på Kærvej i forhold til bygning og poreluftpositioner.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i PL3 og PL4 fremgår af figur B.60.

Klik her for at se: Figur B.60. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (0,15 m.u.t.) efter opgravning af forurenet jord.

Som det fremgår af figur B.60 falder alle de moniterede kulbrintefraktioner i både PL3 og PL4 fra første til anden moniteringsrunde (< 3 mdr.) med mere end 50 %. Det fremgår endvidere at alle de moniterede komponenter i PL3 er reduceret med minimum 90 % efter ca. 4,5 år.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for HB7.

B.21: Harevej [passiv ventilation]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Harevej er der udtaget poreluftprøver i to positioner (P5 og P6) af to omgange efter opgravning af forurenet jord. Spildet er konstateret den 25. juli 2002 og er anslået til ca. 750 L. Der er efterladt en restforurening, som er vurderet at udgøre ca. 340 tons forurenet jord.

Poreluftprøverne er udtaget fra faste poreluftstationer, etableret i et lag af lecanødder, som er udlagt under en ny gulvkonstruktion. I lecalaget er der ligeledes udlagt dræn til passiv ventilation.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.61, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.62.

Figur B.61. Oversigtsplan.

Figur B.61. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.62. Det bemærkes, at P5 og P6 er udtaget i to forskellige bygninger, men i ca. samme dybder og positioner i bygningerne, samt med omtrent identiske afstande til efterladt restforurening.

Klik her for at se: Figur B.62. Forureningens vertikale beliggenhed på Harevej i forhold til bygninger og positioner for udtagning af poreluftprøver.

Poreluftmålinger

Resultater for benzen og sum af BTEX målt i P5 og P6 fremgår af figur B.63.

Klik her for at se: Figur B.63. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften over restforureningen.

Som det fremgår af figur B.63 er der konstateret fald i poreluftkoncentrationen af benzen på 60-80% over en periode på ca. et år. Det fremgår endvidere, at der i samme periode er konstateret en stigning i den samlede poreluftkoncentration af BTEX’er med 70-80%.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for B2.

B.22: Holmevej [passiv ventilation]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Holmevej er der udtaget poreluftprøver af to gange efter opgravning. Målingerne, som er udført efter oprensningen, er udtaget fra et passivt udluftningsdræn beliggende over en restforurening, som i forbindelse med undersøgelserne er anslået til ca. 50-75 tons fyringsolieforurenet jord. Spildet blev opdaget i efteråret 2003, men er ikke nærmere dateret. Spildtidspunktet er derfor sat til 1. juli 2003.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.64, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.65.

Figur B.64. Oversigtsplan.

Figur B.64. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten med relevante data fremgår af figur B.65.

Klik her for at se: Figur B.65. Forureningens vertikale beliggenhed på Holmevej i forhold til bygning og punkt for udtagning af poreluftprøver (i udluftningsdræn).

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i udluftningen fra afværgedrænet fremgår af figur B.66.

Klik her for at se: Figur B.66. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluftdrænet under kældergulvet.

Som det fremgår af figur B.66 indikerer de udtagne poreluftprøver, at der forekommer et relativt kraftigt fald i indhold af alle moniterede forureningskomponenter i poreluften over en periode på 2-3 mdr. Dette er sandsynligvis forceret som en konsekvens af det installerede ventilationsdræn som dermed tilfører ilt til biologisk nedbrydning og bortventilerer flygtige oliekomponenter.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for B3.

B.23: Tislumvej [passiv ventilation]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Tislumvej er der inddraget poreluftmålinger fra 5 positioner (M²-M6), hvor der er udtaget prøver af tre omgange efter en delvis oprensning af forurenet jord. Samtlige målinger er udtaget i faste poreluftstationer, som er etableret under gulvet i et lag bestående af singles og hvori der er indlagt drænrør til passiv ventilation samt for at fremme biologisk omsætning ved iltning. Restforureningen er estimeret til ca. 210 tons forurenet jord.

Spildet er konstateret den 18. januar 2002, hvor spildet blev konstateret pga. lugt af gasolie efter flytning af et skab i et soveværelse. Efterfølgende blev det ved opbrydning af gulvet i fyrrummet konstateret at sugeledningen var gennemtæret. Da grundejer ikke har bemærket uregelmæssigheder ved fyringsolieforbruget kan spildet have pågået over en længere periode. Tidspunktet for spildet er sat til dagen hvor det blev opdaget.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.67, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittene, som fremgår af figur B.68 og B69.

Figur B.67. Oversigtsplan.

Figur B.67. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten i snittet fra nord til syd fremgår af figur B.68, mens en principskitse over lokaliteten i snittet fra vest til øst fremgår af figur B.69.

Klik her for at se: Figur B.68. Forureningens vertikale beliggenhed på Tislumvej i forhold til bygning og poreluftpositioner. Skitsen illustrerer et snit fra nord til syd igennem huset som poreluftpositionerne M², M5 og M6 er projiceret ind på.

Klik her for at se: Figur B.69. Forureningens vertikale beliggenhed på Tislumvej i forhold til bygning og poreluftpositioner. Skitsen illustrerer et snit fra vest til øst igennem huset som poreluftpositionerne M², M³ og M4 er projiceret ind på.

Som det fremgår af figur B.68 og B.69 er M² og M6 udtaget umiddelbart over restforureningens vurderede udbredelse, mens M³, M4 og M5 er udtaget ved restforureningens kant.

Poreluftmålinger

Resultater for totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen, sum af BTEX og C9/C10-aromater målt i M² – M6 fremgår af figur B.70.

Klik her for at se: Figur B.70. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (i drænlag) efter opgravning af forurenet jord.

Som det fremgår af figur B.70 er der i 11 ud af 17 dataserier konstateret entydige fald i poreluftkoncentrationen over tid. I 6 dataserier er de målte poreluftkoncentrationer varierende; og i én af disse 6 positioner, M² – TVOC er det sidste punkt i dataserien den højst målte koncentration.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for B9.

B.24: Svendborgvej [passiv ventilation]

Beskrivelse af lokalitet og data

På Svendborgvej er der udtaget poreluftmålinger af to omgange på én position, P3 efter oprensning af forurenet jord og indeklimasikring ved etablering af passiv ventilation fra drænrør udlagt under gulv i et lag af Lecanødder. I samme lag er poreluftstationen, P3, installeret. Der er endvidere udført målinger inden oprensning, men de er ikke udtaget i samme dybder, og er derfor ikke inddraget i denne sammenhæng.

En oversigtsplan over lokaliteten fremgår af figur B.71, sammen med den horisontale beliggenhed af profilsnittet, som fremgår af figur B.72.

Figur B.71. Oversigtsplan.

Figur B.71. Oversigtsplan.

En principskitse over lokaliteten fremgår af figur B.72.

Klik her for at se: Figur B.72. Forureningens vertikale beliggenhed på Svendborgvej i forhold til bygning og punkt for udtagning af poreluftprøver.

Poreluftmålinger

Resultater for måling af totalindhold af kulbrinter (TVOC), benzen og sum af BTEX fra P3 fremgår af figur B.73.

Klik her for at se: Figur B.73. Analyseresultater for monitering af kulbrinter i poreluften (i drænlag) efter opgravning af forurenet jord. Der foreligger ingen data for måling af C9-C10 aromater i P3.

Af figur B.73 fremgår det at der poreluftskoncentrationen af TVOC, benzen og BTEX reduceres med mellem ca. 95 og 65% over en periode på ca. 7 år.

Boreprofiler

Klik her for at se: boreprofil for HB1.

 



Version 1.0 December 2009, © Miljøstyrelsen.