Opfølgning på kortlægning af jordforurening i børneinstitutioner Bilag 1: Spørgeskema til regionerneNIRAS A/S Spørgeskema til regionerne om undersøgelse af jordforurening i børneinstitutioner Dette spørgeskema er sendt til regionerne i Danmark på vegne af Miljøstyrelsen. Spørgsmålene omhandler regionens kortlægningsindsats samt deres strategi for det fremtidige arbejde med jordforurening på børneinstitutioner. Spørgeskemaets resultater vil blive brugt til at lave en samlet opfølgende status for regionernes og kommunernes indsats overfor jordforurening i børneinstitutioner. Spørgeskemaet udfyldes ved direkte at skrive ind i dokumentet. Kun til Region Syddanmark, Nordjylland og Midtjylland: I spørgsmål 10 bliver I bedt om at udfylde et Excel-regneark med jeres erfaringer omkring forureningsniveauer på de børneinstitutioner, der er undersøgt i Region Syddanmark, sådan som det blev drøftet på mødet med Miljøstyrelsen og de øvrige regioner den 25. maj 2009. I skemaet skal kun medtages undersøgelser, som ikke allerede er medtaget i notatet ”Konsekvensen af ændrede afskæringskriterier”, 6. maj 2009. Såfremt I vurderer dette bliver et meget stort og tidskrævende arbejde, eller I vurderer, at skemaet ikke er hensigtsmæssigt, vil vi bede jer kontakte os for nærmere drøftelse af opgaven. Svarfristen for spørgeskemaet er torsdag den 1. oktober 2009. Spørgeskema 1. Hvor mange børneinstitutioner i regionen er kortlagt på vidensniveau 1 (V1) iht. Jordforureningsloven? Regionen bedes tage udgangspunkt i egne arkiver/databaser.
2. Hvor mange børneinstitutioner i regionen er kortlagt på vidensniveau 2 (V2) iht. Jordforureningsloven? Regionen bedes tage udgangspunkt i egne arkiver/databaser.
3. Hvor mange børneinstitutioner i regionen er blevet opryddet iht. Jordforureningsloven og derefter udgået af kortlægningen? Regionen bedes tage udgangspunkt i egne arkiver/databaser.
4. På hvor mange børneinstitutioner, hvor der er viden om mulige punktkilder, er institutionen ikke færdigvurderet i forhold til kortlægning?
5. Hvornår vil regionens V1 kortlagte børneinstitutioner alle være enten V2-kortlagte eller afkortlagte?
6. På hvor mange af de V2-kortlagte børneinstitutioner, jf. spørgsmål 2, er der en aktuel risiko ved anvendelse som børneinstitution?
7. Hvornår forventes indsatsen at være afsluttet på de børneinstitutioner, som er angivet i spørgsmål 6, således at der ikke længere er en aktuel risiko ved arealanvendelsen?
8. På hvor mange børneinstitutioner, hvor der har været konstateret lettere forurenet jord, har regionen udført en indsats i form af oprensning, fjernelse eller afskæring af jorden siden 1.1. 2007?
9. Præcisering af regionernes strategi for det videre arbejde med jordforurening på børneinstitutioner I forbindelse med Miljøstyrelsens spørgeskema undersøgelse i 2008 blev regionerne spurgt til, hvilke strategier de har lagt for det videre arbejde med jordforurening. For bedre at kunne sammenholde strategierne bedes alle regioner præcisere deres strategier i forhold til de nedenstående emner. Strategi for kortlægning a. Hvorledes indsamler regionen oplysninger om mulige kilder til forurening i børneinstitutioner (grundlag for V1-kortlægning)? Sæt gerne flere krydser - Hvis regionen har en klar prioritering, bedes svarmulighederne ligeledes prioriteres, hvor 1 er højeste prioritet.
b. Er indsamlingen af oplysninger om mulige kilder til forurening på børneinstitutionerne i regionen, jf. spørgsmål a, afsluttet (sæt kryds)?
c. Hvis nej til spørgsmål b, er indsamlingen, jf. spørgsmål a, så afsluttet for nogle af kommunerne?
Hvis ja, angiv hvilke kommuner: ___________________________________________________________ d. Hvis nej til spørgsmål b, hvornår forventes opgaven med indsamlingen af oplysninger om mulige kilder til forurening på børneinstitutionerne så afsluttet?
e. Hvad er regionens strategi i forhold til udvælgelse af børneinstitutioner, hvor der udtages jordprøver for at undersøge omfanget af jordforurening (grundlag for V2-kortlægning).
Strategi for tidsfrister f. Hvad er regionens tidsfrist, fra at der konstateres en potentiel forureningskilde på en børneinstitution, til der skal foreligge en afgørelse for om institutionen skal V1-kortlægges?
g. Hvad er regionens tidsfrist for, at en V1-kortlagt børneinstitution bliver enten kortlagt på V2 eller afkortlagt?
h. Hvad er regionens tidsfrist, fra at der konstateres en forurening, som er over afskæringskriteriet og som udgør en aktuel risiko for arealanvendelsen på en børneinstitution, til der påbegyndes en indsats?
Strategi for samarbejde med kommunerne i. Hvorledes sikrer regionen sig at være opdateret med den information, som kommunerne har omkring jordforurening i børneinstitutioner? (Der må gerne sættes flere krydser)
j. Hvordan fungerer regionens samarbejde med kommunerne i praksis? Beskriv k. Hvorledes sikrer regionen, at kommunernes undersøgelser og afværgetiltag på jorden i børneinstitutioner kommer til at indgå i regionens arbejde? (Der må gerne sættes flere krydser)
Strategi for lettere forurening l. Hvis der alene konstateres lettere forurenet jord på børneinstitutioner, hvad er da regionens strategi?
Pilotprojekt m. Har regionen gennemført eller har planer om at gennemføre pilotprojekter omkring jordforurening i børneinstitutioner (f.eks. screeningsundersøgelser i udvalgte områder)?
n. Hvis ja til spørgsmål l, beskriv kort pilotprojektet. Andet Regionen kan herunder tilføje yderligere kommentarer vedr. deres strategi for arbejdet med jordforurening på børneinstitutioner. Du er nu igennem spørgeskemaet. Tak for din besvarelse! _____________________________________________________________ Spørgsmål kun til Region Syddanmark, Region Nordjylland samt Region Midtjylland 11. Opsamling af forureningsniveauer på børneinstitutioner På baggrund af Region XXX (Syddanmark / Nordjylland / Midtjylland)s undersøgelser samt eventuelle oprydninger på børneinstitutioner anmodes I om at give erfaringsopsamling af de konstaterede forureningsniveauer (herunder også de børneinstitutioner, hvor der ikke er fundet forurening). Data fra regionens undersøgelser bedes indtastet i vedlagte Excel-regneark. Idet undersøgelserne ofte er foretaget ved screening af forureningsniveauet i forskellige gennemgående dybder, er skemaet opbygget således, at data kan indtastes for op til 3 dybder, svarende til de gennemgående dybder. I forbindelse med udfyldelse af skemaet bedes I angive, hvilke gennemgående dybdeintervaller, der er udtaget prøver i.
|