Miljøteknologi på affaldsområdet - Danske styrkepositioner og potentialer

Forord

Hensigten med dette miljøprojekt er at give indspil til Regeringens Affaldsstrategi 2009-2012 del 2 og Regeringens indsats for fremme af miljøteknologi på affaldsområdet.

Formålet med projektet er at samle viden om miljøteknologiske potentialer på affaldsområdet. Der fokuseres på nye teknologier – mere eller mindre færdigudviklede – der kan erstatte nogle af de eksisterende behandlingsmetoder, men som ikke er markedsført eller anvendt fuldt ud i forhold til potentialet på grund af forskellige barrierer. Projektet skal desuden lokalisere nye mulige danske styrkepositioner på affaldsområdet og pege på områder, hvor der tilbydes konkurrencedygtige affaldsløsninger, som kan hjælpes ind på nye markeder ved en større eksponering.

Vi fortæller ofte os selv, at affaldshåndteringen her i landet er blandt de bedste i verden. Danmark var blandt de første til at opnå høje genanvendelses-procenter og minimere mængden til deponeringsanlæg, er vi dog på en række områder blevet overhalet af eller er nu på niveau med mange andre europæiske lande. Når situationen ses i et kredsløbsperspektiv, og der anlægges en ”vugge-til-vugge” betragtning, hvor ethvert affaldsstof ses som et potentielt udgangspunkt for ny produktion, er det karakteristisk, at Danmark i øjeblikket ikke udnytter alle potentialer fuldt ud, og mange kredsløb er åbne. Næsten al husholdningsaffaldet og meget andet affald forbrændes i effektive el- og varmeproducerende affaldsforbrændingsanlæg, som derved erstatter en del fossilt brændsel og har positiv klimaeffekt. Men det betyder samtidigt, at mange næringsstoffer og muligheden for at genindsætte øvrige materialer i kredsløbet mistes. Andet affald deponeres direkte, enten fordi det er den eneste forsvarlige løsning, eller fordi der ikke er udviklet økonomisk bæredygtige teknologier til genindsættelse af materialerne i kredsløbet igen. I begge tilfælde bør det vurderes, om den nuværende løsning er den mest hensigtsmæssige, og om de opretholdes for deres positive effekter eller alene på grund af vanetænkning og organisatoriske, økonomiske og institutionelle strukturer. Miljøprojektet bidrager til denne diskussion.

Projektet har desuden omfattet forberedelse, afvikling og opfølgning af en workshop/ dialogmøde om miljøteknologiske potentialer på affaldsområdet den 18. august 2009.

Projekt var tilknyttet en følgegruppe med følgende medlemmer:
Bo Møller Gottlieb, Miljøstyrelsen
Lotte Kau Andersen, Miljøstyrelsen
Lone Lykke Nielsen, Miljøstyrelsen
Inge Werther, DAKOFA.

 



Version 1.0 Juli 2010, © Miljøstyrelsen.