REACH på hospitalet

1 Introduktion

REACH er EU’s nye kemikaliereform, som trådte i kraft den 1. juni 2007 og som implementeres trinvist over 15 år. Forordningen vil i større eller mindre omfang berøre samtlige virksomheder, der håndterer kemikalier, dvs. REACH vil også berøre hospitalerne. For at hjælpe læsere, som ikke kender til REACH, er der i denne rapport (kapitel 2) givet en kort introduktion til REACH.

For at et hospital skal kunne fungere og udføre de sundhedsfaglige opgaver, som samfundet forventer, beskæftiger et hospital en lang række faggrupper. Udover sundhedsfagligt personale (læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, fysioterapeuter og ergoterapeuter) beskæftiger hospitalerne således også bioanalytikere, ingeniører, kontor- og administrationspersonale, køkkenpersonale, rengøringspersonale og håndværksmæssigt uddannet personale.

Alle hospitalets personalegrupper anvender, i større eller mindre omfang, kemiske stoffer og/eller produkter (herefter benævnt kemikalier) i forbindelse med deres arbejdsopgaver, og dette afspejles i det store antal kemikalier, der anvendes på hospitalerne.

De typer af kemikalier, der anvendes, spænder fra rengørings- og desinfektionsmidler, over tekniske produkter som maling og smøremidler til laboratoriekemikalier, der enten anvendes i meget små mængder (f.eks. antistoffer) eller inden for et snævert område (f.eks. reagenser til højt specialiserede analyseapparater).

Mange af de kemikalier, der anvendes, er uundværlige for at opretholde en tilfredsstillende drift af hospitalets funktioner, for eksempel desinfektionsmidler, laboratoriekemikalier og formalin til fiksering af biopsier. Disse benævnes i det følgende som kritiske kemikalier.

I henhold til terminologien i REACH-forordningen, er hospitalerne i langt de fleste tilfælde slutbrugere af kemikalier, dvs. de anvendte kemikalier typisk ender som affald. Hospitalerne er dermed også at betegne som downstream-brugere.

Med indførelsen af REACH får downstream-brugere blandt andet pligt til at overholde de betingelser for brug, der bliver opstillet i eksponeringsscenarier, og som kommunikeres til dem som bilag til sikkerhedsdatabladene. I nogle tilfælde vil hospitalernes anvendelse af kemikalier ikke svare til den typiske anvendelse af kemikalierne, og det kan derfor forventes, at hospitalernes brug i disse tilfælde ikke vil være medtaget i de eksponeringsscenarier, som hospitalerne vil modtage fra leverandørerne. Derfor er det vigtigt, at hospitalerne informerer leverandørerne om deres anvendelse af kemikalierne, så det sikres, at deres anvendelse bliver registreret, og at leverandørerne er informeret om den specifikke brug på hospitalerne, så brugen kan blive omfattet af et eksponeringsscenarium.

REACH rummer også en særlig udfordring i forhold til stoffer med særligt farlige langtidsvirkninger. Disse stoffer vil blive omfattet af en godkendelsesordning, hvilket muligvis kan begrænse hospitalernes fremtidige adgang til dem. De stoffer, som opfylder kriterierne for at blive godkendelsespligtige er i det følgende benævnt problematiske stoffer.

For at få et overblik over de udfordringer som hospitalerne og deres respektive indkøbsansvarlige står overfor i forbindelse med REACH, er det vigtigt at få kortlagt, hvilke kemikalier der anvendes, hvordan de anvendes og i hvilke mængder. Det er yderligere vigtigt at få opbygget et system, som kan anvendes til informationsudveksling mellem slutbrugere, de indkøbsansvarlige og leverandører af kemiske produkter til hospitalsbranchen.

For nogle år siden udviklede 11 af de tidligere amter/sygehusforvaltninger[1] et samarbejde om udarbejdelse af arbejdspladsbrugsanvisninger. Samarbejdet er videreført i de nye regioner under navnet ”Regionernes Kemikalie Samarbejde” (REKS).

Arbejdspladsbrugsanvisningerne udarbejdes i en database, kaldet RETOX, som er udviklet i det kommercielle Toxido®-miljødatabaseprogram. Udover arbejdspladsbrugsanvisninger indeholder RETOX oplysninger om produkternes sammensætning og stofoplysninger (klassificeringer fra listen over farlige stoffer samt en lang række selvvurderede stoffer). RETOX indeholder i øjeblikket ca. 7900 arbejdspladsbrugsanvisninger, hvori der skønsmæssigt indgår 2000 – 3000 forskellige stoffer. Stofoplysningerne i databasen gør det muligt at identificere, hvilke af de kemikalier, som anvendes på hospitalerne, der sandsynligvis vil blive omfattet af krav om eksponeringsscenarium og muligvis endda en godkendelse.

De stoffer, som vil blive berørt af godkendelsesordningen under REACH, er de såkaldte CMR-stoffer i kategori 1 eller 2[2], hormonforstyrrende stoffer samt PBT/vPvB[3]-stoffer. En hurtig screening af databasen viste, at der er oprettet mere end 300 produkter i RETOX, som indeholder et eller flere CMR stoffer i kategori 1 eller 2 (identificeret ved R-sætningerne R45, R46, R49, R60 eller R61).

1.1 Formål

Projektets overordnede mål er at klarlægge, hvilken betydning ikrafttræden af EU’s nye kemikalieregulering - REACH - får for hospitalsområdet, og at identificere hvilke opgaver, der følger af REACH, samt at analysere, hvorledes disse opgaver kan løses i samarbejde med de øvrige aktører i forsyningskæden. Yderligere er det målet at sikre, at et fremtidigt kemikaliestyringssystem for hospitalerne opbygges således, at det kan anvendes i forbindelse med de opgaver, hospitalerne skal løse i forbindelse med REACH.

For at nå de overordnede mål er følgende delmål formuleret for projektet:

  • at identificere de REACH-roller og tilhørende forpligtelser, som hospitalerne har.
  • at identificere de kemikalier, der indeholder stoffer, der sandsynligvis vil

· blive omfattet af krav om registrering, eksponeringsscenarium og/eller godkendelse

· eller som eventuelt forsvinder helt fra markedet som følge af REACH.

  • at identificere de kemikalier, som både er kritiske for hospitalernes fortsatte drift, og som samtidigt er problematiske i forhold til REACH
  • at beskrive de funktionaliteter, som er nødvendige at indbygge i et kommende branchespecifikt kemikaliestyringssystem, der kan understøtte arbejdet med implementeringen af REACH på landets hospitaler.

1.2 Projektets struktur og indhold

Projektet blev opdelt i tre delaktiviteter, som er kort beskrevet nedenfor.

  1. Kemikaliescreening
    De kemikalier, der anvendes i hospitalerne screenes i forhold til, hvilken mulig indflydelse REACH kan have på dem. Med udgangspunkt i den eksisterende database, RETOX, blev der foretaget en analyse af, hvorledes hospitalernes brug af kemikalier kan blive berørt af REACH.

    Parallelt med hospitalernes analyse foretog Region Hovedstadens Apotek, som er en meget central leverandør til hospitalerne, en lignende analyse af de kemikalier, de leverer til hospitalerne. De råvarer, som anvendes ved analyse af kemikalierne før frigivelse til hospitalerne indgik også i analysen.

    Resultatet af denne aktivitet er rapporteret i kapitel 3.
     
  2. Case arbejde
    Der blev fra projektets start formuleret følgende fire cases med følgende overskrifter:

    RITA 1: Indkøb af specialkemikalier. Med udgangspunkt i et konkret analyseapparat, hvortil der anvendes specialkemikalier, skulle der arbejdes med problematikken omkring den fremtidige sikring af leverancen af analysekemikalier til apparatet og analyse af, hvorledes den ville kunne blive påvirket af REACH.

    Casen kom imidlertid aldrig i gang som følge af, at Slagelse Sygehus stoppede projektdeltagelsen.

    RITA 2: REACH og indkøbsfunktionen. Denne case havde fokus på hospitalernes indkøbsfunktion som pt. ikke er gearet til de opgaver, der følger af REACH.

    Denne case er afrapporteret i kapitel 4.

    RITA 3: Kommunikation i forsyningskæden. Denne case tog udgangspunkt i Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Herlev Hospital. Afdelingen fremstiller præparater til videresalg. De råvarer, der indgår i fremstillingen, blev analyseret i forhold til REACH og for de mest kritiske råvarer, blev den fremtidige forsyningssituation undersøgt, dels ved at kontakte leverandørerne og dels ved at undersøge alternative leverandører.

    Denne case er afrapporteret i kapitel 5.

    RITA 4:Forsyningssikkerhed og REACH. Undersøgelse af den fremtidige forsyningssikkerhed af kemikalier som følge af REACH. Casen tog udgangspunkt i, at hospitalernes patologiafdelinger udfylder en nøglefunktion i forhold til diagnosticering, og at det derfor er vigtigt at få udredt, om patologiafdelingerne er i risiko for ikke i fremtiden at kunne få fat i de kemikalier (bl.a. formalin og pigmenter), som er afgørende for, at de kan udføre deres arbejde tilfredsstillende. Risikoen for patologiafdelingerne består bl.a. i, at mange af de anvendte kemikalier kan blive omfattet af anvendelsesbegrænsning.

    Denne case er afrapporteret i kapitel 6.
     
  3. Input til et kemikaliestyringsværktøj
    Formålet med denne delaktivitet var at sikre, at et fremtidigt branchespecifikt kemikaliestyringsværktøj, opbygges, så det udover at kunne håndtere de allerede eksisterende data, også vil kunne håndtere de data og informationer, der følger med de opgaver hospitalerne stilles overfor med indførelsen af REACH. Formålet var således at få udarbejdet en detaljeret kravspecifikation til programmering af et kommende kemikaliestyringsværktøj, som vil kunne anvendes i forbindelse med de opgaver hospitalerne stilles overfor under REACH.

    Denne aktivitet er afrapporteret i kapitel 7.

1.3 Møde- og undervisningsaktiviteter afholdt i projektet

Der er afholdt i alt 6 projektmøder (med referater) i projektet:

  • 10 marts 2008
  • 28. april 2008
  • 16. juni 2008
  • 22. september 2008
  • 14. november 2008
  • 19. februar 2009

Endvidere blev der i projektforløbet ved flere lejligheder givet en introduktion til REACH for relevante hospitalspersonalegrupper, bl.a.:

  • Introduktion til REACH med fokus på hospitalernes situation: kick-off møde den 10. marts 2008
  • Introduktion til REACH – Herlev Hospitals Kemiagenter, 27. marts 2008
  • Introduktion til REACH – Rigshospitalet, Patologisafdeling, 26. maj 2008
  • Introduktion til REACH – Koncern Indkøb
  • Deltagelse i workshop omkring afprøvning af ES-modifier - 15. september 2008

1.4 Dokumentation af projektarbejdet

Projektarbejdet dokumenteres primært med denne rapport med tilhørende bilag. Derudover er der udviklet materiale i projektet, f.eks. mødereferater, PowerPoint præsentationer, gemt på en CD, som er sendt ind til Miljøstyrelsen.


[1] Tidligere amter, der deltog i samarbejdet: Frederiksborg Amt, Københavns Amt, Hoved-stadens Sygehusvæsen (pt. kun Rigshospitalet og apoteket), Roskilde Amt, Storstrøms Amt, Vestsjællands Amt, Fyns Amt, Sønderjyllands Amt, Ringkøbing Amt, Århus Amt, Nordjyllands Amt samt Sygehus Nord, Nykøbing - Thisted.

[2] CMR-stoffer er kræftfremkaldende, mutagene og reproduktionstoksiske stoffer.

[3] PBT-stoffer er stoffer, som er persistente, bioakkumulerbare og giftige. vPvB-stoffer er stoffer, som er meget persistente og meget giftige.

 



Version 1.0 August 2010 , © Miljøstyrelsen.