Anvendelse af affald til jordbrugsformål

7 Tilsyn og håndhævelse

7.1 Indledning

Tilsynet i henhold til denne bekendtgørelses område er opdelt mellem affaldsproducentens kommune, brugers kommune og Plantedirektoratet.

For overskuelighedens skyld er tilsynsproblematikken opdelt i tre separate afsnit alt afhængig af, om tilsynsforpligtelserne påhviler affaldsproducentens kommune, brugers kommune eller Plantedirektoratet.

7.2 Plantedirektoratet

Plantedirektoratet fører tilsyn med kvaliteten af slam fra offentlige spildevandsanlæg og organisk dagrenovation fra husholdninger, institutioner og private virksomheder. Tilsynet føres efter reglerne i bekendtgørelse om tilsyn med spildevandsslam m.m. til jordbrugsformål (tilsynsbekendtgørelsen).

Harmonikravet

Plantedirektoratet fører ifølge husdyrgødningsbekendtgørelsen ligeledes tilsyn med, at bruger overholder harmonikravet. Det er således Plantedirektoratets forpligtelse at føre tilsyn med, om arealer, der har fået tilført 170 kg N som affald, er angivet som harmoniareal. Grundlaget for denne kontrol er markplanen, bedriftens gødningsregnskab og oplysninger fra kommunen om de anvendte affaldsmængder på markniveau.

Gødningsplanlægning

Plantedirektoratet fører ifølge lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække tilsyn med, at bruger overholder reglerne om gødningsanvendelse.

7.3 Kommunens tilsynsforpligtelser

7.3.1 Affaldsproducentens kommune

Overordnet skal affaldsproducentens kommune påse, at affaldsproducenten overholder de kontrol- og produktkrav (kvalitetskrav), som er anført i bekendtgørelsens kapitel 3, 5 og 6.

I det følgende er affaldsproducentens kommunes tilsynsforpligtelser listet:

  • Affaldsproducentens kommune fører tilsyn med, at affald afhændes korrekt. Dvs. at affaldsproducenten udarbejder retvisende deklarationer samt at deklarationen følger affaldsproduktet, og at affaldsproducenten fremsender deklarationen til affaldsproducentens kommune 8 dage inden levering til bruger. Tilsynet gennemføres ved gennemgang af fremsendte dokumenter eller som stikprøvekontrol.
  • Affaldsproducentens kommune fører tilsyn med, at affaldsproducenten opbevarer affaldet lovligt.
  • Affaldsproducentens kommune fører endvidere tilsyn med, at kommunen har rådighed over tilstrækkelig opbevaringskapacitet for slam fra offentlige spildevandsanlæg, dvs. faciliteter til 9 måneders opbevaringskapacitet.
  • Affaldsproducentens kommune skal også føre tilsyn med, at renseanlæggene ikke opbevarer slam fra offentlige spildevandsanlæg i markstakke.

7.3.2 Brugers kommune

Overordnet skal brugers kommune påse, at bruger overholder de krav om opbevaring og anvendelse, som er anført i bekendtgørelsens § 10 og kapitel 7, 8 og 9.

I det følgende er brugers kommunes tilsynsforpligtelser listet:

Papirgangen

  • Brugers komme fører tilsyn med papirgangen, som følger af bekendtgørelsens § 13, stk. 4. Kommunen fører således tilsyn med, at der indgås skriftlige aftaler mellem affaldsproducenten og bruger, at leveringsmeddelelse og deklaration fremsendes rettidigt m.m. Tilsynet gennemføres ved gennemgang af fremsendte dokumenter eller som stikprøvekontrol.

Anvendelse

  • Det er brugers kommune, der fører tilsyn med brugers anvendelse af affald, herunder, at bruger overholder anvendelsesrestriktionerne om tilførsel af bl.a. kvælstof og fosfor, og at anvendelsen sker i overensstemmelse med deklarationen.
  • Brugers kommune fører tilsyn med, at bruger ikke spreder affald på et areal, der året inden f.eks. har fået tilført spildevandsslam og derfor ofte har fået dækket sit fosforbehov for de efterfølgende 3 år.
  • Kommunen skal føre tilsyn med, at affald kun spredes på de arealer, som fremgår af kortbilaget til aftalen mellem bruger og affaldsproducenten.
  • Kommunen kan i sit tilsynsarbejde se brugers gødningsregnskab på Plantedirektoratets hjemmeside.
  • Hvis bruger ikke fremsender markplanen til kommunen senest den 31. marts, er det ligeledes kommunens forpligtelse at følge op på, at dette sker.

Udspredning

  • Tilsyn med tidspunkterne for brugers udspredning af affald påhviler ligeledes brugers kommune. Kommunen skal f.eks. føre tilsyn med, at der ikke bliver udspredt flydende affald i perioden fra 1. september til 1. februar ud over på de arealer, hvor efterårsudbringning i begrænset omfang tillades.
  • Udspredning må ikke foretages på lørdage samt søn- og helligdage på arealer, der ligger nærmere end 200 m. fra byzone, sommerhusområder samt områder i landzone, der ved lokalplan er udlagt til boligformål.

Opbevaring

  • Sammenblandes eller opbevares affald sammen med husdyrgødning er det brugers kommune, der fører tilsyn med, at bruger har den tilstrækkelige opbevaringskapacitet (normalt 9-måneder).
  • Brugers kommune fører tilsyn med brugers opbevaring. Det er således kommunen, der skal føre tilsyn med, at bruger ikke opbevarer spildevandsslam i markstakke.

§ 29 tilladelser

  • Brugers kommune fører tilsyn med, at tilladelser og vilkår om anvendelse og opbevaring, som er meddelt efter miljøbeskyttelseslovens § 19, jf. bekendtgørelsens § 29, bliver overholdt. Sådanne tilladelser og vilkår skal fremgå af deklarationen, som fremsendes til kommunen.

Udspredning i skov

  • Brugers kommune fører tilsyn med, at tilladelse til anvendelse af affald på skovarealer bliver overholdt. Kommunen skal tillige føre tilsyn med overholdelsen af eventuelle vilkår stillet i forbindelse med meddelelse af tilladelsen.

Hygiejniske krav

  • Det er brugers kommune, der fører tilsyn med, at bruger overholder de hygiejniske krav ved udspredning og behandling, som er opstillet i bekendtgørelsens bilag 3. Det er kommunen, der fører tilsyn med, at f.eks. stabiliseret spildevandsslam nedbringes inden 6 timer efter tilførsel, samt at bruger på sådanne arealer ikke dyrker fortærbare afgrøder, men kun korn- eller frøafgrøder til modenhed, eller græs og lignende til industriel fremstilling af tørfoder.

7.4 Håndhævelse

En afgørelse om påbud, forbud eller lignende skal altid indeholde henvisninger til de bestemmelser, som danner hjemmelsgrundlag for afgørelsen.

Efter bekendtgørelsens § 32 kan tilsynsmyndigheden meddele påbud og forbud. Håndhævelse følger i øvrigt de regler, der er fastsat herom i miljøbeskyttelseslovens kapitel 9.

Der kan i øvrigt generelt henvises til Miljøstyrelsens vejledning nr. 6/2005 om håndhævelse af miljøbeskyttelsesloven (håndhævelsesvejledningen).

Påbud

Det følger af bekendtgørelsens § 32 stk. 1, at tilsynsmyndigheden har adgang til at meddele påbud om afhjælpende foranstaltninger i tilfælde af, at opbevaring eller anvendelse af affald giver eller kan give anledning til væsentlige gener eller forurening.

Det bemærkes, at risikoen for ikke uvæsentlige gener eller forurening i sig selv er nok til at kunne udløse et påbud.

Den praktiske hovedregel vil være, at det er kommunen, der meddeler et påbud, idet bestemmelsen handler om opbevaring eller anvendelse af affald, hvilket ifølge § 31 er kommunens ansvarsområde.

Forbud

Tilsynsmyndigheden kan på baggrund af en konkret vurdering nedlægge forbud mod anvendelse af affald til jordbrugsformål, såfremt anvendelsen medfører forurening eller risiko herfor, jf. § 32, stk. 2.

Endvidere har tilsynsmyndigheden de muligheder, der er beskrevet i miljøbeskyttelseslovens kapitel 9.

Påbud og forbud skal forvarsles skriftligt, jf. miljøbeskyttelseslovens § 75.

Indskærpelse

Det bemærkes, at bekendtgørelsens § 32 kun regulerer de lovlige forhold, som giver anledning til gener eller forurening.

Tilsynsmyndigheden påtaler forhold, som ikke er i overensstemmelse med bekendtgørelsens regler, overfor den, der bryder reglen, og indskærper, at det ulovlige forhold skal bringes til ophør eller lovliggøres, jf. miljøbeskyttelseslovens §§ 68-69.

Ovenstående gælder ligeledes overtrædelse af de vilkår, som kommunalbestyrelsen har fastsat i en § 29 tilladelse.

Som eksempler på ulovlige forhold kan nævnes:

  1. Hvor bruger udspreder affald, som ikke er omfattet af bilag 1 eller en § 19 tilladelse,
  2. ikke overholder de fastsatte krav om tilstrækkelig opbevaringskapacitet eller
  3. ikke overholder de fastsatte anvendelsesrestriktioner.

Indskærpelsen skal gives med en nærmere fastsat tidsfrist for at bringe forholdet i orden, jf. miljøbeskyttelseslovens § 78, stk. 1. Det skal af indskærpelsen fremgå, at den ikke kan påklages, jf. miljøbeskyttelseslovens § 69, stk. 3.

Politianmeldelse

Er det ulovlige forhold ikke bragt i orden ved fristens udløb, vil det være håndhævelsesmæssigt korrekt at foretage politianmeldelse, medmindre særlige forhold taler imod dette. Se Miljøstyrelsens vejledning nr. 6/2005 om håndhævelse af miljøbeskyttelsesloven (håndhævelsesvejledningen).

 



Version 1.0 August 2010, © Miljøstyrelsen.