Brændstofvurderinger på husdyrgødninger Brændselskarakteristika for husdyrgødninger
Baggrund for projektetI forbindelse med forsøg med afbrænding af husdyrgødning ønsker Miljøstyrelsen belyst forskellige husdyrgødningstypers brændsels- og forbrændingsegenskaber. Undersøgelserne i projektetDer er foretaget laboratorieanalyser af følgende otte forskellige typer af husdyrgødninger:
Prøvningerne er foretaget i henhold til metoder beskrevet i de tekniske specifikationer fra CEN/TC 335 ”Solid biofuels” (faste biobrændsler) på FORCE Technologys laboratorium i Brøndby, afdeling Kemisk Analyse. Vurderinger af brændselskvalitet er foretaget af Susanne Westborg, specialist i afdeling Kemisk Analyse, og vurderinger af de forbrændingstekniske forhold er foretaget af Lars Peter Johansen, projektleder og Birgitte Holm Christensen, afdelingschef, begge fra afdeling Biomasse & Affald i Lyngby. Anvendelse af husdyrgødninger som brændselFor de undersøgte prøver af husdyrgødninger er fundet, at
Væsentlige brændselsparametreIndholdet af vand i de fem af prøverne, hestegødningen og kvæg-, svine- og blandet gyllefiber prøverne, er meget højt (over 60 vægtprocent). Den effektive brændværdi på indleveret form for disse husdyrgødninger er tilsvarende meget lav, under 4 MJ/kg. Gyllepillerne udmærker sig derimod med et vandindhold på 11 vægtprocent og en tilsvarende højere effektiv brændværdi på 15 MJ/kg indleveret prøve. For rugeægshøne- og slagtekyllingegødningerne er indholdet af vand mere moderat (20 – 40 vægtprocent), og de har en tilsvarende moderat effektiv brændværdi på 7 – 10 MJ/kg indleveret prøve. Indholdet af askedannede stoffer (”aske”) er højt i alle prøverne, 7 – 38 vægtprocent i tørstoffet. Grundstofsammensætningen af askerne er meget varierende, og det har indflydelse på askens smelteforhold. For aske fra rugeægshønegødning, som har et meget højt indhold af calcium og et begrænset indhold af silicium, ses meget høje askesmeltningstemperaturer (over 1480 oC). Derimod har askerne for hestegødningen og kvæggyllefibrene et askesmelteforløb, som ligner forløbet for en typisk aske fra halm. Indholdet af silicium og kalium for disse asker svarer da også til indholdet i aske fra halm. Der er et højt indhold af nitrogen i husdyrgødningerne, fra 0,9 vægtprocent i tørstoffet for hestegødningen til 4 vægtprocent i tørstoffet for slagtekyllingegødningen. Indholdet i halm ligger typisk på 0,5 – 1 vægtprocent i tørstoffet, men nogle biomasser har tilsvarende høje indhold, f.eks. korn og frø med 2 – 4 vægtprocent i tørstoffet. Niveauet er også sammenligneligt med det for MDF- og spånplader, som typisk indeholder omkring 3 - 5 vægtprocent nitrogen. Indholdet af svovl i gødningerne, på 0,1 – 0,7 vægtprocent i tørstoffet, er også højere end det typisk ses for halm. Derimod svarer indholdet af chlor i gødningerne på 0,2 – 0,6 vægtprocent i tørstoffet til det typiske niveau for halm. Omkring indhold af næringsstofferne kalium og fosfor i asken ved forbrænding af husdyrgødningerne er der et højt indhold af fosfor for alle prøverne på 8 – 30 vægtprocent i asken beregnet som fosforpentaoxid (P2O5). Indholdet af kalium i asken fra gødningerne varierer fra 4-5 vægtprocent som kaliumoxid (K2O) i askerne fra en svinegyllefiber, blandet gyllefiber og gyllepiller til 20 – 30 vægtprocent i askerne fra hestegødning, kvæggyllefiber og slagtekyllingegødningen. Med hensyn til indhold af tungmetaller i husdyrgødningerne er der fundet et meget højt indhold af zink, på 100 – 150 mg/kg tørstof, og kobber, på 20 – 300 mg/kg tørstof. Også indholdet af nikkel og arsen er højere end det der typisk ses for halm, henholdsvis 2 – 10 mg/kg tørstof for nikkel og 0,2 – 0,6 mg/kg tørstof for arsen. Derimod ligger indholdene af cadmium, chrom, kviksølv, bly og vanadin på nogenlunde samme niveau som for halm. For to af prøverne ses dog et indhold af cadmium fire gange højere end i halm.
|