Afprøvning af fugtmålere til brænde - Projekt under tilskudsordningen til miljøeffektiv brændefyringsteknologi

Sammenfatning og konklusioner

Er dit brænde tørt nok? En elektrisk fugtmåler kan hjælpe

Hvis man fyrer med vådt brænde, udnytter man brændet dårligt, og man generer både sig selv og sine omgivelser med røg og sod. Det kan være svært at bedømme brændets fugtindhold. Vi har afprøvet syv forskellige elektriske fugtmålere til priser mellem ca. 70 og 4000 kr. Der er sammenhæng mellem pris og kvalitet, men selv de billigste kan yde en vis hjælp, når man skal bedømme om brændet er tørt nok.

Baggrund og formål

Brænde er den vigtigste form for vedvarende energi i Danmark

Ifølge Energistyrelsen er der mere end 600 000 brændeovne i Danmark. På baggrund af interview-undersøgelser skønnes det, at brændeovnene leverer en samlet energimængde på 27 PetaJoule, hvilket placerer brænde på en førsteplads blandt kilderne til vedvarende energi i Danmark. Selv om disse tal er behæftet med usikkerhed, er der ingen tvivl om, at brænde udgør en væsentlig del af den private boligopvarmning. Desværre kan de mange brændeovne forårsage en generende luftforurening, hvis de bruges forkert, eller der fyres med vådt brænde.

Er brændet for fugtigt, afgiver brændeovnen røg, som indeholder partikler af tjære, sod og andre ubehagelige stoffer. Det kan både føre til problemer med naboerne og problemer med ens egen skorsten, hvori der kan dannes løbesod: En skade der giver ilde lugt i huset og som er svær at slippe af med.

Man kan sikre sig tørt brænde ved at købe brændet i god tid og opbevare det under tag i et par år, inden det bruges. Mange mennesker har imidlertid hverken tid eller plads til dette, og må købe brændet kort før vinteren.

Hvordan kan man så vide, om brændet er tørt? Man kan bl.a. vurdere:

  • virker brændet fugtigt eller tørt at røre ved?
  • virker brændet let eller tungt?
  • lugter det som frisk træ eller tørt, evt. muggent?
  • hvis to stykker slås mod hinanden: har de en dump lyd (vådt træ) eller en mere skarp ”klang” (tørt træ)?

Bedømmelsen ”på øjemål” er ret usikker, men man kan få en vis hjælp i de små elektriske fugtmålere, som kan købes i byggemarkeder og brændeovns-butikker til priser mellem ca. 70 og et par tusinde kroner.

Denne undersøgelse prøver at belyse, hvor gode de elektriske fugtmålere er, og om man kan klare sig med en af de billige i stedet for at ofre mange penge på sagen.

Undersøgelsen

Forskellige fugtmålere og forskellige træarter

Der er indkøbt otte forskellige fugtmålere fra internet-butikker, byggemarkeder og brændeovns-butikker.

I en forsøgsbevoksning med forskellige træarter er hugget brænde af følgende træarter:

Bøg
Eg
Ask
Ahorn
Lind
Birk
Rødgran

Straks efter fældningen blev stammerne kortet af i 50 cm stykker, og hvert stykke blev flækket én gang. Disse brændestykker blev lagt til naturlig tørring fra september og til juli det følgende år, og med mellemrum blev vandindholdet kontrolleret, dels med de elektriske fugtmålere, dels ved nøjagtig vejning og ovntørring i laboratoriet.

Hovedkonklusioner

Elektriske fugtmålere virker – som regel

Bedømmelse af brændets vandindhold uden hjælpemidler er meget vanskeligt for den uøvede. Derfor kan de elektriske fugtmålere være til hjælp, selv om de ikke er særligt nøjagtige.

Af de otte indkøbte fugtmålere fungerede de syv efter hensigten – dog med ret varierende nøjagtighed. Ingen af målerne er troværdige, når der er mere end ca. 25% vand i brændet. Men også når brændet er mere tørt, er der betydelig usikkerhed: I gennemsnit ramte målerne lidt mere end 3 procentenheder ved siden af den korrekte værdi, hvis man kun målte på et enkelt stykke brænde. Dette dækker dog over, at der er ret store forskelle mellem de enkelte målere, hvor den ringeste ramte mere end 5 procentenheder ved siden af, mens den bedste kun havde en gennemsnitlig fejlvisning på 2 procentenheder. Disse tal er gennemsnit over hele måleområdet fra 0 til 25% vandindhold. Heldigvis er de fleste af målerne lidt mere nøjagtige i det ”kritiske område” omkring 15-20% vandindhold.

For at opnå en rimelig nøjagtighed skal målingerne udføres omhyggeligt efter den brugsanvisning, der følger med måleren, og man skal være opmærksom på to ting:

  1. Man skal måle på flere brændestykker og ikke kun stole på én måling.
  2. De enkelte stykker skal flækkes og vandindholdet skal måles på den friske flade.

Miljøstyrelsen fraråder at bruge brænde med højere vandindhold end 18% og gennemsnittet af målingerne skal derfor være under denne værdi.

Projektresultater

Pris og kvalitet hænger sammen

Syv af de otte indkøbte fugtmåler-typer fungerede teknisk set, mens den sidste viste så svingende resultater, at den måtte udgå af forsøget.

Der er sammenhæng mellem pris og kvalitet: De billigste typer er de mindst nøjagtige, og den allerbilligste (70-100 kroner) var under afprøvningen ikke helt stabil over hele måleområdet. Den kunne dog i de fleste tilfælde skelne vådt brænde fra noget, som var tilstrækkeligt tørt. De bedste måler-typer koster op mod 1000 kroner eller mere.

Der er to forskellige måder at angive træs vandindhold på: Som procent af den ovntørre masse, eller som procent af totalvægten. Den første måde bruges til bygningstræ, den sidste til brænde og andet energitræ. Tilsvarende kan fugtmålerne være kalibreret til enten bygningstræ eller brænde, men i de fleste tilfælde er dette ikke angivet i brugsanvisningen. I den ”tørre ende” af skalaen er forskellen dog ikke større, end at bygningstræ-målerne godt kan bruges til kontrol af brænde. De vil vise et lidt højere resultat end det reelle vandindhold (% af totalvægt), men det eneste, man risikerer, er at stille lidt for høje krav til brændets tørhed.

Der er ikke nogen simpel sammenhæng mellem resultaternes variation og de forskellige træarter. Dog er der en tendens til at vandindholdet bliver undervurderet i de tunge træarter som bøg og eg, samt i gran. Tilsvarende bliver resultaterne for meget fugtigt træ (>20%) mest korrekte, når der er tale om de letteste træarter som lind og gran.

 



Version 1.0 November 2010, © Miljøstyrelsen.