Kortlægning af kemiske stoffer i rengøringsmidler til ovn, komfur og keramiske plader

1 Indledning

Rengøringsmidler til ovn, komfur og keramiske plader udgør en mindre niche inden for den vifte af kemiske produkter, der anvendes i husholdningen. Hvor der i de senere år i høj grad har været fokus på almene vaske- og rengøringsmidler, som volumenmæssigt udgør den største del af husholdningsprodukterne, er rengøringsmidler til ovn, komfur og keramiske plader (herefter også benævnt ovn- og pladerens) en produktgruppe, hvor der kun er ringe kendskab til den kemiske sammensætning og den eventuelle påvirkning af sundhed og miljø, der er forbundet med anvendelse af produkterne.

Sammenlignet med mere traditionelle rengøringsmidler stilles der helt andre krav til effektiviteten af rengøringsmidler til ovn- og pladerens, idet det ofte er meget fedtede overflader af emalje eller metal med fastbrændte madrester, der skal rengøres. Det er således karakteristisk for produkterne, at de skal have en opløsende og affedtende effekt. Rengøringsmidler til ovn, komfur og keramiske kogeplader findes på markedet som sprayprodukter, flydende produkter, cremer og gelprodukter. Det tyske forbrugermagasin Öko-test offentliggjorde i januar 2005 en undersøgelse af ovnrensemidler (”Backofenreiniger”), hvor 14 produkter, overvejende sprayprodukter, blev undersøgt. Det fremgår heraf, at disse produkter indeholder stoffer som stærke baser, opløsningsmidler, tensider, drivmidler og duftstoffer /1/.

Forbrugerens eksponering til ovn- og pladerens sker fortrinsvis ved hudkontakt og/eller indånding. Anvendes produkter på sprayform vil eksponering fortrinsvis ske ved indånding af aerosoler. Ved anvendelse af flydende produkter samt creme- og gelprodukter vil eksponering dels ske ved hudkontakt, men også ved indånding under rengøringen. Nogle ovn- og pladerensemidler anvendes under forhøjede temperaturer i ovnen. Dette vil medføre en øget afdampning og dermed øget indåndingsfare, f.eks. hvad angår baser og opløsningsmidler. Kombineres eksponering for de kemiske stoffer med selve rengøringsprocessen, hvor graden af tilsmudsning ofte vil kræve særlig grundig rengøring, og hvor forbrugeren er særlig udsat for indånding af dampe og aerosoler, kan det formodes, at ovn- og pladerensemidler er blandt de potentielt mere sundhedsfarlige rengøringsprodukter i husholdningen.

Der er derfor et generelt behov for opbygning af en offentligt tilgængelig viden om kemien i ovn- og pladerensemidler og om forbrugerens eksponering herfor.

 



Version 1.0 December 2010, © Miljøstyrelsen.