Sporgasundersøgelser til fastlæggelse af aktive transportveje til indeklimaet

1 Indledning

1.1 Baggrund

I sager, hvor indtrængende forureningskomponenter fra underliggende jord- eller grundvandsforureninger giver anledning til indeklimaproblemer kan en effektiv sporing af de aktive spredningsveje lede til en værdifuld forståelse for hvordan indeklimaet i en bygning interagerer med en underliggende poreluftforurening, og i sidste ende eventuelt til et mere informeret valg af afværgemetode.

I en række tilfælde kan et grundigt kendskab til dampenes spredningsveje måske åbne mulighed for, at indeklimaet sikres via nogle relativt simple og billige afværgeforanstaltninger frem for at ”køre de store kanoner i stilling”.

Traditionelt fastlægges dampenes spredningsveje via en todelt arbejdsproces, hvor der først gennemføres en grundig byggeteknisk gennemgang. På baggrund af denne fastlægges en række potentielle spredningsveje. Dernæst kommer en dyr og langsommelig (ofte iterativ) proces, hvor der udføres målinger og kemiske analyser i/ved de potentielle spredningsveje for at finde ud af hvilke af spredningsveje, der er aktive.

Metoden skal primært ses som et supplement til traditionelle undersøgelsesmetoder, f.eks.:

  • byggeteknisk gennemgang,
  • kemiske analyser,
  • luftskiftemålinger,
  • folie- og snifferundersøgelser,
  • PFT passive sporgasundersøgelser,
  • tætningskontrol (f.eks. termografi).

Der er tale om en teknologioverførsel og adaption/videreudvikling af en teknik som egentlig er alment brugt ved lækagesporing i rørsystemer, herunder af LækageXperten, som var underentreprenør på den første af de inddragede sager.

1.2 Formål

Det primære formål med projektet er at opøve og beskrive en ”best practice” for anvendelse af sporgasmetoden. Herunder er det intentionen at lave en så fyldestgørende beskrivelse af metoden, at andre rådgivere/entreprenører vil kunne tage metoden i anvendelse.

Det sekundære formål med projektet er, via anvendelse på seks forskellige sager, at søge en bredere afklaring af metodens anvendelsespotentiale; herunder at afklare og beskrive metodens styrker og svagheder. Endvidere er det intentionen, at uddrage og beskrive de erfaringer der opnås igennem anvendelse af metoden på seks ”eksempelsager”.

1.3 Undersøgelse af aktuelle reduktionsfaktorer

Slutteligt er to af sagerne efterfølgende udvalgt til undersøgelse af reduktionsfaktorer, fra poreluft til indeklima, over eksisterende betongulve. I begge sager er der tale om transport af PCE-poreluftforurening over betongulve, der ikke opfylder betingelserne for anvendelse af JAGG-modellen mht. armering og fravær af (synlige) revner/sprækker. Formålet med disse opfølgende undersøgelser er, at undersøge de aktuelle reduktionsfaktorer i nogle udvalgte sager, hvor JAGG-modellens forudsætninger beviseligt ikke er opfyldt, og hvor der, via de gennemførte sporgasundersøgelser, er opnået et godt kendskab til de faktiske spredningsveje.

 



Version 1.0 Januar 2011, © Miljøstyrelsen.