Substitution af diffundérbare råvarer i UV-hærdende lakker til træmøbler

1 Indledning og formål

1.1 Baggrund

Lakker, som hærder ved bestråling med ultraviolet lys, er den væsentligste overfladebehandling i den danske møbelindustri. Alene Teknos A/S fremstillede i i 2008 ca. 130.000 kg UV-hærdende grund- og dæklakker. De påføres med valse eller sprøjtning og hærdes herefter i specielle ovne med UV-lys. Lakkernes store fordel er en særdeles hurtig hærdning efter påføring på mindre end 10 sekunder.

Når UV-hærdende lakker anvendes på træ, vil en del af disse lakker trænge ind i træet og således ikke kunne nås af UV-lys og forblive uhærdet. Endvidere kan de efterfølgende lakker indeholde stoffer og bindemidler, som ikke krydsbindes helt ved UV-bestrålingen. Disse uhærdede stoffer kan således senere uhindret diffundere ud af træet og af lakbehandlingen, når møblerne ender hos slutbrugeren.

En af de monomere, som benyttes i UV-lakformuleringer, er HDDA (1,6-hexandioldiakrylat – CAS 13048-33-4). Dette bindemiddel er klassificeret som lokalirriterende med risikosætningerne R36/38 (Irriterer øjnene og huden) og R43 (Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden), dvs. det er allergifremkaldende. Uhærdet HDDA kan således afdampe og eksponere forbrugere i boligmiljøet.

HDDA har tidligere optrådt på Miljøstyrelsens Liste over uønskede stoffer fra år 2000, men er pga. ændrede kriterier for optagelse på listen hverken på Listen over uønskede stoffer fra 2004 (Miljøstyrelsen, 2004) eller den nuværende liste fra 2009 (Miljøstyrelsen, 2010).

I den nordiske miljømærkning anses sundhedsbelastningen af allergi- og/eller kræftfremkaldende restmonomerer for at være så stor, at der stilles særskilte krav til det maksimale indhold af restmonomerer i f.eks. miljømærkekriterierne for kemiske byggeprodukter (produktgruppen indeholder bl.a. maling og lak). Her stilles blandt andet krav om et maksimalt indhold på 100 ppm restmonomer, som er klassificeret som meget giftigt, giftigt eller sundhedsskadeligt. (Nordisk Miljømærkning, 2008)

Ifølge den nordiske SPIN database, blev der brugt i alt 65,8 tons HDDA i 2007 i Danmark. Heraf blev næsten halvdelen – 31,8 tons anvendt til fremstilling af maling og lakker. (SPIN, 2009)

1.2 Formål

Formålet med projektet var at fjerne eller kraftigt reducere diffundérbare stoffer i UV-hærdende grundlakker til møbler og hermed formindske udledningen af allergifremkaldende stoffer i boligmiljøet. Den primære komponent, som arbejdet har været koncentreret om, var HDDA.

Et sekundært formål var at lade projektets resultater danne basis for udvikling af en helt ny serie af UV-møbellakker til møbelfabrikkerne og til eksport.

 



Version 1.0 Januar 2011, © Miljøstyrelsen.