[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Bioremediering
Rensning af PAH-forurenet jord med svampe

3. Materialer og metoder

3.1 Anvendte svampe og deres dyrkning
3.2 Inokulering af PAH forurenet jord
3.3 PAH analyser

 

Anvendte svampe og deres dyrkning Følgende svampe benyttes:

Trametes versicolor (L.ex Fr.)Pil t CTB 863A
Lentinus lepideus (Fr.ex Fr.)Fr. BAM Ebw.20
Shizophyllum commune Fr.ex Fr. TI 66
Bjerkandera adusta (Willd.ex Fr.)P.Karst. CBS 214.68
Cladosporium resinae (Lindau)von Arx & de Vries TI 70
Phanerochaete chrysosporium CBS 671.71
Pleurotus ostreatus (Jacq.ex Fr.)P.Karst. ATCC 4448

Kulturerne dyrkes på 3% maltagarplader ved 25° C.

Opformering
Fra maltagar pladerne podes over på maltagar på "stående E.N.113" dyrkningsglas. Når svampen har bredt sig til hele agaroverfladen fyldes glassene med savsmulds/rismedium. Dette medium består af 2 kg ris kogt i 1 liter vand og tilsat 500 gram savsmuld. Blandingen er autoklaveret ved 121° C i en halv time.

Podemateriale
Fra ris-savsmuldsblandingen podes svampen videre til autoklaveposer med samme ris-savsmuldsblanding. Efter 3 - 4 ugers vækst er de klar til viderepodning på halm.

Behandling af halm
Pasteurisering af halm og dyrkning af svampene på halmballer foregik på på KVL's faciliteter på forsøgsgården Højbakkegård, Taastrup i 1996 og på Skyttegårdens Østershatte, Borup i 1997.

Halmballer af 50 % byghalm/50 % rødsvingelhalm snittes og opblødes med vand i 24 timer i pasteuriseringskammeret. Efter afdræning tilledes damp og substratet opvarmes til 65° C i 24 timer hvorefter det afkøles.

Den pasteuriserede halm podes i portioner á 50 l og pakkes i sorte plastsække. Sækkene lukkes, perforeres og placeres ved 25° C og 100% RH.

Væksten følges, og når halmen er genneminficeret med svampemycelie (ca. 45 døgn) overføres den til A/S Bioteknisk Jordrens, Kalundborg.

3.2 Inokulering af PAH forurenet jord

Forsøgene udføres i fuld skala i udendørsanlæg på Bioteknisk Jordrens A/S, i Kalundborg. Jord forurenet med PAH'er i portioner á 5 m3 podes med halm inficeret med diverse svampe. Halmen vil udover at give næring til svampen øge beluftningen af jorden. En portion jord podes med ikke inficeret halm til kontrol af nedbrydning/sorption.

Biologisk jordrens
Jorden behandles efter virksomhedens normale procedure:

Jorden vendes maskinelt hver 6 uge eller efter behov (ilttensionen moniteres).
Nedbrydningen følges ved jævnlige prøveudtagninger hver 6.-12 uge, der foretages 1 m inde i bunken med et jordbor (5 poolede enkeltstik). For hver prøveudtagning nedfryses en portion til eventuel senere analyse for nedbrydningsprodukter.
Prøverne opslemmes i vand og ekstraheres med di-chlormethan. Ekstraktet analyseres med GC/FID for 7 forskellige PAH'er heriblandt pyren, chrysen, benz-(a)-anthracen og benz-(a)-pyren.

 

PAH analyser

Umiddelbart efter inokuleringen udtages prøver af jorden (jord/halm/svamp blandingen) til analyse på Bioteknisk Jordrens, hvor de analyseres efter Bioteknisk Jordrens's standardprocedure (GC/FID metoden).

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]