[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Depotredegørelse om affaldsdepotområdet 1997 

Bilag A.
Miljø- og Energiministeriets cirkulære af 5.12.1997

Cirkulære om indberetninger for 1997 om jordforureninger fra punktkilder samt om amtsrådenes arbejde med affaldsdepoter efter Lov om affaldsdepoter.
(Til samtlige amtsråd og kommunalbestyrelser)

 

Indledning

I Miljø- og Energiministeriets lovbekendtgørelse nr. 939 af 27. oktober 1996 om affaldsdepoter fremgår det, at beslutnings- og godkendelseskompetencen vedrørende afværgeforanstaltninger på affaldsdepoter pr. 1. juli 1996 fuldt ud er henlagt til amtsrådene. Samtidig er det om indberetninger i Affaldsdepotlovens § 4, stk. 3 og 4, fastsat, at amtsrådet afgiver en årlig indberetning til det efter § 8b nedsatte råd, Depotrådet, om gennemførte aktiviteter, den planlagte indsats, budgetter m.v. for de kommende år. Miljø- og Energiministeren kan fastsætte nærmere regler herom.

I Miljø- og Energiministeriets lovbekendtgørelse nr. 625 af 15. juli 1997 om miljøbeskyttelse fremgår det af § 83, at ministeren kan pålægge amtsråd og kommunalbestyrelser at tilvejebringe oplysninger til brug for en vurdering af forhold, der reguleres efter Miljøbeskyttelsesloven.

Oplysningerne kan forlanges afgivet i en bestemt form. Af bestemmelsens stk. 2 fremgår det, at kommunalbestyrelserne skal give amtsrådene oplysninger af relevans for forhold, der reguleres efter Miljøbeskyttelsesloven inden for kommunens område.

Depotrådet har i sin redegørelse for 1996 om affaldsdepotområdet til Miljø- og Energiministeren anbefalet, at indberetningerne i det edb-baserede register ROKA for 1997 og fremover kommer til at indeholde oplysninger - dels om affaldsdepoter, hvor forureningen er sket indenfor tidsrammerne, fastsat i Affaldsdepotlovens § 1, dels om nyere jordforureninger fra punktkilder som defineret efter Affaldsdepotloven. Nyere forureninger er defineret som forureninger, der er undersøgt og fundet forurenet på samme niveau som registrerede affaldsdepoter - det vil sige, hvor det vurderes, at forureningstilstanden kan have skadelig virkning på mennesker eller miljø.

Indberetningerne skal således indeholde oplysninger fra såvel amtsråd som kommunalbestyrelser - også om nyere forureninger og om frivillige oprydninger samt oprydninger efter påbud inden for amtskommunernes og kommunernes område.

Der forudsættes i forvejen efter Affaldsdepotloven at ske et samarbejde mellem amtsrådet og de enkelte kommunalbestyrelser i amtskommunen med hensyn til opsporing og behandling af jordforureninger. På denne baggrund er det fundet hensigtsmæssigt, at amtskommunen samler kom- munernes oplysninger og indberetter disse til Miljøstyrelsen.

Indberetningen skal endvidere indeholde et digitaliseret kort med angivelse af drikkevandsområder svarende til regionplanen, som i Miljøstyrelsen kobles med oplysninger om jordforureninger.

 

Indberetninger for 1997

Indberetninger til Miljøstyrelsen skal ske dels via det edb-baserede landsdækkende register ROKA (Registret Over Kemikalie- Affaldsdepoter), dels via Geografisk Informationssystem, GIS, og dels via en skriftlig indberetning. Indberetningerne skal indsendes til Miljøstyrelsen senest den 1. marts 1998.

ROKA.
I ROKA indberettes oplysninger om registrerede affaldsdepoter og nyere forureninger.

I 1997 skal indberettes oplysninger om nyere forureninger, der er konstateret i årene 1996 og 1997, samt om frivillige oprydninger og oprydninger efter påbud, der er sket i samme periode.

Indberetningen vedrørende registrerede affaldsdepoter i ROKA er fastlagt i Miljø-styrelsens "Vejledning til brug ved amterne og Københavns og Frederiksberg kommuners indberetning til Miljøstyrelsen vedrørende affaldsdepoter" af 2. februar 1995, senest opdateret 20. november 1997. I vejledningen angives blandt andet kodelister for indberetningerne.

Om affaldsdepoter skal der til ROKA oplyses følgende punkter, som beskrevet i vejledningen:

Stamoplysninger om depotets nummer, navn, adresse, UTM-koordinater, status, lovgrundlag for oprydning.
Registreringsdato, areal, anvendelse, frigivelse, afmelding, risikogruppe, forureningsårsag, forureningskomponenter, forurenet medie.
Status for afværgeprojekter m.v.
Økonomi for behandling af depotet.

Om nyere forureninger skal kun en delmængde af oplysningerne i ROKA indberettes. Disse er nærmere beskrevet i "Vejledning til brug ved amternes og kommunernes indberetning af data vedrørende nyere jordforureninger samt frivillige oprydninger og oprydninger efter påbud af nyere jordforureninger" af 20. november 1997. I punktform er oplysningerne følgende:

Stamoplysninger med identifikationsnummer, UTM-koordinat og lovgrundlag for tilsyn og oprydning.
Forureningens formodede alder, areal, nuværende anvendelse, risikogruppe, forureningsårsag og forureningskomponenter.
Status for evt. afværgeprojekter.
Økonomi for evt. afværgeprojekter.

Kommunerne indsamler oplysninger om nyere forureninger, frivillige oprydninger og oprydninger efter påbud, hvor kommunerne har tilsynsmyndigheden. Amtskommunerne indsamler oplysninger om nyere forureninger, frivillige oprydninger samt oprydninger efter påbud, hvor amtskommunerne har tilsynsmyndigheden.

Kommunerne skal i skriftlig form og i overensstemmelse med bilagte vejledning indberette oplysningerne til amterne, som taster dem ind i ROKA og herefter indsender en samlet indberetning for hele amtskommunen i ROKA til Miljøstyrelsen. Det anbefales, at kommunerne indberetter til amterne i januar 1998.

Amtskommunens skal i ROKA markere, at en sag vedrører nyere forurening, således at oplysninger vedrørende henholdsvis affaldsdepoter og nyere forurening kan holdes adskilt.

GIS.
I forbindelse med Regionplan 97 har amterne udpeget tre forskellige områdetyper vedrørende drikkevand. Disse ønskes indberettet til Miljøstyrelsen så vidt muligt i GIS-format. Andre formater kan undtagelsesvis anvendes efter nærmere aftale med Miljøstyrelsen.

Den skriftlige indberetning.
De skriftlige indberetninger fra amtsrådene omfatter oplysninger om gennemførte aktiviteter efter Affaldsdepotloven og Værditabsloven, som ikke indgives via ROKA. Indberetningerne skal omfatte følgende:

Beskrivelse af hvordan prioriteringen af den samlede indsats på affaldsdepotområdet er foregået. Herunder beskrives amtets arbejde med kortlægning og registrering, tilsyn og påbud samt frivillige oprydninger.
En regnskabsoversigt over amtets forbrug på affaldsdepotområdet i 1997 specificeret på: a) kortlægning og undersøgelser, b) projektering og afværgeforanstaltninger, c) drift og tilsyn, d) antal årsværk beskæftiget på jordforureningsområdet i amtskommunen.
Aktivitetsplaner for det følgende budgetår sat i relation til amtets målsætninger samt de forventede omkostninger hertil. Der redegøres endvidere for amtets prioritering af henholdsvis grundvands-, arealanvendelses- og recipienthensyn.
Budget for 1998 specificeret på samme måde som regnskabsoversigten for 1997.

 

Afsluttende bemærkninger

Ovenstående krav er fastsat efter drøftelse i Depotrådet og høring i Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen og Københavns og Frederiksberg kommuner.

Miljø- og Energiministeriet den 5.12.97


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]