[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Depotredegørelse for affaldsdepotområdet 1997

14. Internationalt arbejde

 

14.1 Hvidbog om miljøansvar
14.2 Internationale samarbejdsfora

 

14.1 Hvidbog om miljøansvar

Den danske administration af forurenede grunde bygger på ren national lovgivning, da der ikke i EU er udarbejdet regler for området. Europakommissionen har under drøftelser i en "arbejdsgruppe vedr. miljøansvar" i november 1997 oplyst , at man forbereder en hvidbog om Miljøansvar. Det forventes, at Kommissionen i hvidbogen vil foreslå, at der udarbejdes EU regler vedrørende oprydning af nyere forureninger. Hvidbogen forventes udsendt i september 1998.

14.2 Internationale samarbejdsfora

Med henblik på at udveksle erfaringer om emner af relevans for jordforureningsområdet deltager Miljøstyrelsen i nedenstående fora:

"The Ad Hoc International Working Group" har til formål at udveksle erfaringer om lovgivnings- og administrative aspekter indenfor emnerne forurenede grunde/forurenet jord. Deltagelse er åben for alle landes "miljøstyrelser". Næste møde afholdes i maj 1999 i København (møde ca. hvert andet år).

CARACAS er et EU finansieret projekt, der startede i januar 1996 og afsluttes medio 1998. CARACAS har indsamlet og vurderet metoder til risikovurdering af forurenede grunde i EU. I projektet har deltaget: de europæiske miljøstyrelser samt 2 forskere fra hvert EU-land. I maj 1998 udgives bind 1 af rapport, som beskriver "state of the art" for risikovurdering af forurenede grunde i Europa. I september 1998 udgives andet bind af rapporten, som indeholder beskrivelser af de enkelte landes brug af risikovurderingsmetoder i administrationen af forurenede grunde. Der er opbygget en database over risikovurderingsprojekter, hvortil man kan få adgang via CARACAS’ hjemmeside på Internettet (http://www.caracas.at).

CLARINET er et nyt EU finansieret projekt, som vil starte medio 1998 og løbe over en 3 årig periode. Projektet vil have til formål at indsamle og vurdere metoder til valg af risikohåndtering på forurenede grunde (f.eks. oprydning) og vil, udover naturvidenskabelige aspekter, også inddrage f.eks. miljøøkonomiske faktorer. Deltagere: EU-landenes miljøstyrelser samt forskningsverdenen. Projektet vil til dels være en fortsættelse af arbejdet i CARACAS-projektet.

NATO/CCMS: Arbejdsgruppen har til formål at udveksle kvalificeret erfaring om projekter med nye afværgeteknikker/nye aspekter i etablerede afværgeteknikker samt generelle problemer i relation til afværgeteknikker. 24 lande deltager (såvel NATO som ikke-NATO lande). Fase II (1992-97) af pilotstudiet afsluttes med en stor omfattende rapport, som bearbejder viden og erfaring af mere end 50 afværgeprojekter. På de fremtidige møder vil et særligt tema blive drøftet. På mødet i februar 1998 i Wien blev status og problemer vedrørende reaktive permeable væg drøftet. Resultatet herfra vil blive afrapporteret juni 1998 samt vil kunne findes på arbejdsgruppens hjemmeside på Internet (http://www.nato.int/ccms/home.htm).

I COMMON FORUM on Contaminated land in the European Union mødes de europæiske miljøstyrelser og drøfter emner af relevans for EU landene. F.eks. er CARACAS og CLARINET startet af COMMON FORUM.

Miljøstyrelsen holder sig desuden orienteret om aktiviteterne i Tema Center Jord, som er startet af det Europæiske Miljøagentur. Temacenteret udgøres af et konsortium af 8 partnere under spansk ledelse. Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser er partnere i konsortiet. Miljøstyrelsen medvirker ved besvarelse af spørgeskemaer m.m..


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]