[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Depotredegørelse for affaldsdepotområdet 1997

13.

Depotrådets arbejde med det fremtidige indberetningssystem

Nyere forureninger
Med henblik på at fremtidssikre indberetningssystemet til at kunne dække hele jordforureningsområdet blev indberetningen for 1997 udvidet til også at omfatte nyere forureninger. Indberetning af nyere forureninger var dog begrænset til forureninger, som var konstateret eller var ryddet op i 1996 og 1997. Depotrådet anbefaler, at nyere forureninger fremover indgår som en fast del af indberetningen. Det anbefales, at der frem til en ny jordforureningslov vedtages, sker indberetning af forureninger, som er konstateret eller ryddet op i indberetningsåret. Dog bør i indberetningen for 1998 ske et supplement af indberetningen af forureninger, som vedrører 1996 og 1997 fra de ca. 125 kommuner, som ikke har indberettet nyere forureninger.

Særlige drikkevandsområder
Såfremt der sker ændring af de udpegede områder med særlige drikkevandsinteresser, bør dette indgå i indberetningen.

Datamodel
Depotrådet anbefaler, at der arbejdes hen mod, at der etableres en fælles datamodel for jordforureningsområdet, som kan anvendes som grundlag for indberetningen.

Kategorisering af lokaliteter efter behov for indsats
Med henblik på at sikre en bedre beskrivelse af størrelse og art af den nødvendige indsats på jordforureningsområdet, bør der arbejdes hen mod at udarbejde et kategorisystem, som kan beskrive de tiltag, der er nødvendige på de enkelte lokaliteter.

Lukkede vandindvindingsboringer
Depotrådet anbefalede i Depotredegørelse 1996, at der blev arbejdet videre med en temaindberetning for 1998 om vandindvindingsboringer berørt af forurening fra depoter.

I slutningen af 1997 fik Miljøstyrelsen udarbejdet en opgørelse over årsager til lukning af vandværksboringer, herunder også jordforurening fra punktkilder.

Opgørelsen viste, at i alt godt 1000 vandværksboringer er lukket inden for de 11 år, som opgørelsen omfatter. Langt de fleste er lukket af tekniske årsager, på grund af dårlig naturlig vandkvalitet eller f.eks. fordi vandværket er lukket. Der er i dag ca. 11.000 vandværksboringer i Danmark.

Godt 350 vandværksboringer er lukket på grund af menneskeskabt forurening, heraf næsten halvdelen på grund af forurening med pesticider. Forurening med nitrat har bevirket lukning af ca. 100 boringer og forurening med andre miljøfremmede stoffer har været årsag til lukning af ca. 80 boringer.

Opgørelsen er baseret på besvarelser fra ca. 200 af Danmarks 273 kommuner og tallene kan derfor være højere.

Siden 1993, hvor de første vandværker begyndte at analysere vandet for pesticider, er der hvert år lukket flere boringer på grund af pesticider, mens antallet af boringer, lukket på grund af andre miljøfremmede stoffer og nitrat, har været uændret i hele undersøgelsesperioden.

Opgørelsen viser, at pesticidforurening har ramt alle størrelser af vandværker, overalt i landet. Andre miljøfremmede stoffer har bevirket lukning af flest boringer i Københavnsområdet men også mange i Ribe og Nordjyllands amter. Nitratforurening har overvejende ramt små vandværker i Viborg, Århus og Nordjyllands amter.

Depotrådet anbefaler, at temaindberetningen for 1998 bygger på ovenstående opgørelse. Temaindberetningen bør være en del af amternes papirindberetning. Indberetningen bør omfatte boringer, som er forurenet i indberetningsåret, og udvides til at dække indvindingsboringer, hvor det er nødvendigt at gennemføre avanceret vandbehandling. Indberetningen bør koordineres med initiativer, der måtte blive taget i medfør af Vandforsyningsloven.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]