[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Depotredegørelse for affaldsdepotområdet 1997 

10.

Beskæftigelseseffekt af aktiviteterne på affaldsdepotområdet

Amternes Videncenter for Jordforurening har for Miljøstyrelsen gennemført en undersøgelse af, hvordan de offentlige udgifter på affaldsdepotområdet påvirker beskæftigelsen. I samarbejde med CASA er der opstillet en model, som omregner disse investeringer til beskæftigelse.

Ved indsamling af økonomiske og tekniske oplysninger fra 179 repræsentative sager blev det undersøgt, hvorledes pengene fordeles på forskellige projektfaser som undersøgelser, projektering og afværgeforanstaltninger. Inden for hver projektfase er det undersøgt, hvilken erhvervsgruppe, der får omsætning af investeringen og endelig, hvor mange arbejdspladser denne omsætning skaber.

For hver branche er der beregnet et faktortal, som angiver beskæftigelseseffekten ved at investere 1 mio. kr. i den pågældende branche. Fastlæggelsen af faktortallene er baseret på Danmarks Statistiks input/output tabeller.

Sideløbende med input/output tabellerne opgør Danmarks Statistik erhvervenes beskæftigelse. Herved kan det bestemmes, hvor mange, der er beskæftiget i erhvervet pr. mio. kr. Input/output modellen kan hermed simultant beregne den samlede beskæftigelseseffekt i hele økonomien, når der investeres et bestemt beløb i et bestemt erhverv.

Beskæftigede i 1996
Undersøgelsen konkluderede, at de offentlige udgifter til undersøgelser og afværgeforanstaltninger efter Affaldsdepotloven og Værditabsloven i 1996 på 174,0 mill. kr., skabte 402 fuldtidsstillinger i det private erhvervsliv. Det vil sige, at for hver million kr., der bliver brugt på området, bliver der i gennemsnit skabt 2,3 stillinger.

Beskæftigelsen blev skabt i fire erhverv: rådgivende ingeniører, entreprenører, laboratorier og jordrensefirmaer. Flest stillinger er skabt hos entreprenørerne, i alt 172 stillinger. De rådgivende ingeniører har fået beskæftigelse til 132 medarbejdere, de laboratorier, der analyserer jord- og vandprøver, har fået 52 arbejdspladser og hos jordrensefirmaerne er der skabt 46 stillinger.

Beskæftigede i 1997
De offentlige udgifter efter Affaldsdepotloven og Værditabsloven til investering i undersøgelser, afværgeforanstaltninger og drift i 1997 var på 231,7 mio. kr., hvilket skabte 537 fuldtidsstillinger i det private erhvervsliv.

Beskæftigelsen er ligeledes i 1997 primært skabt hos entreprenørerne, i alt 226 stillinger, og hos de rådgivende ingeniører, der har fået beskæftigelse til 162 medarbejdere. De øgede ressourcer, der blev anvendt på området i 1997, bevirkede, at beskæftigelsen steg med 135 stillinger på jordforureningsområdet i forhold til 1996.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]