[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Inddragelse af renere teknologi i tilsyns- og godkendelsesarbejdet 

5. Brug af § 72

5.1.1 Kortlægning af forbrug af miljøfremmede stoffer - Ry

 

Miljøbeskyttelseslovens §72 giver tilsynsmyndigheden mulighed for at anmode om alle oplysninger, som har betydning for vurderingen af virksomhedens forurening samt afhjælpende og forebyggende foranstaltninger.

Målgruppen for denne paragraf er især virksomheder, som ikke frivilligt vil udlevere de nødvendige oplysninger. Men paragraffen kan også anvendes som en indgang til en mere positiv dialog omkring det forebyggende miljøarbejde og samarbejdet mellem virksomhed og tilsynsmyndighed.


5.1.1 Kortlægning af forbrug af miljøfremmede stoffer - Ry

Formål

At mindske indholdet af miljøfremmede stoffer i spildevandsslammet.

Kommunens tiltag

Med hjemmel i §72 anmodning om redegørelse for anvendelse af miljøfremmede stoffer.

Alternativ til

Ingen tiltag overfor indhold af miljøfremmede stoffer i spildevandsslammet.

Resultat

Substitution og halvering af mængden af miljøfremmede stoffer i spildevandsslam.

Virksomheden, som er en listevirksomhed (D9) med produktion af forskellige plastprodukter, besluttede på baggrund af kunders interesse for virksomhedens miljøforhold at indføre miljøstyring (BS 7750). Virksomheden har en miljøgodkendelse og en spildevandstilladelse fra 1993.

Nye skæringsværdier
I 1996 blev der angivet nye afskæringsværdier for fire miljøfremmede stoffer. I den forbindelse konstaterede Ry Kommune, at indholdet af stofgruppen alkylphenol-ethoxylat — herunder nonylphenol-ethoxylat og octylphenol-ethoxylat — i spildevandsslammet lå på 48 mg/l. Grænseværdien tillader 50 mg/l, men eftersom der kan være udsving i analyseresultaterne, vurderede miljøafdelingen, at indholdet af stofferne i slammet var for højt.

Anmodning til virksomhed
På den baggrund skrev kommunen til virksomheden og anmodede den om at undersøge, om der blev anvendt stoffer, som kunne afstedkomme det høje niveau af NPE i spildevandet og efterfølgende i spildevandsslammet.

Ry Kommune skrev til denne virksomhed, fordi den er den største i kommunen, og kommunen satsede på, at årsagen til det høje niveau af miljøfremmede stoffer i spildevandsslammet kunne findes her.

Til Virksomheden
8680 Ry Den 29. august 1996


Vedr. Oplysninger om anvendelsen af miljøfremmede stoffer i produktionen.

På baggrund af en analyse for miljøfremmede stoffer i slammet fra Ry renseanlæg, kan det forventes at det fremover vil være vanskeligt at udbringe slammet på landbrugsareal.

For at nedbringe indholdet af disse stoffer, vil det derfor være nødvendigt med en kildeopsporing af specielt stofgruppen alkylphenol-ethoxylat, som er et nonionisk overfladeaktivt stof.

Idet jeg skal henvise til lov om miljøbeskyttelse af 27. juni 1994, paragraf 72 (kopi vedlagt), skal jeg anmode om oplysninger vedrørende anvendelsen af følgende enkelt-stoffer nonylphenol-ethoxylat og ocetylphenol-ethoylat.

Til deres orientering kan det nævnes, at ovennævnte stoffer anvendes bl.a.

Som nonion aktive detergenter til forbedring af opløseligheden af stoffer i vand, samt til nedsættelse af overfladespændingen i rengøringsmidler.
I form-slipmidler.
Som emulsionsdanner i olie-vand emulsioner.
Ved fremstilling i polyurethanskum (skumdanner).
Som blødgøre i produktionen af plastvarer.

De ønskede oplysninger drejer sig specifikt om anvendelsen i den del af produktionen, hvorfra der udledes spildevand til offentlig kloak.

Venlig hilsen
Teknisk forvaltning, Ry Kommune

Trepunktsmodel
En måned senere blev der afholdt et møde på virksomheden, hvor der blev opnået enighed om en trepunktsmodel omhandlende substitution og renere teknologi tiltag på virksomheden.

Beslutningsreferat. Møde på virksomheden vedr. processpildevand
Deltagere:Teknisk forvaltning, Ry Kommune og MLK Østjylland I/S
Rådgivende Ingeniørfirma
Virksomheden

Formålet med mødet var at give gæsterne en orientering om udviklingen i vores arbejde med forbedring af den interne spildevandsrensning, således at kravene i spildevandstilladelsen som minimum kan overholdes.

Foranlediget af brev fra Ry Kommune, i hvilket man har bedt os om at undersøge vore sæbeprodukter og substituere de, der indeholder alkylphenol-ethoxylater, er spildevandsarbejdet blevet udbygget til at medtage denne dimension også.

Der blev på mødet redegjort for arbejdet og skitseret løsningerne i en trepunktsmodel:

1. Substitution af alle stoffer, hvor alkydphenol-ethoxylater indgår.
Status: Rapport forventes afsluttet indenfor 4 uger.
2. Metalrensning ved slibe/polérproces.
Status: Der etableres forsøg med rensning direkte ved slibe/poleremaskinen.
3. Slutrensning for suspenderet stof og metalpartikler.
Status: Forsøg med filtrering har haft positivt udfald.

Bl.a. blev følgende aftalt på mødet:

Det blev accepteret, at den forbedrede spildevandsrensning igangsættes i første kvartal af 1997, mod at der arbejdes på en hurtig substitution af de stoffer, der måtte indeholde alkylphenol-ethoxylater.
Udledningskravene vedr. koncentrationen af stoffer suppleres med mængde-krav. Flowproportionale værdier med en øvre grænse for vandmængde, giver en større rummelighed i målingerne.
Virksomheden udarbejder et program for egenkontroller på spildevandsområdet. Dette indgår i miljøstyringssystemet på virksomheden.

Resultat
Virksomheden undersøgte på den baggrund, om de anvendte produkter indeholdt de pågældende miljøfremmede stofgrupper, og fandt frem til, at visse produkter — bl.a. rengøringsmidler og slibemidler — bestod af op til 12% nonylphenol-ethoxylat. Disse produkter blev substitueret, hvilket resulterede i at indholdet af miljøfremmede stoffer i spildevandsslammet fra Ry rensningsanlæg blev halveret til 25 mg/l. Afskæringsværdierne for de miljøfremmede stoffer i spildevandsslammet kan nu lettere overholdes.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]