[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - Årsberetning 1997

2. Kemikalieinspektionen - Organisation og arbejdsopgaver

Kemikalieinspektionen varetager Miljøstyrelsens tilsyn med overholdelse af kemikalielovgivningen. Kemikalieinspektionen har siden 1993 været placeret i Miljøstyrelsens Kemikaliekontor. I 1995 fik Kemikalieinspektionen egen faglig leder. I 1997 blev Kemikalieinspektionen en særlig sektion i Kemikaliekontoret og fik tilført 2 medarbejdere.

Kemikalieinspektionen forestår kontrol med overholdelse af kemikalieloven og 34 bekendtgørelser, forordninger, regulativer og cirkulæreskrivelser, udstedt i medfør af kemikalieloven, samt med 5 bekendtgørelser om kemiske stoffer og produkter, udstedt i medfør af anden lovgivning. En fuldstændig liste over lovområdet findes i bilag 2.

Tilsynsindsatsen har tre former:

Tilsynsmetode
Handelskontrol, som er tilsyn med salg af meget giftige og giftige kemiske stoffer og produkter hos forhandlere.
Kampagner, som er målrettede og tidsbegrænsede tilsyn på et afgrænset område, f.eks. en bekendtgørelse, en produktgruppe, en branche og/eller et geografisk område.
Indberetninger, og opfølgning heraf, på formodede overtrædelser af kemikalieloven. Opfølgningen kan medføre tilsynsbesøg. Kemikalieinspektionen tager desuden, uafhængigt af kampagner, sager op. Disse sager registreres som indberetninger.

Rapportering

Kemikalieinspektionen rapporterer til EU om Danmarks kontrol- og tilsynsopgaver vedrørende bekæmpelsesmidler. Baggrunden for rapporteringen er plantebeskyttelsesdirektivet, hvorefter medlemslandene hvert år skal rapportere om kontrolopgaver relateret til bekæmpelsesmidler.

Administration

Kemikalieinspektionen varetager en række administrative opgaver. Arbejdet omfatter udstedelse af tilladelser til at anvende giftige bekæmpelsesmidler, tilladelser til at sælge giftige kemiske stoffer og produkter, bl.a. bekæmpelsesmidler, og opkrævning af forhandlergebyrer. Siden 1997 er de administrative opgaver udvidet med behandling af kosmetikanmeldelser og udstedelse af eksportcertifikater.

Kosmetikanmeldelser

Den, der indenfor EU er ansvarlig for markedsføringen af et kosmetisk produkt i Danmark, skal fremsende en række oplysninger til Miljøstyrelsen:
navn/firmanavn og adresse
produktets oprindelsesland for produkter, der ikke er markedsført i EU
produktets handelsnavn
produkttype.

Oplysningerne indgår i en løbende registrering af kosmetiske produkter på det danske marked. Ansvaret for, at de anmeldte produkter overholder kosmetikreglerne, påhviler - uanset anmeldelsen til Miljøstyrelsen - fortsat det pågældende firma, da produkterne ikke er underlagt en godkendelse fra Miljøstyrelsen.

I 1997 har Kemikalieinspektionen modtaget anmeldelser på 1838 produkter.

Eksportcertifikater

Ifølge kemikalieloven § 51a udsteder Miljøstyrelsen eksportcertifikater til stoffer og produkter, der er omfattet af loven eller af bekendtgørelser, der er udstedt i medfør af loven. Kemikalieinspektionen varetager udstedelsen, med undtagelse af certifikater til bekæmpelsesmidler. Der udstedes kun eksportcertifikater til produkter, som er lovlige i Danmark. Et eksportcertifikat kan omfatte et eller flere produkter.

Ved modtagelse af en anmodning om udstedelse af et certifikat, undersøges det, om der er tale om en gentagelse af et tidligere udstedt certifikat. Hvis der er tale om et nyt eksportcertifikat, foretager Kemikalieinspektionen en vurdering og kontrol af produktets sammensætning på baggrund af oplysninger fra eksportøren. Hvis produktet ud fra sammensætningsoplysningerne lovligt må sælges i Danmark, udstedes certifikatet. Hvis produktet ud fra sammensætningsoplysningerne ikke må sælges i Danmark, gøres firmaet opmærksom på, at produktet skal lovliggøres ved salg i Danmark.

Udstedelsen er gebyrbelagt og skal foretages indenfor 4 uger. Hvis der betales dobbeltafgift, skal eksportcertifikatet udstedes inden 2 hverdage.

Firmaernes anmodninger er ofte ikke ledsaget af de relevante oplysninger. Det medfører, at inspektionen må rykke for de manglende oplysninger - ligesom der ofte må rykkes for gebyrerne.

Miljøstyrelsen har i 1997 udstedt 58 eksportcertifikater, heraf 2 indenfor 2 hverdage. De 58 certifikater omfattede 78 nye produkter og 56 produkter, der tidligere var vurderet/kontrolleret.

Samarbejde

Kemikalieinspektionen har i 1997 som led i tilsynsarbejdet prioriteret samarbejdet med de relevante, nationale tilsynsmyndigheder (kommuner, Arbejdstilsynet, Lægemiddelstyrelsen, Forbrugerstyrelsen, Told- og Skattestyrelsen, Plantedirektoratet og politi). Her skal især fremhæves samarbejdet med Lægemiddelstyrelsen på kosmetikområdet, toldregionerne vedr. bekæmpelsesmidler og Forbrugerstyrelsen på legetøjsområdet.

Kontrolsamarbejdet på EU-plan om nye stoffer (stoffer der ikke tidligere har været markedsført i EU) fortsatte i 1997.

Information

Som led i Kemikalieinspektionens daglige arbejde informerer inspektionen såvel tilsynsmyndigheder som private og virksomheder om kemikalielovgivningen. Som eksempel kan nævnes Kemikalieinspektionens vejledning til landets politimestre om reglerne vedr. politipåtegnelse af rekvisitioner, affødt af usikkerhed omkring reglerne vedrørende salg af giftige porcelænsfarver.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]