[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

 

Emballering af forbrændingsegnet affald

5 Sammenligning af affaldspresser

5.1 Funktionsbeskrivelse
5.1.1 To-stempelpresse
5.1.2 Kanalpresse
5.1.3 Rundballepresse
5.2 Beskrivelse af pressetyper og firmaer
5.2.1 Harris Group Inc.
5.2.2 BOA Maschinenfabriek BV
5.2.3 Presona AB
5.2.4 Bala Press
5.2.5 Altvater RPP
5.3 Sammenligning af presser
5.4 Sammenligning af balletyper

 

Der har især i USA, England, Frankrig og Schweiz i flere år været benyttet specielt byggede presser til sammenpresning af affald. Presserne er i langt de fleste tilfælde opstillet på kommunale omlastestationer, hvor både dagrenovation og industriaffald er blevet presset i baller. Herefter bliver ballerne transporteret til forbrændingsanlæg eller til såkaldte balefill.

En balefill er et deponi, hvor ballerne bliver stablet i flere lag og derefter overdækket som på et almindeligt deponi. Denne form for affaldshåndtering er mest kendt fra USA og England, hvor der er væsentlig mindre forbrændingskapacitet pr. indbygger.

Disse specielle presseanlæg har et pressetryk på 200-500 ton, men der findes High Density anlæg specielt til skrot med pressetryk på over 2000 ton.

Der er i de seneste år blevet presset affald på presser, der oprindeligt er udviklet til presning af papir, pap m.v. Presserne er blevet forstærket, således at de kan holde til de vanskeligheder, der er ved presning af et så vanskeligt og forskelligartet produkt som affald.

Der er ligeledes i de senere år blevet udviklet en presseteknologi, hvor affaldet bliver presset i rundballer. Efter presningen bliver ballerne indpakket i plastfolie, hvorefter de bliver oplagret til senere forbrænding. Denne pressemetode er meget brugt i Sverige og Tyskland.

5.1 Funktionsbeskrivelse

I dette afsnit skal vi se på de forskellige presseanlægs arbejdsmetoder, således at det klart fremstår, hvordan de enkelte presser baller affaldet, og hvilke krav der stilles til det affald, der skal presses i de enkelte anlæg.

Der vil blive beskrevet følgende tre pressemetoder:
To-stempelpressesystemet
Kanalpressesystemet
Rundballepressesystemet

5.1.1 To-stempelpresse

Figur 5.1.1 To-stempelpresse

Figur 5.1.1 To-stempelpresse(6 kb)

Når affaldet kommer til en to-stempelpresse, kan dette usorteret enten læsses direkte op i pressen, eller det kan fyldes i via et transportbånd. Denne type presse udmærker sig ved, at den har en meget stor ifyldningsåbning (1,6 x 3,0 m).

Affaldet presses herefter af hovedstemplet ind i pressekammeret mod en fast stålvæg med et tryk på 200-500 ton. Denne funktion fortsættes, til ballen har en tykkelse på 1,1 m. Hovedstemplet bliver nu i den forreste stilling for at fastholde ballen.

Injektstemplet presser herefter ballen ind mod en massiv ståldør med et tryk på 70-200 ton. Ballen presses nu vinkelret på hovedstemplet, hvilket giver ballen en meget ens størrelse og en meget høj vægt.

Når ballen er presset, åbnes ståldøren, og ballen trykkes af injektstemplet ud af pressen. Samtidig med at ballen trykkes ud af pressen, bliver der omsnøret ståltråd.

En stor fordel ved dette bindeapparat er, at det er placeret udenfor pressen, således at der ikke kan komme noget affald i klemme, når snøringen foretages.

Bindeapparatet snører trådene, således at der ikke er noget ståltråd, der stikker ud fra ballen, som kan ødelægge plastfolien.

Det er af stor betydning for wrapningen, at ballerne er af ens størrelse, idet det letter pakningen.

5.1.2 Kanalpresse

Figur 5.1.2 Kanalpresse(5 kb)

Figur 5.1.2 Kanalpresse

Når affaldet kommer til et kanalpresseanlæg, skal det aflæsses på et gulv, hvor det sorteres, eller det skal shreddes til stykker på 35-50 cm. Såfremt der er store mængder dagrenovation imellem affaldet, kan det lade sig gøre at presse større stykker industriaffald, da dagrenovationen udfylder de hulrum, der måtte være imellem industriaffaldet, når det fordeler sig i pressekammeret.

Med et transportbånd føres affaldet op i 7 meters højde, hvorefter det falder ned i forpressekammeret. Når kammeret er fuldt, stopper fyldningen og et stempel presser affaldet fra forpressekammeret ned i pressekammeret med en kraft på 15-25 ton. Hvis affaldet ikke er neddelt, er det her, det kan give store problemer med overfyldning af pressen, så den skal tømmes manuelt.

Hovedstemplet presser herefter ballen sammen med et tryk på 30-90 ton. Sammenpresningen foregår ved at affaldet presses ind imod den balle, der lige er blevet presset færdig. For at opnå et modhold under presningen bliver ballerne fastholdt af skinner, hvis funktion er at give ballerne en tilstrækkelig sammenpresning. Når ballerne skal bindes, føres 5-7 nåle igennem stemplet for at gribe de tråde, der ligger under ballen. Trådene trækkes op og snøres sammen med de øverste tråde af et automatisk bindeapparat. Efter snøringen fortsættes samme procedure for de følgende baller.

5.1.3 Rundballepresser

Figur 5.1.3 Rundballe presse(9 kb)

Figur 5.1.3 Rundballe presse

Affaldet der skal presses i et rundballepresseanlæg, skal neddeles til størrelser på 150-200 mm. Efter neddelingen føres affaldet ind i pressen med et transportbånd. Pressen består af en kæde, der former en rundballe. Efterhånden som ballen bliver større, udvides kædens diameter. Kæden trykkes sammen med hydrauliske cylindre, der yder et modtryk imod affaldet, og på denne måde dannes rundballen. Der er ingen af presseleverandørerne, der har opgivet, med hvilket tryk ballerne sammenpresses.

Efter presningen påføres et plastnet, der holder sammen på rundballerne. Fra pressen vippes ballen over på wrapperen, der pålægger det antal lag plastfolie, som er ønskeligt i den enkelte situation. Efter pålægningen af plastfolie køres ballen ud af pressen og kan køres på lager.

5.2 Beskrivelse af pressetyper og firmaer

I det følgende afsnit skal vi beskrive de presseanlæg, som arbejdsgruppen mener vil være relevante til presning af affald.

Der gennemgås data fra følgende leverandører af presseanlæg:

Firkantballer

 

Harris Group Inc.
BOA Maschinenfabriek BV
Presona AB
 
Rundballer
 
BALA Press AB
Altvater RPP GmbH

Der vil indledningsvis i hvert afsnit blive beskrevet den leverandør, hvis presse bliver omtalt i de efterfølgende beskrivelser.

5.2.1 Harris Group Inc.

Harris er et gammelt firma, startet i l889 i USA og hjemmehørende i Peachtree City. I 1938 startede Harris med fremstilling af maskiner til presning af jernskrot. I de efterfølgende år udviklede firmaet sig til at fremstille alle typer af maskiner til klipning og presning af affald og jernskrot.

Harris har i mere end 30 år haft maskiner på markedet i Europa. Maskinerne presser affald i baller for senere transport til deponi eller forbrænding. Harris har i de seneste år opstillet anlæg i England. Disse anlæg modtager affald på omlastestationer i større byområder og presser affaldet i baller for transport og deponi. Harris har opstillet mere end 20 kommunale anlæg i England og Frankrig.

Nedenstående data er opgivet af fabrikken.

Presser store stykker affald – affaldet behøver normalt ingen neddeling.

Tabel nr. 5.2.1
link til tabel

Kanalpresse

5.2.2 BOA Maschinenfabriek BV

BOA er hjemmehørende i Enschede i Holland. Fabrikken har i mere end 40 år arbejdet med maskiner til genbrugsindustrien. I starten byggede fabrikken spindelpresser til klude og papir. Senere udvidede de produktionen til hydrauliske kanalpresser, der benyttedes i returpapirindustrien. I de seneste år har BOA bygget sorteringsanlæg og omlastestationer m.v. for affald. BOA har leveret en presse for affald til et forbrændingsanlæg i Buchs i Schweiz.

Nedenstående data er opgivet af fabrikken:

Presning af neddelt affald.

Pressemodel BOA 2040 BOA 2100
Type Mobil Stationær
Tekniske data
Pressetryk 50 ton 90 ton
Ifyldningstragt ? 1625 x 1100 mm
Pressekammervolume ? 2,5 m3
Ballemål (variabel) 1500 x 1100 x 720 mm 1500 x 1100 x 720 mm
Ballevægt 500-600 kg 600-800 kg
Antal bindetråde 4 4
Produktionsdata
Timekapacitet ved affaldsvægt på:
20 kg/m3 ? 7,5 ton
50 kg/m3 ? 15 ton
100 kg/m3 ? 26 ton
Strømforbrug
KW 22/33 75
Pressedimension
Længde 7916 mm 11463 mm
Bredde 2500 mm 5500 mm
Højde 3560 mm, 6560 mm
Påfyldningslængde 10000 mm 18324

Tabel nr. 5.2.2

5.2.3 Presona AB

Kanalpresse

Presona er et svensk firma hjemmehørende i Ystad. Firmaet har i flere år bygget hydrauliske kanalpresseanlæg for returpapir. I de seneste år har fabrikken udvidet sortimentet til også at omhandle omlastestationer for affald. Fabrikken har videreudviklet kanalpressen til presning af affald, og der er leveret en presse til forbrændingsanlæg i Brno, Tjekkiet.

Nedenstående data er opgivet af fabrikken.

Presning af neddelt affald.

Tabel nr. 5.2.3
link til tabel

5.2.4 Bala Press

Bala Press er en af de nyere virksomheder i affaldsbranchen. Det er en svensk virksomhed, der er hjemmehørende i Nossebro. Fabrikken fremstiller rundballepresseanlæg, der kan presse mange forskellige typer af materiale, bl.a. affald. Bala har leveret flere anlæg til bl.a. Sverige, Danmark, Tyskland.

Nedenstående data er opgivet af fabrikken.

Dette anlæg kan kun presse affald, såfremt det er neddelt til 10-20 cm.

Data og teknik
Kapacitet Balletid 15-18 baller/time
Ballevolume Rundballe 1,3 m3
Ballevægt

 

Husholdningsaffald

Industriaffald

800-1100 kg.

450-600kg

Affaldskomprimering Husholdningsaffald

Industriaffald

ca. 3,5 gang

?

Ballemål

 

Rundballer

 

Ø 1200 mm

H 1200 mm

Presseanlæg
Mål på anlæg Stationært 25 x 18 m
Energibehov Total ? 60 kW ?
Styring Mylok 100 PLC
Indpakningsnet Materiale

Bredde

Rivstyrke

Netbredde

Vægt

HDPE

500 mm

2800 N/1,2 m

1,2 m

1,5 g/I m længde

Folie Materiale

Bredde

Tykkelse

Behov

UV bestandig

HDPE

500 mm

?

?

?

Neddeler
Bala Press Leverer ikke neddeler til sine anlæg

Tabel nr. 5.2.4

Rollen – pressen – packen

5.2.5 Altvater RPP

Altvater er en udløber af firmaet Flow Tex, der fremstiller boreudstyr og filtermaterialer. Altvater RPP er et tysk firma, der er hjemmehørende i Etlingen. Rundballepresseanlægget er meget mobilt, da det er opbygget i 40 fods containere. Altvater har leveret anlæg til Kaiserslautern deponi.

Nedenstående data er opgivet af frabrikken.

Dette anlæg kan kun presse affald, såfremt det er neddelt til 10-20 cm.

Data og teknik
Kapacitet Balletid 20-25 baller/time
Ballevolume Rundballe 1,25 m3
Ballevægt

 

Husholdningsaffald

Industriaffald

800-1450 kg

400-600 kg

Affaldskomprimering

 

Husholdningsaffald

Industriaffald

ca. 3,5 gang

?

Ballemål

 

Rundballer

 

Ø 1200 mm

H 1200 mm

RPP neddeler
Kapacitet

 

Husholdningsaffald

Industriaffald

50 ton/time

?

Mål

 

Transportmål

Skærebord

Ifyldningstragt

8,7 x 2,4 x 3,2 m

1900 x 1500 mm

5600 x 2300 x 800 mm

Vægt   Ca. 16,5 ton
Driftsmiddel

 

Dieselmotor

Elmotorer

Gennemsnitlig energibehov

235 kW

2 x 110 kW

130 kW

Omdrejninger Shredder aksler 13 og 28/min.
Fødeanlæg
Kapacitet

 

Husholdningsaffald

Sneglediameter

Fødetragt

0-2,8 m3/min.

600 mm

26 m3

Tabel nr. 5.2.5

RPP anlæg
Mål på anlæg Transportmål 12 x 2,5 x 2,5 m
Energibehov Total 80 kW
Styring Siemens Industri PC  
Indpakningsnet

 

Materiale

Bredde

Rivstyrke

Netbredde

Vægt

HDPE

500 mm

2800N/1,2 m

1,2 m

15 g/I m længde

Folie

 

Materiale

Bredde

Tykkelse

Behov

UV bestandig

HDPE

500 mm

35 my

1,5 kg/balle

12 måneder

Tabel 5.2.6

5.3 Sammenligning af presser

Fordele og ulemper ved forskellige presser.

To-stempelpresse

Fordele:
Kræver normalt ikke neddelt affald.
Har stor ifyldningsåbning.
Lav ifyldningshøjde.
Stort pressetryk.
Høj komprimeringsevne.
Udvendig bindeapparat.
Kræver lille plads til opstilling.
Afprøvet design af presse.
Samling af tråd ligger plant med ballen.

Ulemper:
Kompliceret wrappingenhed.

Kanalpresse

Fordele:
Medium pressetryk.
Høj komprimeringsevne.
Afprøvet design af presse.

Ulemper:
Kræver neddelt materiale.
Behøver stor opstillingsplads.
Indvendigt bindeapparat (nåle ødelægges nemmere).
Høj ifyldningshøjde.
Mindre ifyldningsåbning.
Kompliceret wrappingenhed.
Sammensnøret tråd står 150 mm vinkelret ud fra ballen og kan herved ødelægge indpakningsplasten.

Rundballepresse

Fordele:
Er mobil.
Kræver lille plads.
Nem påbygning af wrapper.

Ulemper:
Kræver neddelt materiale.
Lavere pressetryk.
Mindre komprimeringsgrad.
Lav kapacitet.

5.4 Sammenligning af balletyper

Fordele og ulemper ved rundballer og firkantballer.

Firkantballe

Fordele:
Høj vægt (komprimeringsgrad).
Lav transportomkostning ved transport af færdigballe.
Lave lageromkostninger.
Større stykker materialer kan presses.
Bedre håndteringsevne grundet wiresnøring d.v.s. går ikke i stykker ved transport.
Mindre skorstenseffekt i tilfælde af brand (tæt stabling).
Lav energieffekt pr. ton.
Lav presseomkostning pr. ton.
Større stabilitet ved stabling.

Ulemper:
Bindetråd af stål.

Rundballe

Fordele:
Bindetråd af plastnet.
Ingen ståltråd.

Ulemper:
Lavere ballevægt.
Lav komprimeringsgrad.
Dyrt bindemateriale.
Høje omkostninger for wrapping plast pr. ton.
Høje lageromkostninger, plus 30% ved opstilling.
Højere transportomkostninger ved transport af færdigballe.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]