[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Emballering af forbrændingsegnet affald

Sammendrag

Undersøgelserne viser, at det er vanskeligt at presse affald, og det er ikke umiddelbart muligt at anvende almindelige papir- og pappressere. Samtidig har det vist sig, at det ikke er økonomisk rentabelt at ombygge halmpressere til at kunne presse affald.

I udlandet er der dog flere firmaer, der har udviklet pressere til affald efter forskellige principper:
To-stempelpresse
Kanalpresse
Rundballepresse

Der er gode erfaringer med alle disse typer anlæg.

Til den efterfølgende indpakning med plast findes der også flere systemer:
Firkantballe Wrapper
Mile Wrapper
Rundballe Wrapper

Der er både fordele og ulemper ved de forskellige løsninger. Valget af anlægstype samt leverandør skal vurderes i det enkelte tilfælde. Til hjælp for dette er der i rapporten beskrevet, hvordan de forskellige systemer fungerer samt en mere detaljeret beskrivelse af de anlæg/firmaer, som har erfaring med presning og emballering af affald. Endvidere er der indhentet så mange økonomioplysninger, som det er muligt uden at have et konkret projekt.

Fælles er dog, at jo større mængder der skal mellemlagres, jo billigere bliver det pr. ton. Dette indikerer, at der vil være basis for både stationære anlæg samt mobile anlæg til servicering af små og mellemstore forbrændingsanlæg/affaldsselskaber.

Fælles for alle systemerne er de miljømæssige fordele ved at emballere affaldet:
Ingen problemer med selvantændelse
Bedre brændværdi
Ingen lugtgener
Ingen konstateret perkolatudsivning
Volumen reduceres
Kan lagres udendørs
Rent og pænt omkring lagerplads

Hovedkonklusionen på rapporten er, at det er teknisk muligt, og at der findes flere firmaer, som har den nødvendige erfaring i at emballere affaldet.

Den nuværende udgift til mellemlagring ligger typisk mellem kr. 100,- til kr. 170,- pr. ton. Såfremt emballeringen kan udføres til denne pris, vil der også være en økonomisk fordel. Af andre fordele kan nævnes, at brændværdien ikke forringes under oplagringen, samt at transportudgifterne bliver mindre ved fjernelse af mellemlageret, da affaldet er komprimeret og lettere at håndtere.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]