[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

 

Emballering af forbrændingsegnet affald

1 Indledning

I forbindelse med at der pr. 1. januar 1997 er blevet indført stop for deponering af forbrændingsegnet affald på lossepladser, vil det blive nødvendigt at oplagre det brændbare affald i perioder for at udjævne affaldsmængderne hen over året, samt når forbrændingsanlæggene er under revision eller har nedbrud.

Endvidere findes større mængder brændbart affald, end der p.t. er forbrændingskapacitet på de eksisterende forbrændingsanlæg. Der er dog nogen uenighed om mængden af de overskydende forbrændingsegnede mængder. Dette skyldes bl.a. usikkerhed på stigningen i affaldsmængderne, udviklingen i tiltagene omkring genanvendelse samt forsinkelse i omstilling til kraftvarme.

Reno-Sam har lavet 2 undersøgelser i henholdsvis Østdanmark og Vestdanmark, der viser, at der vil være i størrelsesordenen 1-1,5 millioner ton brændbart affald, som skal oplagres i perioden frem til år 2000.

I Danmark er erfaringerne med oplagring af brændbart affald yderst sparsomme. Der har dog været foretaget forsøg med emballering af affaldet i rundballer i Århus og Skanderborg.

Den mest anvendte oplagringsteknologi har været deponering i en separat etape på lossepladsen for senere opgravning. Problemet med denne oplagring er, at brændværdien forringes, og der har flere steder være problemer med selvantændelse af affaldet.

I forbindelse med oplagringen er der en række forhold, der skal afklares for at kunne håndtere affaldet på en både miljømæssig og økonomisk optimal måde. Rapporten skal i videst muligt omfang afdække disse forhold.

Målet er at kunne oplagre det brændbare affald, således den fulde forbrændingsegnede affaldsmængde udnyttes (både med hensyn til mængde og brændværdi), samt hindre at der opstår selvantændelse i lagrene.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]