[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Bilagsrapport til Evaluering af Den Grønne Fond
Kvalitativ projektevaluering

Indledning

Den Grønne Fond er en støtteordning under Miljø- og Energiministeriet som i perioden 1994 ­1997 har uddelt 145 mill. kr. til projekter, der har til formål at engagere befolkningen i at fremme en miljøvenlig og økologisk udvikling. Ved udgangen af 1997 udbød Den Grønne Fond i licitation en evaluering af dem selv, som SBI vandt med underentrepriser hos Forskningscentret for Skov & Landskab og ACNielsen AIM. Efterfølgende er også CASA blevet inddraget i en underentreprise.
Formålet med denne kvalitative undersøgelse af de bevilgede projekter er primært at undersøge effekten af de projekter som Den Grønne Fond har støttet. Effekten skal her forstås i bredest mulige betydning. Alle de projekter som Den Grønne Fond har givet bevilling er, af SBI blevet inddelt i 9 forskellige grupper efter type af projekt. Arbejdet med at evaluere de bevilgede projekter er forløbet over 2 måneder, hvor de deltagende forskere har arbejdet parallelt med hver deres gruppe af projekter. Dette arbejde har været løbende koordineret undervejs, men det har ikke været intentionen, at de enkelte grupper af projekter skulle evalueres efter præcist den samme skabelon. Der har tværtimod været lagt vægt på, at projekternes forskellighed skulle kunne sætte deres præg på de spørgsmål forskerne er gået til den enkelte grupper af projekter med. Den fælles linie i alle grupperne er, at der startes med en beskrivelse af den samlede gruppe af projekter. På baggrund heraf vælges der et antal caseprojekter, som der gås i dybden med i forhold til at vurdere projektets effekt. Efterfølgende samles der op og konkluderes på baggrund af casestudierne og på baggrund af den samlede gruppe, og der gives anbefalinger til Den Grønne Fond.

Formålet med evalueringen af de afviste projekter er at indkredse de kriterier som kendetegner Den Grønne Fonds bevillingspraksis samt at vurdere, om det er de rigtige projekter som Den Grønne Fond har afvist. Arbejdet med de afviste projekter er forløbet over 1 måned.

For en uddybning af metoden i disse kvalitative projektevalueringer, samt for en samlet konklusion i forhold til de projekter, der har søgt Den Grønne Fond, henvises der til hovedrapporten.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]