[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

 

Substitution af PVC i plastkort

7. Materialevalg

7.1 Miljøvurdering
7.2 Tekniske begrænsninger
7.3 Økonomi
7.4 Materialevalg

7.1 Miljøvurdering

Ud fra et teknisk synspunkt har tre materialer meget tidligt i projektet været i søgelyset: PET, ABS og PC. I kapitel 4 er der foretaget en miljømæssig screening af disse tre materialer. Der er ligeledes foretaget en relatering i forhold til PVC, som ønskes substitueret. PVC kan indeholde mange forskellige additiver afhængig af anvendelsesformålet. Den miljømæssige vurdering vil afhænge af valget og mængde af additiver. Til fremstilling af ID-kort, betalingskort mv. i henhold til ISO standard 7810 bruges hård PVC, det vil sige uden tilsætning af blødgørere, og sædvanligvis benyttes en tinbaseret stabilisator til foliefremstilling. Det er således denne kombination, der er benyttet ved sammenligningen.

Alle tre materialer har fortrin og ulemper i forhold til PVC. Flest forbedringer findes hos PET. Alle tre alternativer kræver mere energi til fremstilling og forarbejdning end PVC, heraf er forøgelsen mindst for PET. Da de tre alternative materialer vurderes at være mindre belastende for det ydre miljø i forbindelse med forbrænding vurderes det, at alle tre stoffer er at foretrække fremfor PVC (jvf. afsnit5.5)

I forhold til PVC er PET det miljømæssigt mest attraktive alternativ af de tre undersøgte materialer, ud fra de data vi har til rådighed i dag.

7.2 Tekniske begrænsninger

PET og ABS
Kort af PET og ABS vil formentligt kunne fremstilles uden væsentlige ændringer af existerende produktionsgange, men kan dog ikke lasergraveres (samt præges for ABS´ens vedkommende).

PC
Kort af PC kan formentligt fremstilles hovedsageligt med samme udstyr, som anvendes til PVC kort, men der må ventes større omstillinger af især procestemperaturer og farver samt eventuelt behov for nyt apparatur. PC kan ikke præges.

Datalagring
Undersøgelsen af de funktionelle krav til plastkort viste, at den væsentligst egenskab for plastkort er muligheden for elektronisk datalagring. Dette opnås ved alle tre alternative materialer.

Holdbarhed
Holdbarhed er en anden væsentlig parameter. Denne forventes at være meget lang for PC, mens holdbarheden for kort af PET og ABS formentlig er på niveau med PVC kort.

Personlig identifikation
Personlig identifikation er vigtigt for en stor del af kortmassen. Dette kan dog være mange ting, f.eks. foto, underskrift og/eller PIN-kode.

Anvendes PET eller ABS kan foto og lignende ikke lasergraveres, men vil kunne opnås ved overgang til thermal transfer print. Dette medfører dog ringere sikkerhed mod forfalskning.

Anvendes PC kan en særdeles god kvalitet opnås ved lasergravering.

Personlig identifikation ved indtastning af en PIN-kode virker rent elektronisk og vil således være mulig for alle korttyper med magnetstribe og/eller chip.

Udseende
Kortets udseende er vigtigt, da kort typisk bruges i firmaers profilering.

Den højere procestemperatur kan eventuelt føre til begrænsede farvevalg ved anvendelse af PC kort, alternativt større omkostninger til produktion.

Kort af PET og ABS kan ikke umiddelbart skelnes fra PVC kort.

7.3 Økonomi

Prisen på et færdigt plastkort afhænger af såvel råvareprisen som de udgifter, der må afholdes i forbindelse med kortfremstilling og individualisering.

Kortprisen ved overgang til nye korttyper vil typisk initielt være højere end for veletablerede produkter. Udgifter til kortfremstilling og individualisering må dog ventes at kunne reduces i takt med implementering af alternative materialevalg, således, at den samlede pris på sådanne kort på sigt ikke nødvendigvis er højere end for PVC kort.

Af tabel 7.1 fremgår projektgruppens skøn over aktuelle kortpriser ved anvendelse af alternative materialer i forhold til PVC (index 100). Bemærk at der anvendes to index for hhv. kort uden og med chip, da produktionsgangen og kortprisen (pga. chip) her er forskellig.

Tabel 7.1
Skøn over kortpriser relativt til kort af PVC.

  Kort generelt Kort med chip
PVC (index) 100 100
PET 125 110
ABS 100 95
PC 160 160

Kortpris
Det skønnes, at kort af PET og ABS vil være konkurrencedygtige med PVC kort, mens kort af PC er for dyre som reelt alternativ til den store del af kortmassen, som udskiftes hyppigt.

7.4 Materialevalg

Tekniske begrænsninger
Ingen af de tre undersøgte alternative kan erstatte PVC fuldt ud med de i øjeblikket anvendte processer. Alle tre materialer vil dog kunne opfylde langt de fleste behov - og i fællesskab besidder de alle PVC'ens egenskaber.

Økonomi
Prismæssigt er ABS mest attraktivt - dvs. ca. samme prisniveau som PVC. Kort af PET er ca. 25 % dyrere end PVC kort.

PC er dyrest men udgør en reel mulighed i forbindelse med langtidsholdbare kort.

Der er i disse betragninger udelukkende taget udgangspunkt i materialernes indbyrdes prisrelationer. Påvirkninger som er en følge af dekorationsmæssige krav er ikke medtaget i den omkostningsmæssige vurdering. Dette indbærer, at man kan tilgodese hensyn til miljøet og økonomien på samme tid ved at reducere de designmæssige krav.

Miljøvurdering
PET er klart bedst af de undersøgte materialer, idet der opnås en væsentlig forbedret effekt på det ydre miljø og sundhed/arbejdsmiljø.

For PC opnås en væsentlig forbedring på sundhed/arbejdsmiljø, samt en mindre forbedring af det ydre miljø.

ABS har en mindre forbedret effekt på ydre miljø og sundhed/arbejdsmiljø.

Anvendelsen af de tre alternative materialer er forbundet med et større ressourceforbrug ved fremstilling af råmateriale og forarbejdning end ved PVC. Dette vurderes dog at være af sekundær betydning i forhold til de mulige forbedringer på sundhed/arbejdsmiljø og ydre miljø.

Materialevalg
Det vurderes, at PET og ABS vil være realistiske materialer til substituering af PVC for en væsentlig del af kortmassen, idet prisen for disse er på niveau med kort af PVC. Samtidig vil disse kort umiddelbart kunne fremstilles uden store ændringer i maskinpark og anvendt teknologi.

Prioritering
Det prioriteres, at både PET og ABS afprøves som alternativer til PVC, dog med højeste prioritet til PET på grund af de større miljøforbedringer.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]