[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Evaluering af Trafik- og Miljøpuljen 1992-1995. Eksempler
Plan og projekt i 10 udvalgte kommuner

1. Forord

Som led i evalueringen af Miljøstyrelsens Trafik- og Miljøpulje gennemførte PLS Consult i samarbejde med Bent Flyvbjerg, Aalborg Universitet, en række dybdegående interview i ti udvalgte kommuner. Formålet med interviewene var at belyse det kommunale arbejde med Trafik- og Miljøpuljen – herunder centrale problemstillinger i relation til såvel udarbejdelse af handlingsplan som gennemførsel af de konkrete projekter.

Kommunerne er udvalgt med det formål at dække både typiske og mindre typiske projekter og procesforløb. Eksempelvis er Aalborg Kommune og dennes Jupiter-projekt udvalgt fordi den som en af de få kommuner under Trafik- og Miljøpuljen fokuserer på energiforbrug og luftforurening. Omvendt er de udvalgte projekter i eksempelvis Thisted og Silkeborg valgt, fordi deres virkemidler på mange punkter repræsenterer størstedelen af de projekter, der er gennemført i forbindelse med Trafik- og Miljøpuljen. Desuden repræsenterer disse to kommuner langt hen ad vejen den politiske og forvaltningsmæssige virkelighed, som mange af landets forvaltninger for teknik og miljø i de mellemstore kommuner står overfor i dag.

De ti udvalgte kommuner med dertil hørende projekt er:

Thisted Kommune: Etablering af cykelsti og renovering af Møllevej
Aalborg Kommune: Jupiter-projektet
Silkeborg Kommune: Etablering af et sammenhængende cykelstinet og anlæg af en rundkørsel
Århus Kommune: Projektet på Dronning Margrethesvej/Skov- vejen
Haderslev Kommune: Ombygning til sivegade/stillevej – etableringen af Møllepladsen
Holbæk Kommune: Omlægning af Ahlgade – trafiksikkerhed, støj og barriereeffekt
Odense Kommune: Sikkerhedsfremmende ombygning af krydset Thomas B. Thrigesgade – Øster Stationsvej
Svendborg Kommune: Ensretning af Voldgade og etablering af cykelbaner
Sønderborg Kommune: Ombygning af trafikaksen Jernbanegade-Perlegade-Østergade
Vejle Kommune: Cykelsti på ruten Østerbrogade-Winfeld Hansensgade-Toldbodvej

De ti udvalgte kommuner fremgår af nedenstående Danmarkskort.

Formålet med casebeskrivelserne er ikke at vurdere om de forskellige projekter og processer var henholdsvis gode eller dårlige, men derimod at videreformidle de metoder og erfaringer, som de udvalgte kommuner har gjort sig. Det helt centrale spørgsmål for casebeskrivelserne har derfor været "Hvad kan vi lære?". Dette spørgsmål er således søgt besvaret i relation til hver af de ti cases.

Casebeskrivelserne søger at komme bredt omkring såvel projekt som selve processen og arbejdet med Trafik- og miljøhandlingsplanen. Foruden effektvurdering af både plan og projekt inddrages spørgsmål om borgerinddragelse, samarbejde med konsulenter og andre kommuner, policy-ændring og forvaltningsmæssig kompetenceudvikling.

Figur 1.1, Case kommuner (2,57 kb)(24 kb)

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]