[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Redegørelse om Bly

1. Indledning

Denne redegørelse har til formål at give et opdateret helhedsbillede for tungmetallet bly i Danmark. Redegørelsen skal betragtes som en udbygning af Miljøstyrelsens Tungmetalredegørelse fra 1995 (jf /4.2/).

Bly er et af de tungmetaller, som har den højeste prioritet i Miljøstyrelsens arbejde med at minimere sundheds- og miljørisici knyttet til miljøfarlige kemiske stoffer.

For bly har indsatsen indtil nu været rettet mod enkelte anvendelser med stor direkte betydning for mennesker og miljø (blyadditiver i benzin og blyhagl). Andre anvendelser af bly giver dog også anledning til bekymring. Der er reelt problemer forbundet med bly i store dele af blys livscyklus.

Mange anvendelser af bly medfører, at bly havner i affalds- og restprodukter og hæmmer genanvendelsen af disse. Hertil kommer de egentlige miljø- og sundhedsmæssige problemer knyttet til spredningen af bly i Danmark. Herudover er der samfundsmæssige omkostninger forbundet med indsatsen for begrænse blyforureningen. I denne redegørelse er de relevante problemer beskrevet, og der er peget på muligheder for at mindske og på længere sigt fjerne disse problemer.

Redegørelsen er udarbejdet af Jacob Brønnum, Miljøstyrelsens kontor for renere teknologi og produkter, med teknisk og videnskabelig assistance fra Erik Hansen, COWI
 

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]