[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Redegørelse om Bly

7. Alternativer til blyanvendelser

 

I tabel 7.1 og 7.2 er kortfattet angivet den foreliggende viden om alternativer til bly for de forskellige anvendelsesområder. Som det fremgår findes der alternativer til de fleste anvendelser. De angivne alternativer er baseret på en lang række studier og undersøgelser (der henvises til /7.1, 7.2, 7.3, 7.4, 7.5, 7.6, 7.7, 7.8/). Alternativerne vurderes i alle tilfælde at være miljømæssigt bedre end bly. Dette er dog ikke ensbetydende med, at alternativerne i alle tilfælde er miljømæssigt problemfrie.

I en del tilfælde (f.eks. loddelegeringer og legetøj) findes der i dag blybaserede produkter og blyfri alternativer side om side på markedet baseret på de enkelte producenters valg af produktionsudstyr, produktionens størrelse, markedsnicher eller tradition.

I andre tilfælde (f.eks. glødelamper, og inddækning) er der tale om alternativer, der anses for teknisk realistiske, men som ikke er endeligt produktudviklet og markedsført. I disse tilfælde kan det anses for sandsynligt, at der ville ske en markedsføring af disse alternativer indenfor få år, såfremt der skabes det nødvendige incitament f.eks. ved regulering, økonomisk subsidiering eller information.

Kun for få anvendelser må det konkluderes, at det for tiden ikke er muligt at pege på egnede alternativer. Dette gælder især blyakkumulatorer, som er den mængdemæssigt vigtigste anvendelse for bly. Hertil kommer småanvendelser som f.eks. blyindfattede ruder.

Det bemærkes dog, at der for en række anvendelser ikke findes viden om mulige alternativer. Dette er f.eks. tilfældet for anden ammunition end blyhagl samt en række af de mængdemæssigt beskedne anvendelser.

Tabel 7.1
Alternativer for metallisk bly 1)

link til tabel

Tabel 7.2
Alternativer for bly som kemiske forbindelser 1)

link til tabel

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]