[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Tilskud til miljøaktiviteter i Østeuropa

4 Dansk miljøindsats efter oversvømmelserne i Polen og Tjekkiet

4.1 Konsekvenser af oversvømmelserne
4.2 Dansk miljøbistand

 

4.1 Konsekvenser af oversvømmelserne

Polen har været udsat for adskillige oversvømmelser i tidens løb, især langs floderne Odra og Vistula. Oversvømmelserne, som ramte Polen i juli 1997, var særligt alvorlige langs floden Odra, hvor vandet stod i mere end 4 meters højde i gaderne. Mere end 140.000 mennesker blev evakueret, da 86 byer og 845 landsbyer blev oversvømmede. De heraf forvoldte skader er anslået til ca. DKK 20 mia.

Oversvømmelserne ramte samtidigt Tjekkiet langs floderne Elben, Odra og Morava, hvor ca. 50 mennesker mistede livet. De tjekkiske myndigheder har oplyst, at mere end 50% af landet var ramt af oversvømmelserne. Ødelæggelserne på huse, broer m.v. er anslået til DKK 10 - 20 mia.

4.2 Dansk miljøbistand

Miljøstyrelsen bevilgede d. 25. juli 1997 570.000 kr. til leje, transport og drift af et mobilt vandværk til den polske by Wroclaw efter en anmodning fra den lokale vandforsyning. Anlægget var i første omgang bestemt til at skaffe rent drikkevand til hospitaler i byen, men det blev senere besluttet at forsyne 10.000 husstande i en bydel helt uden vandforsyning.

Finansudvalget tiltrådte den 29. oktober 1997 aktstykket om miljøbistand til områder ramt af oversvømmelserne i Polen (25 mio. kr.) og Tjekkiet (5 mio. kr.).

Indsatsen er i samarbejde med landene fordelt på følgende områder:

  1. Der er givet dansk støtte til et projekt i både Polen og Tjekkiet, der medvirker til etablering af et moderne varslingssystem for oversvømmelser samt grundlag for bæredygtig flodkontrol. Projektet er beskrevet nedenfor.
  2. Udover denne indsats gennemføres der aktiviteter til rehabilitering af infrastruktur indenfor primært vandsektoren. Hele indsatsen er koncentreret i Opole-regionen i Polen (ved Odra floden), og gennemføres af COWI, Krüger og Rambøll. Projekterne er beskrevet nedenfor.
Varslingssystem for oversvømmelser i Polen og Tjekkiet

Miljøstyrelsen besluttede - efter forespørgsel fra det polske miljøministerium - at bevilge støtte til overførsel af dansk teknologi og viden om varsling og kontrol af oversvømmelser til Polen. Udgifterne til overførsel af programmer, træning og viden beløber sig til i alt DKK 6,4 mio. Projektet vil strække sig over 2½ år.

Det blev besluttet samtidigt at bevilge 4,3 mio. kr. i støtte til et tilsvarende projekt i Tjekkiet.

Med denne indsats i de to lande er det muligt at opnå følgende: Dels at overføre ajourført teknologi og viden om oversvømmelser og flodkontrol til de to landes myndigheder, dels at sikre en koordination af aktiviteter til forebyggelse af oversvømmelser i de to lande, idet floden Odra løber igennem begge lande.

Der er indgået kontrakt med Dansk Hydraulisk Institut (DHI) om levering af teknologi og viden om oversvømmelser i form af softwareprogrammer, rådgivning samt træning. Det rådgivende firma Geomor deltager som DHI´s lokale konsulent i det polske projekt. I det tjekkiske projekt deltager tilsvarende det rådgivende firma Hydroinform..

Softwareprogrammet, som Dansk Hydraulisk Institut (DHI) har udviklet, er et avanceret matematisk modelsystem, benævnt computermodellen MIKE11, der kan anvendes til simulation af vandmængder og vandstandsniveauer i et flodsystem.

Computermodellen kan beregne oversvømmelsesvarsler på basis af meteorologiske varsler om nedbør samt informationer om de aktuelle forhold i flodlejer.

Computermodellen giver endvidere mulighed for at fastlægge en mere langsigtet strategi for flodkontrol, idet modellen kan benyttes til at beregne hvilke områder, som på forhånd skal udlægges til kontrollerede oversvømmelser. Herved kan oversvømmelser på længere sigt undgås eller begrænses i andre områder, hvor skaden ellers ville blive langt alvorligere.

Projektet vil fokusere på at styrke de polske og tjekkiske myndigheders teknologi og viden om oversvømmelser ved at benytte MIKE11. Træningsprogrammer, workshops og træning-på-jobbet er en del af projektet. Programpakken - som indeholder et operationelt varslingssystem for den øverste og mellemste del af flodsystemet Odra og øverste del af flodsystemet Vistula, samt for flodsystemet Morava - vil blive installeret hos de lokale myndigheders institutioner.

Projektet indeholder følgende hovedaktiviteter:
Styrkelse af mulighederne for at modellere oversvømmelser. Dette vil blive opnået igennem træningskurser i modellering af flodsystemer på DHI, workshops samt på-jobbet-træning i de lokale institutioner.
Implementering af et nyt varslings- og kontrolsystem for oversvømmelser for den øvre del af Vistula floden (Polen).
Udvikling af et varslings- og kontrolsystem for oversvømmelser for den øvre og mellemste del af Odra floden samt Morava floden (Polen/Tjekkiet).
Rehabilitering af infrastruktur

Oversvømmelserne i Polen beskadigede bl.a. vandforsynings- og spildevandsrensningsanlæg i mange byområder. Miljøstyrelsen besluttede at hjælpe de polske myndigheder med at genopbygge disse anlæg, og dermed beskytte miljøet og folkesundheden.

Miljøstyrelsen har haft tre missioner i de oversvømmede områder i Opole-regionen, hvor der blev identificeret en række rehabiliteringsprojekter, omfattende vand- og spildevandsanlæg, kedelsystemer samt et recipient moniteringssystem, der blev beskadiget under oversvømmelserne. Miljøstyrelsen bevilgede i alt 0,6 mio. kr. til disse missioner, som blev koordineret med det polske miljøministerium samt de lokale miljømyndigheder i Opole-området.

Der er på baggrund af de identificerede projekter indgået kontrakt med Krüger International Consult om assistance til følgende projekter (samlet bevilling 3,61 mio. kr.):
Recipient moniteringssystem i Glucholazy. Projektets omfatter retablering af recipient moniteringssystemet opstrøms for råvandsindtaget på Biala Glucholaska floden, samt installation af nyt moniteringsudstyr.
Spildevandsrensningsanlæg i Metalchem, Opole. Projektet omfatter etablering af en pumpestation på det gamle rensningsanlæg ved Metalchem, installation af pumper og kontroludstyr, reparation af bygninger og underjordiske dele af pumpestationer, samt etablering af nye kloakledninger.
Spildevandsrensningsanlæg i Brzeg. Projektet omfatter genopbygning af spildevandsledning over Odra floden i forbindelse med rensningsanlægget, samt installation af slam/kalk-mixer på rensningsanlægget.

Der er desuden indgået kontrakt med COWI om assistance til følgende projekter (samlet bevilling 6,58 mio. kr.):
Vandforsyning i Glucholazy. Retablering af vandforsyningssystemet i Glucholazy (Jarnoltowek området).
Varmeforsyning på skoler. Udskiftning af kedler på syv skoler i byerne Glucholazy, Popielow og Lewin Breski.
Vandforsyning i Kedzierzyn-Kozle. Retablering af vandbehandlingsanlæg og vandboringer i Kedzierzyn-Kozle.

Herudover er der indgået kontrakt med Rambøll om assistance til følgende projekt (samlet bevilling 6,91 mio. kr.):
Rensningsanlæg i Kedzierzyn-Kozle. Rehabilitering/udvidelse af et stort renseanlæg, der blev fuldstændigt oversvømmet. Indsatsen vedrører primært udstyrsleverancer til den biologiske spildevandsbehandling.

Hovedparten af midlerne går til udstyrleverancer, og de indgåede kontrakter indeholder denne komponent.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]