[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Danske virksomheders erfaringer med livscyklusvurderinger

2. Metode

Undersøgelsen er baseret på et spørgeskema udsendt til 28 danske virksomheder i november 1997. Spørgeskemaet består hovedsageligt af spørgsmål med lukkede svarkategorier (bilag 1). Et første udkast til spørgeskema blev sendt til kommentering hos en deltagende virksomhed, en rådgiver, en konsulent i Dansk Industri samt formanden for Miljøstyrelsens LCA-følgegruppe. Dette gav anledning til nogle ændrede formuleringer samt nye spørgsmål.

Udvælgelse af respondenter
Målet med undersøgelsen har været at belyse danske virksomheders erfaringer med livscyklusvurdering. Første trin var derfor at få identificeret virksomheder, som har gjort erfaringer med LCA-arbejde. En liste over virksomheder med LCA-erfaringer blev genereret ved henvendelse til alle medlemmer af Miljøstyrelsens følgegruppe for livscyklusvurdering (bilag 2). Henvendelsen resulterede i, at der i alt blev udpeget 39 virksomheder, som i et eller andet omfang havde erfaring med LCA-arbejde.

Svarprocent
De 39 virksomheder blev kontaktet af Miljøstyrelsen pr. brev og spurgt om de ville deltage i en spørgeskemaundersøgelse. Hvis svaret var positivt blev de samtidigt bedt om at udpege en kontaktperson, som skulle modtage spørgeskemaet. 28 ønskede at deltage i undersøgelsen, én ønskede ikke at deltage og resten besvarede ikke henvendelsen. Ud af de 28 har 26 besvaret skemaet. En har ikke reageret og en anden har returneret skemaet uden svar med oplysning om, at virksomheden ikke havde LCA-erfaringer på et niveau, der gjorde det muligt at besvare skemaet. Svarprocenten er dermed 93, hvilket må siges at være meget tilfredsstillende men også forventelig på grund af den valgte fremgangsmåde.

Omfanget af LCA-erfaring i de 11 virksomheder, der ikke indgår i undersøgelsen, er vanskeligt at vurdere. Dog vides det, at der i et par af dem er gennemført rimeligt omfattende LCA-aktiviteter og at der i andre er ved at blive gennemført større LCA-arbejder.

Spørgeskemaerne er besvaret af forskellige medarbejdergrupper på virksomhederne. Af de 26 besvarere er der fem udviklingschefer eller -medarbejdere, én kvalitetschef eller -medarbejder, 16 miljøchefer/-koordinatorer/-medarbejdere og én teknisk direktør. Tre har ikke oplyst om deres baggrund. Den uddannelsesmæssige baggrund fordeler sig med 15 ingeniører, fem cand.scient.’er, tre cand.merc.’er, én cand.techn.soc., én møbelarkitekt og én cand.tech.alim. Vi er ved kontakt med nogle af svarpersonerne blevet gjort opmærksom på, at de ikke kunne besvare alle spørgsmål alene, men at de yderligere har talt med personer højere placeret i organisationen. Det fortolker vi klart som en meget kvalificeret besvarelse af skemaerne, idet der dermed bliver bedre dækning for spørgsmål af typen "hvad mener virksomheden om...."

Bearbejdning og analyse
De besvarede spørgeskemaer er blevet indkodet og bearbejdet i statistikprogrammet SPSS version 7.5. En række spørgsmål indeholder svarmuligheder af typen: Ingen, ringe, nogen, stor. Opgørelsen af denne spørgsmålstype sker ved, at de enkelte svarmuligheder er tillagt en værdi. Eksempelvis: ingen (1), ringe (2), nogen (3) og stor (4). Resultatet præsenteres da som middelværdien af besvarelserne.

På grund af det forholdsvis lille antal besvarelser er der kun foretaget ganske få krydstabuleringer, hvor svar på et givet spørgsmål er sammenholdt med svar på et andet.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]