[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Danske virksomheders erfaringer med livscyklusvurderinger

4. Omfanget af virksomhedernes LCA-erfaring

De undersøgte virksomheder har beskæftiget sig med LCA i meget forskelligt omfang. Figur 4.1 viser en fordeling af omfanget af virksomhedernes erfaringer med LCA. Som det fremgår af figuren har hver femte af de undersøgte virksomheder selv den opfattelse at deres erfaringer med LCA er begrænsede, mens 70 procent angiver at de har nogen erfaring. Generelt må man konkludere, at erfaringer med LCA i dansk industri stadig er sparsomme.

Figur 4.1

Tabel 4.1 viser en fordeling af virksomhederne efter hvor lang tid, de har arbejdet med LCA. Virksomheden, som angiver ikke at have arbejdet med LCA, har dog alligevel lavet en indledende LCA på udvalgte dele af deres produktområder, fremgår det af en følgeskrivelse. Kun en tredjedel af virksomhederne har arbejdet med LCA i mere end tre år. Dette understreger virksomhedernes begrænsede erfaring med emnet.

Tabel 4.1 Hvor lang tid har virksomheden arbejdet
med LCA af produkter (spm. 14) n=26

Arbejde med LCA Antal Pct.
Har ikke arbejdet med LCA
Mindre end 1 år
1 til 3 år
Mere end 3 år
1
5
10
10
4
19
39
39

Tabel 4.2 viser antallet af produkter eller processer, der er blevet LCA-vurderet. Halvdelen af virksomhederne har udført en LCA på tre eller flere produkter og processer og må således siges at være klædt godt på til fortsat at arbejde med emnet.

Tabel 4.2 Hvor mange af virksomhedens produkter eller processer er LCA-vurderet (spm. 15) n=26

 
Antal produkter eller processer
Antal Pct.
1
2
3
Flere end 3
11
3
1
11
42
12
4
42

Sammenholdes hvor lang tid virksomhederne har arbejdet med LCA med hvor mange produkter og processer, det er sket på, er der ikke overraskende en klar sammenhæng, jvf. tabel 4.3. Jo længere tid man har arbejdet med det, des flere LCA’er har man fået lavet. De der startede for mere end tre år siden har altså fastholdt interessen og prøvet metoden af på stadig flere produkter eller processer.

Tabel 4.3 Antal år med LCA og antal produkter vurderet (spm. 14 og spm. 15)

   Antal produkter LCA-vurderet Total
  1 2 3 Flere end 3
Ej arbejdet med LCA
Mindre end 1 år
1 til 3 år
Mere end 3 år
1
5
4
1
 
 
2
1
 
 1
 
 
3
8
1
5
10
10

På spørgsmålet om, hvad livscyklusvurderingen har omfattet svarer 23 procent hele produktsortimentet, 50 procent eet produkt, 12 procent dele af et produkt og 31 procent produktionsprocessen. På dette spørgsmål har flere sat kryds i to svarmuligheder. Under andet er bl.a. angivet "diverse scenarier (materialevalg, energisystemer m.v.)".

Endelig er virksomhederne blevet spurgt om deres kendskab til forskellige LCA-

metoder og -retningslinier. Svarene ses i i figur 4.2

UMIP metoden er ikke overraskende den metode, der er det mest udbredte kendskab til. Taget i betragtning hvor ny ISO 14040 standarden er, kan man også konkludere at denne er ved at overhale Nordic guidelines og givetvis også SETAC´s guidelines.

Virksomhederne er blevet spurgt om, hvordan de selv vil karakterisere det "LCA-niveau", som deres LCA-arbejde befinder sig på. Resultatet ses i figur 4.3. De fleste af de undersøgte virksomheder har brugt LCA på mere eller mindre modificerede måder i forhold til hele den detaljerede metode. Over en tredjedel af virksomhederne er oven i købet så beskedne, at de kun angiver at deres arbejde med LCA har karakter af, at de har benyttet en livscyklustankegang.

Af den population af virksomheder, der har besvaret spørgeskemaet, er det altså karakteristisk at kun en tredjedel har arbejdet med LCA i længere tid, kun en tredjedel har lavet det på flere produkter og endelig at kun en tredjedel har lavet grundige, detaljerede livscyklusvurderinger. I denne gruppe virksomheder har vi altså en stor gruppe med få erfaringer, der hovedsageligt har benyttet sig af metoder på et mindre detaljeret niveau i arbejdet med livscyklusvurderingerne.

Også her har vi krydstabuleret med den tid, virksomhederne har arbejdet med LCA henholdsvis hvor mange produkter eller processer, de har vurderet, med hvor "grundig" LCA’en har været, jvf. tabel 4.4. Ikke overraskende viser det sig, at jo længere tid eller jo flere LCA’er man har lavet des mere grundigt er LCA’en udført. Der kan gives to forklaringer på dette. Enten udvikler virksomhederne sig fra at bruge "husmandsmodeller" til at efterspørge stadig mere grundige værktøjer, eller også har de første virksomheder startet fra bunden med grundigt arbejde, mens resten efterfølgende har søgt at slippe lettere om ved det, hvilket måske også har kunnet lade sig gøre fordi de første har etableret datagrundlag og erfaring, der har lettet arbejdet..

Tabel 4.4 Antal år med LCA og angivelse af LCA-niveau (spm. 14 og 31)

  Niveau i LCA-arbejdet Total
   Livscyklus- tankegang LCA-screening Grundig livscyklus- vurdering
Mindre end 1 år
1 til 3 år
Mere end 3 år
3
5
1
2
3
2
 
2
5
5
10
8

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]