[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Indsamling af dagrenovation i svært fremkommelige områder

4. EKSISTERENDE INDSAMLINGSSYSTEMER

4.1 Beskrivelse af eksisterende systemer

4. Eksisterende indsamlingssystemer

Karakteristika

Det er i forbindelse med planlægningen af nye indsamlingssystemer vigtigt at have kendskab til de eksisterende forhold, således at der i videst muligt omfang tages hensyn til disse og gøres brug af den erfaring, som er oparbejdet.

Der er indhentet erfaringer fra 8 sommerhuskommuner med en samlet andel på 23% af de danske sommerhuse. De 8 kommuner er Trundholm, Ebeltoft, Græsted-Gilleleje, Pandrup, Holmsland, Blåvandshuk, Blaabjerg og Ulfborg-Vemb.

Kommune

Antal
indbyggere

Antal
husstande

Antal
sommerhuse

Trundholm

10.772

4.410

12.372

Græsted-Gilleleje

19.514

6.957

7.735

Ebeltoft

14.096

5.992

7.658

Pandrup

10.465

4.719

5.988

Holmsland

5.332

2.030

5.622

Blåvandshuk

4.037

1.708

4.349

Blaabjerg

6.610

2.840

2.519

Ulfborg-Vemb

7.101

3.112

1.527

Tabel 4.1: Karakteristik af de 8 kommuner

Kilde: Danmarks Statisk 1994

 

4.1 Beskrivelse af eksisterende systemer

De 8 adspurgte kommuner har gennem deres affaldsplan eller telefon-interviews beskrevet de eksisterende ordninger som findes i sommerhus-områderne. Det drejer sig om storskraldsordninger, glas- og papirindsamlinger samt dagrenovationsindsamling.

Trundholm Kommune

Trundholm Kommune er beliggende på Nordvestsjælland. Kommunen er med sine 12.000 sommerhuse Danmarks største sommerhuskommune.

Dagrenovationen indsamles i 110 liters sække i sækkestativer, som placeres på grunden efter ejerens ønske. Afhentningen sker med komprimatorvogne.

Der indsamles i dag dagrenovation fra sommerhusområderne i alt 39 gange årligt fordelt med 1 gang ugentligt i perioden fra uge 12 til 37 og 1 gang hver 14. dag i den resterende del af året.

Ud over indsamlingen af dagrenovation er der opstillet decentrale containere til glas og flasker, og Trundholm Kommune indsamler 4 gange årlig storskrald i sommerhusområderne. Indsamlingen af storskrald sker ved, at kommunen kører rundt i området for at afhente det affald, som borgerne har stillet frem til skel. Afhentningen sker i komprimatorvogne og med ladbiler.

Græsted-Gilleje Kommune

Græsted-Gilleje Kommune er beliggende på Nordøstsjælland og er en atypiske sommerhuskommune. Mange af husene anvendes til helårsboliger af "københavnere", som har fast bopæl i hovedstadsområdet men benytter deres sommerhuse i store perioder af året.

Dagrenovationen opsamles i 110 liters sække i sækkestativer, som er placeret på ejendommen efter grundejerens eget ønske. Afhentningen af affaldssække sker i komprimatorvogne.

Som hos helårsboliger sker afhentningen 52 gange årligt, og der er ikke mulighed for en lavere afhentningsfrekvens. Renovationsafgiften er den samme i sommerhuse som ved helårsboliger.

Der er ud over indsamling af dagrenovation opsat decentrale containere til opsamling af glas og papir.

Ebeltoft Kommune

Ebeltoft Kommune er beliggende på Djursland og er med sine 7.700 sommerhuse den største jydske sommerhuskommune.

Dagrenovation opsamles i 110 liters affaldssække i affaldsstativer, som er placeret på ejendommen. Afhentningen sker med komprimatorvogne.

Afhentningen sker efter følgende frekvens:

  • Januar - marts 1 gang pr. måned
  • April - september 1 gang pr. uge
  • Oktober - december 1 gang hver 14. dag

Ud over dagrenovationsindsamling har Ebeltoft Kommune etableret en indsamling af papir og glas. Ordningen fungerer ved, at sommerhusejerne sætter affaldet frem til en større vej på en nærmere bestemt dag, hvorefter spejdere indsamler affaldet.

Pandrup Kommune

Pandrup Kommune er beliggende i Nordjylland med kyststrækningen mod Nordsøen på ca. 21 km. Det største sommerhusområde er beliggende ved Blokhus, og kommunen har i alt 6.000 sommerhuse.

Dagrenovationen opsamles i 110 liters affaldssække i sækkestativer, som er placeret på ejendommen efter grundejerens eget ønske. Afhentningen af sække sker med mindre komprimatorvogne.

Afhentninger sker en gang om ugen fra uge 12 til uge 37. Derudover kan sommerhusejerne vælge at få afhentet dagrenovation 13 gange i vinter-perioden mod at betale et tillæg til den normale sommerhusrenovation.

Ud over at indsamle dagrenovation i sommerhusområderne foretager Pandrup Kommune 2 gange om året afhentning af storskrald. Afhentningen sker med ladvogne og omfatter indbo, hårde hvidevarer, haveaffald, aviser og ugeblade, pap, jern og metal samt glas og flasker.

Endelig har Pandrup Kommune opsat decentrale containere til opsamling af henholdsvis papir og glas.

Holmsland Kommune

Holmsland Kommune er beliggende i Vestjylland mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Kommunen er en mindre kommune med et stort turisterhverv.

Sommerhusejerne kan vælge mellem opsamling af dagrenovationen i 110 liters affaldssække på stativ, i 240 eller i 360 liters affaldsbeholdere. Affaldet afhentes på ladvogne og i komprimatorvogne. Ladvognene afskaffes i løbet af kort tid.

Afhentningen sker efter følgende frekvens:

  • Januar - marts 1 gang pr. måned
  • April 2 gange pr. måned
  • Maj - september 1 gang pr. uge
  • Oktober 2 gange pr. måned
  • November - december1 gang pr. måned

Sommerhusejere, som har affaldsbeholdere, kan vælge at tilslutte sig ordningen for helårsrenovation og dermed få afhentet dagrenovation 52 gange pr. år.

Der er etableret 2 genbrugspladser i Holmsland Kommune, som sommer-husejerne har ret til at benytte. På genbrugspladserne modtages sorteret affald som f.eks. papir, pap, haveaffald og brandbart affald.

Blåvandshuk Kommune

Blåvandshuk Kommune er beliggende i Vestjylland. Kommune har 4.300 sommerhuse, hvoraf hovedparten er beliggende ved Vesterhavet.

Sommerhusejerne kan vælge mellem opsamling i 110 liters affaldssække på affaldsstativ eller opsamling i affaldsbeholdere på 80-360 liter. Afhentningen af sække og beholdere sker i mindre komprimatorbiler.

Sommerhusejere får afhentet dagrenovation 32 gange årligt. Husstande med affaldsbeholdere kan vælge at være tilsluttet ordningen for helårsboligere med 52 afhentninger årligt.

Ud over indsamlingen af dagrenovation har Blåvandshuk Kommune etableret miljøstationer hvor sommerhusejerne kan aflevere pap, papir, glas og dåser.

Blaabjerg Kommune

Blaabjerg Kommune er beliggende i Vestjylland. Der er 2.500 sommerhuse i kommunen, hvoraf de fleste er beliggende på Henne Strand.

Dagrenovationen opsamles i 110 liters affaldssække på sækkestativer eller i affaldsbeholdere i varierende størrelser. Blaabjerg Kommune fastsætter, hvilket opsamlingsudstyr den enkelte sommerhusejer skal være i besiddelse af i forhold til det antal sengepladser, som findes i sommerhuset. Afhentningen af sække / beholdere sker i mindre komprimatorvogne.

Sommerhusejerne får afhentet dagrenovation 36 gange årligt men kan vælge at være tilsluttet helårsrenovationen med 52 tømninger pr. år.

Blaabjerg Kommune har etableret nærgenbrugspladser i sommerhus-områderne, hvor sommerhusejerne har mulighed for at aflevere papir, pap og glas.

Ulfborg-Vemb Kommune

Ulfborg-Vemb Kommune er beliggende i Vestjylland ved den sydlige del af Nissum Fjord.

Dagrenovation opsamles i 110 liters affaldssække i sækkestativer, som afhentes af mindre komprimatorvogne. At-anvisningen søges overholdt ved, at kommunen forlanger, at stativet flyttes, eller adgangsvejene bringes i overensstemmelse med anvisningens krav.

Sommerhusene får afhentet dagrenovation 30 gange årligt.

Ud over indsamling af dagrenovation har Ulfborg-Vemb Kommune etableret 6 affaldsøer, som er beliggende i sommerhusområdet. Affalds-øerne modtager glas, papir, pap og dåser. Endelig har sommerhusejerne mulighed for at benytte kommunens centrale genbrugsstation.

Affaldsmængder

Ingen af de adspurgte kommuner har foretaget nogen separat registrering af affaldsmængderne i sommerhusområderne og har derfor ikke en viden om variationer i mængder eller størrelser heraf. Der er dog det generelle indtryk, at der er store variationer i mængderne, og det kan være vanskeligt at fastslå en konkret affaldsmængde.

Rendan A/S har i miljøprojekt nr. 264 foretaget en undersøgelse af sammensætningen og størrelsen af dagrenovation fra sommerhuse. Ud fra denne rapport anslås dagrenovationsmængden i sommerhuse til at have følgende sammensætning:

Sommerhuse

Kg / beboet sommerhus pr. uge

Totalvægt

10,17

Organisk fraktion

3,81

Aviser og ugeblade

0,58

Glas og flasker

0,58

Restfraktion

5,20

Volumen (liter)

67

Rumvægt (kg/m3)

152

Tabel 4.2: Sammensætning og størrelse af dagrenovation fra sommerhuse

Kilde: Miljøprojekt nr. 264 - tabel 4.10

Undersøgelsen har antydet, at der i sommerhuse med udenlandske beboere er væsentligt mere papir-, pap- og metalemballage samt et større volumen i affaldssækken end i sommerhuse med danske beboere.

For en nærmere gennemgang af projektet henvises til miljøprojekt nr. 264.

Udlejningsmønster

Anvendelsen af sommerhusene har stor indflydelse på den producerede affaldsmængde. Erfaringer fra flere kommuner viser, at der er stor forskel på affaldsmængden, om sommerhuset benyttes til udlejning eller kun benyttes af ejeren.

Der er stor forskel på udlejningsmønsteret i Øst- og Vestdanmark. De kommuner, som har deltaget i undersøgelsen, vurderer, at 70% af sommerhusene i Vestdanmark udlejes, mens kun 30% af sommerhusene i Østdanmark benyttes til udlejning.

Ud over de overordnende betragtninger kan der være stor forskel fra område til område mht. lokale forhold som sommerhusstørrelse, alder på bebyggelserne og tradition for udlejning.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]